Ξανθός: Χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΣΥ

Η καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού από ένα δημόσιο σύστημα υγείας ανθρωποκεντρικό, διαφανές, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο, που παρέχει αξιόπιστη φροντίδα, χωρίς δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, είναι το όραμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως την ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist.

Ο Α. Ξανθός τόνισε, πως χωρίς σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές, με κοινωνικό πρόσημο, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΣΥ και η ανταποκρισιμότητά του στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων.

«Και είναι πολύ σημαντικό, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” για τα θέματα του υπουργείου Υγείας, έχουν οδηγήσει σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ασυμμετρία υγειονομικών αναγκών και πόρων είναι δεδομένη, επισήμανε και είπε πως η λύση είναι ένα πολιτικό σχέδιο «με προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, με στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης και δημόσιας Υγείας, με σύγχρονη και διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος, με έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και λοιπών παροχών υγείας, με αξιολόγηση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών , με συνέργεια των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, έκανε λόγο για αδιέξοδο που απαιτεί αλλαγή μίγματος πολιτικής και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών, τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία, που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.

Ο Α. Ξανθός, αφού αναφέρθηκε σε όσα έχουν ήδη γίνει στον χώρο του φαρμάκου, μίλησε για τις εκκρεμότητες, αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

– Στη θεσμοθέτηση ειδικής Επιτροπής ΗΤΑ για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων -είναι απαραίτητο να αναμορφωθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την πρώιμη πρόσβαση, τις έκτακτες εισαγωγές και τα εκτός ενδείξεων φάρμακα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία του συστήματος και η εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση, τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τα διεθνώς ισχύοντα.

-Στη δικαιότερη κατανομή της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) .

-Στην τροποποίηση «αρχιτεκτονικής» του δελτίου τιμών, για την άρση των σημερινών στρεβλώσεων .

-Στο νέο τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής, με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενή.

-Στη διευθέτηση του τοπίου της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων -δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και γιατρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα