Ξενογιαννακοπούλου: Είναι ανάγκη η προοδευτική συσπείρωση απέναντι στην ακροδεξιά & τον νεοφιλελευθερισμό

Η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα με το δημοσιογράφο, Αλφόνσο Βιτάλη

Η συνέντευξη

«Στη Βουλή έχουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση και τη στήριξη του ΑΣΕΠ και της Δημόσιας Διοίκησης»

  • Έχει αρκετά πράγματα που προβλέπονται και για πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού και για ετήσιο σχέδιο προσλήψεων, πράγματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο…

Βγαίνοντας από την κρίση και τα μνημόνια, γινόμαστε ξανά μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.  Η Δημόσια Διοίκηση είναι στην καρδιά της θεσμικής λειτουργίας, της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Έχει υποστεί μια τεράστια μείωση της τάξης του 20% την περίοδο των μνημονίων και σε επίπεδο λειτουργικών δυνατοτήτων αλλά και σε επίπεδο προσωπικού.

Οι προσλήψεις που τώρα γίνονται σύμφωνα με τον κανόνα 1 προς 1 είναι μια συμφωνία που είχαμε με τους θεσμούς και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, το αντίθετο, γίνονται στοχευμένα, δεν είναι αυτοσκοπός, να το πω αυτό γιατί δημιουργείται μια παραφιλολογία κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και για αντικυβερνητική σκοπιμότητα, αλλά και λόγω μιας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης που θέλει ένα μικρό κράτος.

Εμείς λέμε ότι θέλουμε ένα αναγκαίο κράτος, το κράτος που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και θέλουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με τις αναγκαίες προσλήψεις για να μπορεί να ανταπεξέρθει η δημόσιαδηοίκηση σ’ αυτό που σήμερα απαιτείται για τη χώρα μας..

Γιατί το να έχεις σήμερα ένα καλό δημόσιο σχολείο, ένα καλό δημόσιο νοσοκομείο και τα ΚΕΠ να λειτουργούν κανονικά, αυτό αφορά, τελικά, τον έλληνα πολίτη

  • Στη βουλή έρχεται η συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο θα γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα… λέγεται ότι ίσως επηρεάσει τα πράγματα ένας μεγάλος όγκος διαδηλωτών στην Αθήνα…

Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι μια ιστορική συμφωνία, επ’ωφελεία της πατρίδας μας κλείνοντας ένα θέμα που μας ταλάνιζε για 30 χρόνια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας ενσωματώσει όλες εκείνες τις επιφυλάξεις που υπήρχαν στο παρελθόν και νομίζω ότι ακόμη και οι τελευταίες δηλώσεις που έχουν αποτυπωθεί στη ρηματική διακοίνωση όπως την διάβασε ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι καλύπτουν και τις τελευταίες ανησυχίες.

  • Υπάρχουν αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση. Ο κ. Γ. Παπανδρέου πράγματι επιβεβαιώνει αυτό που λέτε, αλλά το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ δηλώνουν ότι δεν καλύπτονται οι επιφυλάξεις…

Επιμένω ότι είναι μια ιστορική συμφωνία και η κοινοβουλευτική διαδικασία την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια ιστορική στιγμή ευθύνης για το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Θα υπάρχει άπλετος χρόνος συζήτησης, το διαβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός και ο ΠτΒ και είναι και φυσικό και αναγκαίο για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή και πρέπει να πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσος κόσμος παρακολούθησε τη συζήτηση.

Όπου έχω πάει αυτές τις ημέρες βρίσκω κόσμο που διαρκώς μου λέει αυτό το πράγμα. Άρα, η συζήτηση στη Βουλή δεν είναι απλώς για να εκφραστούν οι βουλευτές για ένα κρίσιμο θέμα, είναι και γιατί θα βοηθήσει στην καλύτερη αποτύπωση της πραγματικότητας και της εικόνας και των απόψεων στον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Πιστεύω πραγματικά ότι πέραν κάποιων μικροπολιτικών προσεγγίσεων, γιατί υπάρχουν κόμματα που έχουν ταυτοτική αντίρρηση με το θέμα και αυτό είναι αντιληπτό, υπάρχουν δυστυχώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που σ’ αυτό το θέμα λειτουργούν με την αντίληψη της αντικυβερνητικής πολιτικής και όχι με το να τοποθετηθούν επί του πραγματικού πεδίου της Συμφωνίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστό ότι αποτελεί μια τέτοια περίπτωση και θα σας θυμίσω ότι η εθνική γραμμή, τότε που έγινε και η μεγάλη τομή στην διαπραγματευτική πορεία της χώρας μας , στο Βουκουρέστι το 2007 και το 2008, διτυπώθηκε τότε, επί κυβέρνησης Κ.Καραμανλή και ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη και τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΛΑΟΣ είχαν συνταχθεί με αυτή την εθνική γραμμή.

Έχουμε μια συμφωνία η οποία όχι μόνο καλύπτει το περίγραμμα όπως είχε διατυπωθεί τότε, αλλά έχει κερδίσει πολλά περισσότερα.

Να σας θυμίσω ότι τότε το 2008 μίλαγαν για γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes χρήση, όπου το erga omnes εννοούσαν να μην αφορά μόνο τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τις διμερείς σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη, γιατί όπως ξέρετε, η πλειονότητα των κρατών είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ σήμερα ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας και ξεκαθαρίζει με σαφήνεια και τα θέματα της γλώσσας και της ιθαγένειας.

  • Υπάρχουν όμως και επισημάνσεις και από διπλωμάτες και διακεκριμένους επιστήμονες που είναι πολύ επιφυλακτικοί και λένε ότι ακόμη και τώρα μέσα σε διατάξεις «κρύβονται» και ο Μακεδονισμός και δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα της γλώσσας…

Καταρχάς αυτό πρέπει να το δούμε στην ιστορική διάσταση του θέματος. Όπως ξέρετε εκεί έχουν «παιχτεί» διάφορα θέματα, στον Βαλκανικό χώρο, και ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός- όπως λέτε- από τη Βουλγαρική γλώσσα είναι και ένα από τα θέματα που ήθελαν τότε για να διαχωριστεί η Γιουγκοσλαβία του Τίτο από την Βουλγαρία… σε κάθε περίπτωση το θέμα της γλώσσας, έχει κλείσει από το 1977, επί Κ.Καραμανλή όταν είχε γίνει η Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα και δεν είχε αμφισβητηθεί από κανέναν.

Άρα το τι λέει ο καθένας και τι φόβο μπορεί να εκφράζει για το μέλλον, είναι διαφορετικό από το τι ισχύει πραγματικά. Στο διεθνές Δίκαιο, αυτό που έχει σημασία είναι οι συμφωνίες, οι ρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις.

Άρα, εδώ έχουμε επιτέλους μια συμφωνία, έχουμε αυτό το ιστορικό βήμα από τη γειτονική μας χώρα η οποία άλλαξε το συνταγματικό της όνομα, πήρε όλες τις δεσμεύσεις μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία γι’ αυτούς.

Έχουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, όχι απλώς να κλείσουμε ένα ζήτημα το οποίο ταλάνιζε τη χώρα μας επ’ ωφελεία δική μας και της περιοχής, αλλά θα πω και κάτι άλλο. Τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας, όπως γνωρίζουμε, είναι εξ Ανατολών.

Έχουμε αυτή τη στιγμή-  και αυτό είναι κρίσιμο θέμα – ότι πρέπει να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι συμβαίνει…

Δεν μπορούμε να σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο για πράγματα τα οποία έχουμε κατοχυρώσει και να «χάνουμε» μια ευκαιρία τέτοιας σημασίας, ενώ πρέπει να εστιάζουμε στην ειρήνη, στην σταθερότητα και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εφόσον γνωρίζουμε που είναι τα προβλήματα.

Να μην ξεχνάμε ότι είχαμε μια συνολική προσπάθεια διεμβολισμού της Βαλκανικής από την πολιτική της Τουρκίας, γι’ αυτό το λόγο ο Ερντογάν ήταν τόσο πολύ αντίθετος με την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έρχεται και αποκόβει αυτόν τον άξονα που προσπάθησε να στήσει η Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας.

Δεν μπορεί να μην βλέπουμε το γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και τις ευρύτερες απειλές και τις προοπτικές. Δεν είναι συχνά που έχουμε τη δυνατότητα να συντρέχουν πάρα πολλοί παράγοντες για ένα θέμα. Τώρα έχουμε και το ευρύτερο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο να ευνοεί τη συγκυρία, έχουμε την ηγεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΦΥΡΟΜ και ευνοεί την επίλυση και έχουμε έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να βγούν και να πουν την αλήθεια. Αυτό δεν το έχεις κάθε μέρα. Όποτε, δε, έχουμε χάσει τέτοιες ευκαιρίες, όπως π.χ με το Κυπριακό, μετά ξέρουμε πόσο πικρά το μετανιώνουμε

  • Πως κρίνετε τα όσα λέει σήμερα ο Γ.Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην Εφ.Συν;
  • Καταρχάς εγώ εκτιμώ πολύ τον Γ.Παπανδρέου. Είναι ένας άνθρωπος που με εμπιστεύθηκε και έχει συνέπεια στην πολιτική του και το απέδειξε και με τη σημερινή του συνέντευξη. Είναι σημαντικό ότι σε μια κρίσιμη στιγμή επαναλαμβάνει τη θέση του τη διαχρονική, γιατί τα έχει χειριστεί αυτά τα θέματα, και τα γνωρίζει πολύ καλά.

Διαβάζοντας τη συνέντευξή του, γίνονται δύο πράγματα σαφή:

  1. Επαναλαμβάνει τη θέση του, όπως την είχε εκφράσει όταν για πρώτη φορά υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών, που την είχε θεωρήσει θετική και την είχε καλωσορίσει
  2. Έχει κάνει και την επισήμανση για την διακοίνωση που αποσαφηνίζουν όσα είχαν τεθεί με ανησυχίες στη βουλή

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, κάθε φωνή ευθύνης που εκφράζεται, γιατί μπαίνουμε σε μια ιστορική εβδομάδα για την πατρίδα μας και για το ελληνικό κοινοβούλιο, δηλαδή, η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου, οι αποφάσεις που πήραν εχθές στο Ποτάμι, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, δήλωσε ευθαρσώς ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία, έχουν σημασία αυτά.

Δεν θα λειτουργούμε κάτω από αντιπολιτευτικές κραυγές, εδώ έχουμε θεέματα εθνικής ευθύνης και γι’ αυτό πιστεύω ότι όσο προχωράνε οι ημέρες και μετά από την αναλυτική συζήτηση ο ελληνικός λαός θα καταλάβει. Να δεχτώ ότι υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που όντως ανησυχεί, γιατί δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι υπό την αντίληψη την αντικυβερνητική, αυτό αφορά τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημασία έχει να συζητάμε όχι με κατηγορίες αλλά με διάλογο ανταλλαγής επιχειρημάτων. Όσο συζητάμε στη Βουλή αυτά τα θέματα τόσο θα γίνεται κατανοητό η μεγάλη σημασία της επίλυσης του προβλήματος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα