Οδομαχίες μεταξύ Κούρδων και Αστυνομίας στην Άγκυρα(Βίντεο)

Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη,η τουρκική Αστυνομία διέλυσε – κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών – φιλοκούρδους διαδηλωτές οι οποίοι απάντησαν με βροχή απο μολότοφ.

Οι διαδηλωτές επιθυμούσαν αρχικά να αποτίσουν φόρο τιμής τα 103 θύματα της επίθεσης στον σταθμό της Άγκυρας πριν από έναν χρόνο.

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, στη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών της κουρδικής υπόθεσης που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και τραυματίζοντας 500 άλλους.

Η ευθύνη για την επίθεση, τη χειρότερη στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, αποδόθηκε από τις αρχές στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, οι τζιχαντιστές του ISIS δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη, όπως δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για καμία βομβιστική επίθεση που τους έχει καταλογιστεί στην Τουρκία.

Οι Κούρδοι ευθέως έχουν κατηγορήσει ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις βρίσκεται το παρακράτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ankara2

Περίπου 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, κοντά στον σταθμό της Άγκυρας, περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες συνέδραμαν φορτηγά που έφεραν κανόνια νερού.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατήθηκαν σε απόσταση από την πλατεία, φώναζαν «κράτος – δολοφόνος», εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος.

 

ankara3

Την Κυριακή, στη διάρκεια άλλης συγκέντρωσης στην Μπούρσα, στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές.

Η Τουρκία συγκλονίζεται από το καλοκαίρι του 2015 από σειρά φονικών επιθέσεων που αποδίδονται από τις αρχές είτε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είτε στoυς αποσχιστές – αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και στις παραφυάδες του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα