Ξεκινάει η διάσκεψη για το Κυπριακό

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα

 

Με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που αρχίζει σε λίγο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Είχε προηγηθεί η άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εισερχόμενος στο χώρο δήλωσε ότι πως θα μείνει στο Κραν Μοντανά για όσο χρειαστεί.

Νωρίτερα, είχαν φθάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης -ο οποίος κατά την είσοδό του στο χώρο ανέφερε πως προσέρχεται με ελπίδα- και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, αναχώρησε για τη Βρετανία σήμερα το πρωί, πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης, επειδή έπρεπε να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εκπροσωπείται στη διάσκεψη και αναμένουμε να υπάρξει υπουργική εκπροσώπηση κάποια στιγμή στη διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλίμ Σιντίκ.

Χωρίς έγγραφο Άιντε αρχίζει

Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση ξεκινά με το κεφάλαιο “Ασφάλεια και Εγγυήσεις” από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ ‘Αιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

 

Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. Άιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να κατανοήσει ότι όσο παραμένουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και ο στρατός στην Κύπρο τόσο πιο εύκολες θα είναι οι παρεμβάσεις από εκείνους, που θα ελέγχουν τον στρατό.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο το γεγονός ότι ακούγονται απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ».

«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην απογοητεύσουμε τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκυπρίους είτε Τουρκοκύπριους, με την αποτυχία να επιτευχθεί απλώς πρόοδος» ανέφερε και επισήμανε πως «απαιτούνται βήματα ώστε να πλησιάσουμε στο τέλος και να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες». Μια λύση, τόνισε, που να μην δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αφορά ένα έγγραφο (σ.σ: του Έσπεν ‘Αιντε) που δεν έχει υπόσταση, αλλά θα επικεντρώσει την προσοχή του στις προσπάθειες και στην ελπίδα ότι «επιτέλους έφθασε η ώρα επανένωσης της πατρίδας».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Διαμήνυσε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση λύση γιατί, όπως εξήγησε, «υπάρχει ο κανόνας ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

H επιστολή Γκουτέρες σε Αναστασιάδη: «Λαμβάνω υπόψη τις ανησυχίες σας και αποσύρω το έγγραφο Άιντε»

Απαντητική επιστολή για το ζήτημα του εγγράφου ‘Αιντε, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Γκουτέρες, απαντώντας στην επιστολή που του έστειλε ο κ. Αναστασιάδης το περασμένο Σάββατο -στην οποία τόνιζε ότι το κοινό έγγραφο που συνέταξε ο ειδικός απεσταλμένος του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, δεν μπορεί να έχει την όποια υπόσταση- αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτόν τον λόγο αποσύρει το έγγραφο.

Σχετικά με την παρουσία του γγ του ΟΗΕ την προσεχή Παρασκευή στη Διάσκεψη έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα