Ξυδάκης για Κυπριακό: Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ της Ελλάδας

Στην Γιάννα Παπαδάκου και την εκπομπή “ Με Υπογραφή ” µίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης

Για τη βία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι τα θύματα και ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους .  Κανένας λαός δεν χρωστάει τέτοιο φόρο αίματος, είπε ο Ν .  Ξυδάκης .

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος παρατηρούμε αδυναμία των τουρκικών αρχών να ελέγξουν µια δύσκολη κατάσταση ,  εξαρθρωμένες ίσως οι ίδιες από τη σαρωτική αναδιάρθρωση που επιχειρεί ο πρόεδρος Ερντογάν .

Τόσο η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη όσο και το μακελειό της Πρωτοχρονιάς δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον ασφαλείας . Έχουμε µια χώρα που ραγδαία πέφτει στην αστάθεια και αποδιάρθρωση στο εσωτερικό της .  Βλέπουμε τη χρεοκοπία μιας ορισμένης πολιτικής συγκρότησης του αυταρχικού κράτους το οποίο δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει στοιχειώδεις απαιτήσεις της κοινωνίας .  Για µας αυτό συνεπάγεται επαγρύπνηση.  Θα επιθυμούσαμε έναν γείτονα ειρηνικό ,  σταθερό , φιλήσυχο που να βαδίζει σε µία πορεία ειρήνης και προκοπής .

Τα βάσανα του τουρκικού λαού όπως και η γενικότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή µε τη ραγδαία μεταβαλλόμενη γεωγραφία επηρεάζουν την Ελλάδα .  Ενδεχομένως όμως να της δίνουν και κάποιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα .  Είμαστε η πιο σταθερή χώρα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ,  µια ζώνη γεωπολιτικής σταθερότητας ,ασφάλειας και ειρήνης .  Εντυπωσιακό επίσης είναι πως µετά από επτά χρόνια οικονομικής περιδίνησης η ελληνική κοινωνία κρατάει τη συνοχή της και µια ταυτότητα ,  επιδεικνύοντας λαμπρή συμπεριφορά στο προσφυγικό .

Τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που θα απασχολήσουν είναι η αξιολόγηση και η εξέλιξη στο Κυπριακό ,  συνέχισε ο Ν .  Ξυδάκης

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκτίμησε ότι προσήκουσα είναι µία ήρεμη στάση αναμονής. Θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των εύθραυστων συνομιλιών στη Γενεύη ,  να δούμε ποιους έχουμε στο τραπέζι .  Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο..  Δεν βλέπουμε την Τουρκία ,  που είναι ο καθοριστικός παράγων στη συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων ,  να είναι συνεννοήσιμη στα θέματα των εγγυήσεων και της στρατιωτικής παρουσίας .  Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι και άλλες φορές φτάσαμε σε µια προσέγγιση και πάλι η Τουρκία είχε ανένδοτη στάση .  Πρέπει να είμαστε ωμοί και ειλικρινείς . Η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θέλει να αποχωρήσει και να αφήσει γεωστρατηγικό χώρο . Και αυτό συναρτάται µε τη γενικότερη κατάσταση της Τουρκίας .  Όταν βλέπει μπροστά της σενάρια διαμελισμού ή τουλάχιστον τεράστια πίεση στα νότια σύνορά της ,  δεν είναι ο πιο κατάλληλος συνομιλητής αυτή τη στιγμή.  Από την άλλη ,  ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία µπορούν να υποχωρήσουν µετά από κάποιο σηµείο .  Η ελληνική πλευρά πρέπει να µείνει στη διαπραγµάτευση µε όρους σοβαρούς ,  ανυποχώρητη σε αυτά τα σηµεία .  Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ της Ελλάδας .

Για τη διαπραγµάτευση και την αξιολόγηση σχολίασε την καθυστέρηση .  Δυστυχώς το µπρα ντε φερ επαναλαμβάνεται όπως τα προηγούμενα χρόνια από το Βερολίνο ,  ενώ η Κοµισιόν είναι πιο διαλλακτική και υπερασπίζεται το ρόλο της ως ρυθμιστή της ευρωπαϊκής συνοχής .  Οι δυσκολίες προκύπτουν από τους σχεδιασμούς της γερμανικής ηγεσίας και την αμφίρροπη στάση του ΔΝΤ µε µια αποδυναμωμένη Λαγκάρντ και έναν πεισμωμένο Τόµσεν ο οποίος είναι ο πατέρας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων .  Ο Τόµσεν προσπαθεί να δικαιώσει τον εαυτό του ενώ ταυτόχρονα το ΔΝΤ είναι σε αναμονή για το τι θα πράξει η κυβέρνηση Τραµπ . Προς στιγμή πάντως φαίνεται ότι τα επιχειρήματα του ΔΝΤ για την άμεση ρύθμιση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν εξασθενήσει ,  απεναντίας ζητούν επιπλέον µέτρα για δημοσιονομικά κενά προκρίνοντας τη σκληρή πολιτική ,  που όµως ήδη έχει αποτύχει παταγωδώς .

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα