Ξεκινούν οι πρώτες συναντήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά Ιράν

Σε μία προσπάθεια να σωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συναντηθεί την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια στην τετράδα θα προστεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο της Μογκερίνι.

Οι συναντήσεις διεξάγονται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την διατήρηση της οποίας επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι παίρνοντας στα χέρια τους τις συνομιλίες.

Πριν από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει επισκεφθεί το Πεκίνο και την Μόσχα, όπου θα συζητήσει τους τρόπους για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας μετά την αμερικανική έξοδο.

Υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας Πούτιν – Μέρκελ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκαν σήμερα, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας.

Οι ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση που συνδέεται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) μετά τη μονομερή αμερικανική αποχώρηση», ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στη Ρωσία.

«Υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία της διατήρησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στις 18 Μαΐου η Μέρκελ αναμένεται στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα