Ξεκινάει το project των 2,5 δισ στην Ζάκυνθο από τον Εμίρη του Κατάρ

Ακούγεται σαν ψέμα, αλλά είναι αλήθεια: μετά από μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε κοντά στα τέσσερα χρόνια, η μεγάλη επένδυση της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στη Ζάκυνθο, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου του νησιού που έκρινε νόμιμη την αγορά της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων πάνω από την ειδυλλιακή παραλία του Ναυαγίου, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για τα τμήματα που διεκδικούν η Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Πρόκειται για το ευτυχές τέλος μία περιπέτειας που λίγο έλειψε να εκτροχιάσει την επένδυση και να οδηγήσει τους Καταριανούς επενδυτές στην πόρτα της εξόδου από τη χώρα μας, με πρωταγωνιστές την Εκκλησία, τα δασαρχεία, τις πολεοδομίες και κατοίκους της περιοχής που προσπάθησαν (μάταια, όπως αποδεικνύεται) να βάλουν φρένο στο εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al Rayyan είχε στείλει επιστολή στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την πορεία των επενδύσεων του πρώην εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στη χώρα μας.

Αφού λοιπόν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση) έκριναν πως η πώληση των 15.000 στρεμμάτων από τον Γεώργιο Χάρο, κληρονόμο της οικογένειας Φλαμπουριάρη, στη λιβανέζικη PIMANA της βασιλικήςοικογένειας του Κατάρ είναι απολύτως σύννομη, και αφού και η Δικαιοσύνη πλέον απεφάνθη, το μόνο που απομένει για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης είναι να διευθετηθεί και το θέμα με τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μητρόπολη και η μονή. Για το θέμα αυτό έχει ήδη ζητηθεί πραγματογνωμοσύνη, με το πόρισμα της οποίας αναμένεται να κλείσει και αυτό το ζήτημα.

Πιο περίπλοκη είναι η υπόθεση της νήσου Οξυάς, για την οποία η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το νησάκι σε… υπαίθρια γκαλερί τέχνης. Το σχέδιο των Καταριανών προβλέπει τη δημιουργία δύο χωριών (Καλυψώ και Δάφνη) με πολυτελείς κατοικίες, πεντάστερο ξενοδοχείο, μουσεία και θέατρα, αν και το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του νησιού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura περιορίζει κάπως τα περιθώρια παρεμβάσεων. Πάντως, και σε αυτό το “μέτωπο” αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε εξελίξεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της φιλόδοξης επένδυσης.

Πηγή: mononews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα