Ξυδάκης:Ανάγκη να αλλάξει όραμα η Ευρώπη

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÁÍÁÐË. ÕÐ. ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÎÕÄÁÊÇ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Την ανάγκη να αλλάξει όραμα η Ευρώπη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την παρουσίαση του οδηγού ευρωπαϊκής πληροφόρησης για βουλευτές. «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει και ως προς το όραμα και ως προς την ιδέα που μεταδίδει στους πολίτες της, οι λαοί θα εξακολουθούν να πιστεύουν τον λόγο διάλυσης, ξενοφοβίας και ενός υφέρποντος ολοκληρωτισμού, και θα γυρνάει στην Ευρώπη των αδύνατων κρατών και των ισχυρών ιδεοληψιών του πολέμου, με τις μεγάλες συγκρούσεις και με το μεγάλο φόρο αίματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο N. Ξυδάκης εντοπίζει τους «πρώτους οδηγούς», για να πάει η Ευρώπη ένα βήμα πιο πέρα και να αποκτήσει περιεχόμενο το όραμα, στους όρους του συνταγματικού πατριωτισμού και του δημοκρατικού φεντεραλισμού, που εισήγαγε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως σ’ αυτή την ασταθή και μεταιχμιακή περίοδο η ΕΕ δεν κινδυνεύει από τη φυγόκεντρη δύναμη που θα ασκήσει η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, αλλά ο σκληρός της πυρήνας. Η αρχή μιας ρευστοποίησης και αποδυνάμωσης μπορεί να συμβεί από το κέντρο, από τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, διευκρίνισε περαιτέρω. Υπογράμμισε δε, ότι ο εφησυχασμός και η αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φυγοκέντρηση. Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Brexit, σημειώνοντας πως η Αγγλία θέτει σε δεινή δοκιμασία αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με το δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ. «Οποτεδήποτε τίθεται ένα μείζον, ευρωπαϊκό, φεντεραλιστικό ζήτημα στην κρίση των λαών, η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι, το οποίο μπλοκάρει διαδικασίες, εξελίξεις και συζήτηση», προσέθεσε.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του και για την υπερίσχυση του εθνικού συμφέροντος έναντι του ευρωπαϊκού από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Ένα ισχυρό κίνητρο για αντιφεντεραλιστικές, αντιευρωπαϊκές και συχνά και αντιδημοκρατικές πολιτικές πηγάζει από τη διάθεση των εθνικών ηγεσιών να είναι αρεστές στα εθνικά ακροατήρια», σημείωσε και ανέφερε πως «αυτή είναι η πολιτική που ασκούν στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία και το Λαϊκό Κόμμα στην Αυστρία, που νιώθει καυτή την ανάσα της άκρας δεξιάς».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως γεωπολιτικά και ιστορικά είναι δεμένη στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, τόνισε πως «η ελεύθερη κυκλοφορία σφραγίζεται από τα συρματοπλέγματα κατά μήκος της βαλκανικής οδού» και παράλληλα επέκρινε τους λόγους μίσους τού ενός λαού εναντίον του άλλου και την ξενοφοβία. Έκανε, τέλος γνωστό, πως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων συζητείται μεταξύ της ιταλικής και της αυστριακής κυβέρνησης, διότι η Αυστρία χτίζει τείχος στο πέρασμα στις Άλπεις το οποίο, όπως είπε, είναι ανοικτό από την αυγή δημιουργίας της Ευρώπης.

«Πλέον μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα που μπορεί να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς της υποχρεώσεις κατά τρόπο ισότιμα με τα άλλα κράτη – μέλη και ότι οι δοκιμασίες και οι κραδασμοί που γνωρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελούν τελικά ένα εφαλτήριο για την ενίσχυσή της παρά τη διάλυσή της», ανέφερε, από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης παρουσιάζοντας τον οδηγό ευρωπαϊκής πληροφόρησης για τους βουλευτές.

Στόχος του οδηγού, που διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, είναι να βοηθηθεί, σύμφωνα με τον Π. Καρβούνη, ο απρόσκοπτος διάλογος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Ελλάδας στο πλαίσιο του ενισχυμένου ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας. Στην πρώτη ενότητα του οδηγού, όπως ανέφερε ο κ. Καρβούνης, περιγράφεται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΕΕ, με μια ιστορική αναδρομή της, στη δεύτερη η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην ΕΕ και στην τρίτη η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σκιαγραφώντας τις τρεις ενότητες του οδηγού, ο Π. Καρβούνης παρατήρησε πως μέσα από τον οδηγό επιχειρήθηκε να αναδειχθεί πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο επέκτασης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, υπό το κράτος της διαβούλευσης και του ελέγχου από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα