Ξεκινούν οι διαδικασίες για πώληση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την διαδικασία πώλησης του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% τα ΕΥΑΘ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου.

Σε συνέχεια των αντίστοιχων προκηρύξεων για ΟΤΕ (5%) και ΕΛΠΕ (35%), το Ταμείο ανακοίνωσε την προκήρυξη για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση των ποσοστών που κατέχει σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, έργο που αποτελεί εκκρεμότητα της β’ αξιολόγησης.

Έχει την σημασία του ότι μόλις χθες από την Πάτρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως «το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι εγγυημένο, όσο είμαστε εμείς εδώ».

Η πώληση ωστόσο των μειοψηφικών ποσοστών στις δύο εταιρείες δεν έρχεται σε αντίθεση με την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και μετά τυχόν πώληση του 11% στην ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το 50,33% στην ΕΥΔΑΠ (σήμερα κατέχει άμεσα και μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 61,33%). Από εκεί και πέρα το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες.

Το ίδιο ισχύει και στην ΕΥΑΘ, όπου εφόσον πουλήσει το 23%, τότε το Δημόσιο θα μείνει με ποσοστό 51% (επί συνόλου 74% που ελέγχει σήμερα). Το 5% ανήκει στη γαλλική Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν σημαίνει αυτό φυσικά ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των «κρατικών» ποσοστών στις δύο εταιρείες ύδρευσης θα ξεκινήσει αύριο. Ο σύμβουλος θα εισηγηθεί εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των μεριδίων και πραγματοποίησης της συναλλαγής, τους οποίους και θα εισηγηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, εντός 4 μηνών από την ανάθεση της σύμβασης. Εν συνεχεία, και εφόσον πάρει το πράσινο φως από το Ταμείο, θα προετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη της συναλλαγής, και θα πραγματοποιήσει market test προκειμένου να εντοπίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αμοιβή του συμβούλου θα είναι 80.000 ευρώ.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα