Ξεκινά η αύξηση Κεφαλαίου της Monte dei Paschi με 5 δις ευρώ

Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέων μετοχών αναμένεται να ανοίξει από αύριο, Δευτέρα η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA με στόχο να αντλήσει 5 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς και να αποφύγει την κρατική διάσωση.

Η ιταλική τράπεζα θα πουλήσει νέες μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές ως την Πέμπτη, ενώ η προσφορά προς τους μικρομετόχους θα ολοκληρωθεί την τετάρτη, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Κυριακή. Το 35% των νέων μετοχών θα προσφερθούν σε ιδιώτες επενδυτές και το 65% σε θεσμικούς. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να αγοράσουν το 30% των μετοχών που προορίζονται για τους μικρομετόχους πριν ανοίξει η πώληση σε τρίτους.

Στην ανακοίνωση πάντως δεν γνωστοποιούνται οι όροι της προσφοράς. Ωστόσο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα σημειώνουν πως η τιμή και ο συνολικός αριθμός των νέων μετοχών, που θα πουληθούν, θα καθοριστούν με βάση την επενδυτική ζήτηση αλλά και το αποτέλεσμα μία παράλληλης μετατροπής ομολογιών σε μετοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος Marco Morelli, που ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιεί αγώνα δρόμου να βρει υποστηρικτές στην προσπάθεια του να εξυγιάνει τον ισολογισμό της ιστορικής τράπεζας. Μία αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα αποτελούσε πλήγμα για την προσπάθεια της ίδιας της Ιταλίας να επαναφέρει στην κανονικότητα το τραπεζικό της σύστημα το οποίο έχει επιβαρυνθεί με προβληματικά δάνεια ύψους 360 δισ ευρώ με αποτέλεσμα να έχει κλείσει την κάνουλα του δανεισμού συμπαρασύροντας έτσι και την οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα