Ξεκινάει σήμερα το No Border Camp 2016 στη Θεσσαλονίκη

logo (1)Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα του «No Border Camp 2016» στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρά τις αντιδράσεις του Πρύτανη, του Δημάρχου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει γενική συνέλευση των συμμετεχόντων, προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία. Αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 1.000 άτομα από Ελλάδα και Ευρώπη.
Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται παρεμβάσεις  σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και κινητοποιήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και στον φράχτη του Έβρου (δείτε περισσότερα εδώ).
Μέχρι στιγμής όπως μας τονίζουν και στελέχη της αστυνομίας όλα βαίνουν ήρεμα, πέρα από τις δύο καταλήψεις των κτιρίων της Νομικής και της Νέας Φιλοσοφικής του ιδρύματος, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.
Παρόλα αυτά συνεχίζει να επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας στη Θεσσαλονίκη τόσο από τον Πρύτανη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο όμως και από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
Νέα παραγγελία από την εισαγγελία 
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, επανήλθε το μεσημέρι της Παρασκευής με νέα παραγγελία προς τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με την κατασκήνωση “No Border Camp-Thessaloniki 2016” στην Πανεπιστημιούπολη.
Ένα 24ωρο μετά την πρώτη της παραγγελία προς την Αστυνομία, όπου ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ζητεί εκ νέου να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση που τελούνται οι εξής αξιόποινες πράξεις: “διατάραξη οικιακής ειρήνης”, “παράνομη βία”, “διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας” και “υποβάθμιση περιβάλλοντος”.
Η νέα πρωτοβουλία έρχεται, καθώς, μεσολάβησαν, στο μεταξύ, οι καταλήψεις δύο Σχολών του ΑΠΘ, της Νομικής και της Νέας Φιλοσοφικής. Καλεί δε τους αστυνομικούς να την ενημερώνουν για κάθε ενέργεια που πραγματοποιούν, εφιστώντας τους την προσοχή για εφαρμογή της παραγγελίας.

Π. Κουρουμπλής: “Με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα”

Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε πως κατανοώ τις αντιδράσεις για το θέμα του ΑΠΘ, όμως ανέφερε ότι ακούει δηλώσεις “που έχουν μέσα τους το στοιχείο της αγκύλωσης, της κλειστοφοβίας, του πανικού”.

“Με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα” είπε και εκτίμησε ότι η παρουσία όσων βρίσκονται εκεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο, με ανοχή προκειμένου να πειστούν ότι η Ελλάδα πληρώνει τις συνέπειες των κλειστών συνόρων. “Αν χρειαστεί, όπου χρειαστεί, η αστυνομία βρίσκει τον τρόπο και έχει την ικανότητα και τη γνώση. Ας μην προτρέχουν κάποιοι” είπε χαρακτηριστικά.
Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μετά τις αντιδράσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη το θέμα πήρε κεντρικοπολιτικές διαστάσεις καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σηκώνουν το ζήτημα «ψηλά», προσπαθώντας να το εκμεταλλευτούν πολιτικά.
Δήλωση για το θέμα εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής Επικρατείας και Συντονιστής μορφωτικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Φορτσάκης, καθώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της στο ζήτημα, ενώ ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για το θέμα κατέθεσε η βουλευτίνα του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.
Πρωτοφανής «παράδοση» του ΑΠΘ από την Πρυτανεία στην Αστυνομία
Είναι πρωτοφανές και περίεργο το πώς με τόση μεγάλη ευκολία η πανεπιστημιακή κοινότητα παρέδωσε την διαχείριση και τις ευθύνες για την διαχείριση της κατάστασης στην αστυνομία και την Εισαγγελέα.
Κατά το παρελθόν σε δεκάδες περιπτώσεις η εκάστοτε πανεπιστημιακή αρχή του κάθε ιδρύματος επιχειρούσε να διαχειριστεί έκτακτες συνθήκες εντός του πανεπιστημίου, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση την εμπλοκή της Αστυνομίας.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρύτανης Περικλής Μήτκας «σήκωσε τα χέρια ψηλά» πριν καν ακόμα ξεκινήσει η διοργάνωση του «No Border Camp 2016», ευχόμενος μάλιστα την παρέμβαση της ΕΛΑΣ.

 

 

kokkino.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα