Ξεκίνησαν στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»

Ξεκίνησαν και επισήμως σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους, με σκοπό τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού -ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «Τζαμάικα» καθώς η σημαία της συγκεκριμένης χώρας έχει τα χρώματα των τριών κομμάτων (μαύρο, πράσινο και κίτρινο).

Η πρώτη συνάντηση έγινε ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της CDU/CSU και του FDP, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών -Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) και Christian Lindner (FDP). Το απόγευμα αναμένεται να ακολουθήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην CDU/CSU και τους Πράσινους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος έχει προϊδεάσει για δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις, καθώς οι διαφορές είναι σημαντικές σε θέματα όπως η οικονομική, περιβαλλοντική και εξωτερική πολιτική -ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφωνίες και σε ζητήματα προσώπων, όσον αφορά στην πλήρωση των διάφορων υπουργικών θώκων.

Την ίδια στιγμή, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα νεότερων δημοσκοπήσεων για τους Σοσιαλδημοκράτες. Μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάσα που πήραν στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας, έρευνα του ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι μόλις το 8% των Γερμανών εμπιστεύονται το SPD -ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων του, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 37%.

Πάντως, ηγετικές πηγές του κόμματος ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα», το SPD δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα