Οδηγίες διαχείρισης χρηματιστηριακών καταγγελιών

Τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται από τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά την υποβολή αναφορών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με παραβάσεις του κανονισμού περί κατάχρησης της αγοράς, περιγράφει σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Η Ε.Κ. χρησιμοποιεί μέλη του προσωπικού ειδικευμένα για τον χειρισμό αναφορών παραβάσεων. Τα ειδικευμένα αυτά μέλη πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί για τον χειρισμό αναφορών παραβάσεων και ασκούν τα εξής καθήκοντα: α) παροχή, σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες για την αναφορά παραβάσεων, β) παραλαβή και παρακολούθηση των αναφορών παραβάσεων, γ) διατήρηση επαφής με τον αναφέροντα, στις περιπτώσεις όπου αυτός έχει δηλώσει την ταυτότητά του.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύει στον δικτυακό της τόπο σε χωριστό, εύκολα αναγνωρίσιμο και προσβάσιμο τμήμα, τις πληροφορίες που αφορούν την παραλαβή αναφορών παραβάσεων.

Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα στοιχεία: α) τους διαύλους επικοινωνίας για την παραλαβή και την παρακολούθηση της αναφοράς παραβάσεων και για την επικοινωνία με τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού, όπου περιλαμβάνονται: οι αριθμοί τηλεφώνου, αναφέροντας αν οι συνδιαλέξεις καταγράφονται ή όχι κατά τη χρήση των εν λόγω τηλεφωνικών γραμμών, οι ειδικές ηλεκτρονικές και ταχυδρομικές διευθύνσεις, οι οποίες είναι ασφαλείς και διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα, για επικοινωνία με τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού, οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στις αναφορές παραβάσεων που αναφέρονται στο άρθρο, το καθεστώς απορρήτου που ισχύει για τις αναφορές παραβάσεων.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συγκροτεί ανεξάρτητους και αυτόνομους διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα, για την παραλαβή και την παρακολούθηση των αναφορών παραβάσεων («ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας»). Ειδικότερα: οι αναφορές παραβάσεων υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε επωνύμως είτε ανωνύμως, με τους ακόλουθους τρόπους α) γραπτώς, σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail), β) γραπτώς, στην ταχυδρομική διεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την ένδειξη «Εμπιστευτικό – υπόψη των ειδικευμένων μελών», γ) προφορικώς, σε ειδική τηλεφωνική γραμμή. Στην εν λόγω τηλεφωνική γραμμή οι συνομιλίες καταγράφονται και δ) με προσωπική συνάντηση με ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τηρεί πλήρη και επακριβή στοιχεία της συνεδρίασης σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή και έχει το δικαίωμα να τεκμηριώνει τα αρχεία της προσωπικής συνάντησης με τη μορφή: ηχογράφησης της συνομιλίας σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή, ή επακριβών πρακτικών της συνεδρίασης, που συντάσσονται από τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της. Στις περιπτώσεις που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσει, να διορθώσει και να συμφωνήσει με τα πρακτικά της συνομιλίας, υπογράφοντάς τα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τηρεί αρχεία καταγραφής για κάθε αναφορά παράβασης που παραλαμβάνεται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποστέλλει αμέσως αποδεικτικό παραλαβής των γραπτών αναφορών παραβάσεων στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται από τον αναφέροντα, εκτός εάν ζητηθεί ρητά κάτι διαφορετικό από τον αναφέροντα.

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει το δικαίωμα να τεκμηριώσει την προφορική υποβολή αναφοράς υπό μορφή: α) ηχογράφησης της συνομιλίας σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή, ή β) πλήρους και ακριβούς απομαγνητοφώνησης της συνομιλίας που συντάσσεται από τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στις περιπτώσεις που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσει, να διορθώσει και να συμφωνήσει με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, υπογράφοντάς την.

Όταν χρησιμοποιείται τηλεφωνική γραμμή χωρίς καταγραφή για την αναφορά παραβάσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει το δικαίωμα να τεκμηριώσει την προφορική υποβολή αναφοράς υπό τη μορφή επακριβών πρακτικών της συνομιλίας, που συντάσσονται από τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στις περιπτώσεις που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσει, να διορθώσει και να συμφωνήσει με τα πρακτικά της συνομιλίας, υπογράφοντάς τα.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως και με κάθε άλλη σχετική αρχή που ασχολείται με την προστασία των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας και οι οποίοι αναφέρουν παραβάσεις του κανονισμού στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή κατηγορούνται για παραβάσεις, έναντι αντιποίνων, διακρίσεων ή άλλων μορφών άνισης μεταχείρισης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποθηκεύει τα αρχεία σε αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα. Η πρόσβαση στο σύστημα υπόκειται σε περιορισμούς.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υιοθετεί τις κατάλληλες διαδικασίες για την ασφαλή διαβίβαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αναφέροντος και του αναφερομένου εντός και εκτός της Ε.Κ.

naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα