ΟΗΕ:«Εξακρίβωση» πριν την αυτόματη επαναπροώθηση στην Τουρκία

gf agsggsgrΠρέπει να ελέγχεται εάν δικαιούται άσυλο κάθε πρόσωπο που φθάνει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να επαναπροωθείται αυτόματα στην Τουρκία, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, Γουίλιαμ Σπίντλερ.

«Μια από τις διαστάσεις (σ.σ. του σχεδίου συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας) που μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία είναι η επιστροφή όλων αυτών των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία με οργανωμένο τρόπο, όποιος κι αν είναι αυτός…

Όταν φτάνουν οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορείς να αποφανθείς αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης απλά κοιτάζοντάς τον. Χρειάζεται να αξιολογήσεις την κατάσταση του ατόμου πριν αποφασίσεις την επιστροφή τους. Αυτό που προτείνεται είναι η επαναπροώθηση χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση», τόνισε ο Σπίντλερ.

Θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μια τέτοια πρακτική, κατά την οποία η επαναπροώθηση προηγείται της αξιολόγησης της κατάστασης, σημείωσε ο ίδιος.

«Αν φτάσεις σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και δηλώσεις ότι είσαι πρόσφυγας και ότι έφυγες για να σωθείς από διωγμό, αυτή η χώρα έχει υποχρέωση να σου προσφέρει προστασία», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Σημείωσε πάντως πως εάν ένα άτομο εξακριβώνεται ότι είναι οικονομικός μετανάστης μπορεί νομίμως να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας περί επανεισδοχής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα