Ξεκίνησε η διάσκεψη μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας

Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γ. Ντάισελμπλουμ, των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και του Έλληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαπραγμάτευση για την ελληνική αξιολόγηση.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. “Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Το Βερολίνο παραμένει επικεντρωμένο στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τη β’ αξιολόγηση.

Π. Μοσκοβισί: Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν ένα βήμα, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση

“Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο”, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, σε αντίθεση με πληροφορίες ότι οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα.

«Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

Euroworking Group: Εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το χθεσινό EuroWorking Group, παρόλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Ντάισελμπλουμ: Στη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα «στο τραπέζι»

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Επαφές Τσακαλώτου με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση του EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Για «πενταμερή» κάνει λόγο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Αυγή»

Φυγή προς τα εμπρός σχεδιάζουν Αθήνα και Βρυξέλλες για να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση, με τη μορφή μιας συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρξει κοινό πολιτικό έδαφος για συμφωνία. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, ενώ ρόλο κλειδί αναμένεται να παίξει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Αυγή» ότι εγάλο “αγκάθι” παραμένει το χρέος, στην ελάφρυνση του οποίου επιμένει το Ταμείο κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι αυτοί ζητούν περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα και δεν περιορίζονται στα “λογικά” πλεονάσματα του 1,5%. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ, σε γραμμή Σόιμπλε, απαντά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, αλλά εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κατηγορώντας με τη σειρά του το ΔΝΤ ότι σταθμίζει λάθος τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της χώρας το 2016.

Όλες οι πλευρές, πάντως, έχουν την αίσθηση του επείγοντος και της αναγκαιότητας να μην διαταραχθεί η συνοχή της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε χθες η καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Γ. Χουλιαράκης: Nα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν από τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα