Ξεκάθαρη θέση για το Brexit αναμένει η Ευρώπη από την T. May στη Φλορεντία

Στη Φλορεντία και την Theresa May είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να κάνει μια σημαντική ομιλία στην οποία, όπως όλοι εκτιμούν, θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την τακτική και τις επιδιώξεις του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι η May θα ζητήσει από τους μέχρι σήμερα εταίρους της χώρας της να υπάρξει μια διετής περίοδος προσαρμογής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή πριν τις επόμενες ευρωεκλογές. Η περίοδος αυτή θεωρείται αναγκαία, εκτός των άλλων, στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για την πρόσβαση της Βρετανίας και των επιχειρήσεών της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, μετά το «διαζύγιο».

Αναμφίβολα, πάντως, αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση της May αναφορικά με ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλο από το οικονομικό -με άλλα λόγια, από το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία κατά την αποχώρησή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια θα προτείνει ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο της μεταβατικής περιόδου, αφήνοντας όμως σε εκκρεμότητα το συνολικό ποσό. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους Ευρωπαίους, οι απαιτήσεις των οποίων φαίνεται πως είναι αρκετά υψηλότερες και ανέρχονται σε περίπου 100 δις. Ενδεικτική της στάσης των «27» είναι και η αντίδραση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., Michel Barnier, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Βρετανία «οφείλει να κλείσει τους λογαριασμούς της», αλλά και να αποδεχθεί τους κανόνες της Ε.Ε. στη διάρκεια της όποιας μεταβατικής περιόδου.

Η διαμάχη γύρω από το οικονομικό είναι και ένας από τους λόγους που αρκετοί στο Λονδίνο, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson, ζητούν ένα «γρήγορο Brexit, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ μιας ομαλής διαδικασίας, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία -κάτι που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και η May στη Φλορεντία- στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά «αγκάθια» που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς κανείς να βρεθεί στη θέση του ηττημένου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα