Ξυδάκης: Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ

xuydakisΑναλυτική συνέντευξη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Ιλ Σόλε 24 Ώρε, με αναφορά στον ρόλο της αριστεράς, στο προσφυγικό, και στο μέλλον της Ευρώπης, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Ερωτηθείς για το αν η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το φαινόμενο του επικίνδυνου λαϊκισμού στην πολιτική, ο κύριος Ξυδάκης απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από την περίοδο των Μπλέρ και Σρέντερ, όταν οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, στη δεκαετία του ’90 εφήρμοσαν τον θατσερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Ήθελαν να στηρίξουν την οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησαν εργασίες μερικής απασχόλησης και χωρίς εγγυήσεις. Η αντισυστημική ψήφος των Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία, είναι η απάντηση της εργατικής τάξης στο πρεκαριάτο -στην απασχόληση χωρίς εγγυήσεις- διότι δεν λαμβάνουν απαντήσεις από την αριστερά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σημερινό πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Η φωνή μας πρέπει να είναι ισχυρότερη από εκείνη των λαϊκισμών της δεξιάς, όπως εκείνη του Ούγγρου προέδρου Βίκτορ Όρμπαν».

«Πως μπορούν να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας, συνδέοντάς τες με πολιτικής ανάπτυξης;», ρωτά ο Ιταλός δημοσιογράφος και ο Νίκος Ξυδάκης εξηγεί: «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απόλυτη ανάγκη από ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και νέα ώθηση στην κατανάλωση. Η ευημερία αποτελείται από τη σχέση των πολιτών με την Δημοκρατία, διότι αν η Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα μίνιμουμ ευημερίας οι πολίτες δεν πιστεύουν πια σε αυτή και αποτείνονται στους αυταρχικούς πολιτικούς, όπως συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπη. Στην περιοχή αυτή λαμβάνει χώρα ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, με ένα μείγμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αυταρχισμού. Είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση και πρέπει να υπερασπισθούμε, εκτός από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, και εκείνες της γαλλικής επανάστασης (ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα) και το δικαίωμα να έχουμε μια αξιοπρεπή εργασία, χωρίς επισφαλείς συνθήκες».

Σε σχέση με το προσφυγικό, τέλος, το οποίο αφορά άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιταλία, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών τόνισε: «Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι 28 χώρες της Ένωσης αποφάσισαν να επανεγκαταστήσουν 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν οι μισοί Ελλάδα και οι άλλοι μισοί στην Ιταλία. Μετά από έναν χρόνο ο απολογισμός είναι εντελώς απογοητευτικός. Κάποιες χώρες έφτασαν ακόμη και στο να αρνηθούν να μιλήσουν με εμάς και την Ιταλία: αλλά δεν πρόκειται για διμερές θέμα, αφορά στον σεβασμό των Συνθηκών. Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, δηλαδή παίρνω χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά όχι τους πρόσφυγες, όπως πιστεύουν μερικοί πολιτικοί της ομάδας του Βίσεγκραντ. Η ΕΕ πρέπει να πει:”αν δεν σηκώσεις μέρος από το βάρος των κοινών ευθυνών, δεν παίρνεις τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων”. Δεν πρέπει να αποβάλουμε κανέναν μετά το Brexit, αλλά πρέπει να αποκλείσουμε αυτή τη δυνατότητα να δίνονται απαλλαγές, διότι ο δρόμος των απαλλαγών και των εξαιρέσεων καταλήγει σε διαζύγιο ή σε ρήξη, όπως αποδεικνύει η υπόθεση της Βρετανίας. Οι χώρες του Βίσεγκραντ πρέπει να το λάβουν υπόψη τους».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα