ΟΗΕ: Έρευνα για τα μαζικά εγκλήματα εις βάρος μουσουλμάνων της Μιανμάρ

Τα ονόματα των τριών ανεξάρτητων ειδικών που θα ερευνήσουν τις καταγγελίες για μαζικούς φόνους, βιασμούς και βασανιστήρια εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα, ο ΟΗΕ.

Επικεφαλής της επιτροπής αυτής θα είναι η Ίντιρα Τζάισινγκ, συνήγορος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επιτροπή θα προσπαθήσει να μεταβεί στη Μιανμάρ, ο στρατός της οποίας απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα τις κατηγορίες για καταχρήσεις στη διάρκεια των επιχειρήσεών του πέρυσι, εξαιτίας των οποίων περίπου 75.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να «συνεργαστεί πλήρως» με την επιτροπή επιτρέποντας της να εξετάσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τις έρευνές της και «προσφέροντάς της πλήρη, απεριόριστη και χωρίς εποπτεία πρόσβαση».

Τα άλλα δύο μελη της επιτροπής είναι η Ραντίκα Κουρναρασουάμι, βετεράνος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος από τη Σρι Λάνκα, και ο Αυστραλός ακτιβιστής Κρίστοφερ Σιντότι, επεσήμανε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε συμφωνήσει να ορίσει μια επιτροπή στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο της απόφασής του, η οποία καταδίκαζε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ και στην οποία ζητούσε εγγυήσεις ότι «θα λογοδοτήσουν οι δράστες και θα δικαιωθούν τα θύματα».

Μια έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν διαπράξει μαζικούς φόνους και βιασμούς στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, τα οποία είναι πιθανό να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εθνοκάθαρση.

Η έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βασίστηκε σε εκτενείς συνεντεύξεις με πρόσφυγες Ροχίνγκια που βρίσκονται στο Μπανγκλαντές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα