Ξενογιαννακοπούλου: H Δημοκρατία, η Ισότητα και τα Δικαιώματα της Γυναίκας απαιτούν διαρκή αγώνα

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πραγματοποίησε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση της ΔΕΗ «Φωτίζοντας τη Γυναίκα».

Το κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:

Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας με χαρά γιατί η ΔΕΗ αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας.

Από τα χρόνια της μεταπολεμικής ανόρθωσης, τον σημαντικό ρόλο της στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και τον κοινωνικό ρόλο που διαδραμάτισε στα χρόνια της κρίσης στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ μας συνδέουν στενές σχέσεις. Οι αγώνες τους στη μεταπολίτευση άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, γιατί η ΔΕΗ είναι ο κατάλληλος χώρος για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει πρωτοπόρα και στα θέματα της ισότητας.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της εφάρμοσε την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία και υιοθέτησε την ίση αμοιβή.

Έχει αναδείξει πολλές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, αλλά και πολλές γυναίκες σε ανδροκρατούμενες, δύσκολες εργασίες, στους τεχνικούς, στα εργοστάσια και στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Το άξιο και ικανό γυναικείο δυναμικό της αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι μια τυπική επέτειος. Παραμένει επίκαιρη, και στην εποχή μας αποκτά νέο νόημα και θέτει νέο διακύβευμα.

Έχει τρεις διαστάσεις:

1. Να θυμόμαστε την κοινωνική αγωνιστική της διάσταση.

Από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που κατέβηκαν σε μαζική απεργία για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέχρι τις σουφραζέτες και τον αγώνα για την ψήφο και τα πολιτικά δικαιώματα. Από την Κλάρα Ζέτκιν και την Αλεξάνδρα Κολοντάι μέχρι την Καλλιρόη Παρέν.

Η ισότητα των γυναικών, η ισότητα των φύλων, ήταν εξαρχής, και παραμένει, ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, μέρος των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων και αγώνων του 19ουκαι 20ου αιώνα.

2. Είναι ευκαιρία να αναλογισθούμε τα βήματα και τις κατακτήσεις, στη χώρα μας.

Από την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση, το δικαίωμα ψήφου το 1952, την ιστορική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου το 1982 και την κατοχύρωση της ισότητας ρητά στο Σύνταγμα, μέχρι τους πρόσφατους νόμους της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξημένες ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια και την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

  • Την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
  • Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατοχυρώνει περαιτέρω την ισότητα των φύλων.
  • Ο Ν.4590/2019 : ‘’Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ – Ενίσχυση Δημόσιας Διοίκησης’’ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα των Γυναικών – Μητέρων και των δύο Γονέων.

Υπάρχει όμως και η κρίσιμη τρίτη διάσταση.

Η πρόοδος στα θέματα της ισότητας και της ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και στην κοινωνική λειτουργία αντανακλά και το επίπεδο κάθε χώρας και κοινωνίας. Αντανακλά όμως και την καθυστέρηση και την οπισθοδρόμηση.

Δεν αρκεί η θεσμική κατοχύρωση της ισότητας. Η Δημοκρατία και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι δεδομένα.

Χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση και κατοχύρωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας, κρίσης και ανακατατάξεων.

Η διεθνής πραγματικότητα σήμερα δεν είναι ενθαρρυντική στα θέματα της ισότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα