Ξανθός: Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση επούλωσης των πληγών

Δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου κατά τα έτη 2016-2017, έκανε ο διοικητής του, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κτιριακών υποδομών, τα έργα που γίνονται για ανάπτυξη των δομών, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν ή πρόκειται να εφαρμοστούν. Παράλληλα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις αυτές, παρόλο που δεν είναι αρκετές, αποτελούν μία αρχή για την βελτίωση του νοσοκομείου με τις υπάρχουσες δυνατότητες και πρέπει να συνεχιστούν.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επισήμανε ότι με την καινοτόμο διαδικασία απολογισμού του έργου των διοικήσεων των νοσοκομείων, αναδεικνύεται και τεκμηριώνεται ότι γίνονται σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας. Τόνισε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση επούλωσης των πληγών του , ότι πλέον δεν τίθεται θέμα απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε, είναι βιώσιμο, και πλέον το ζήτημα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

O κ. Ξανθός ανέφερε ότι υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αντίπαλος δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά το περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, οι αδράνειες και οι αντιστάσεις ενός δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού, διαβρωμένου σε όλα τα επίπεδα από συμφέροντα. Όπως σημείωσε ο υπουργός, καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος υγείας μέσω θεσμών διαφάνειας, όπως η λίστα χειρουργείων και τα γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών στα νοσοκομεία. Οι βασικές δεσμεύσεις του υπουργείου είναι η κάλυψη με καθολικό τρόπων των αναγκών όλων των πολιτών και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει βήματα με την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών και με την ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με την προκήρυξη 520 θέσεων, καθώς και με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα προστεθούν και κλίνες στις ΜΕΘ. Τέλος, είπε ότι αποδέχεται την κριτική εκείνων που ζητούν να γίνουν περισσότερα, αλλά θεωρεί απαράδεκτη την κριτική εκείνων που υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η διάλυση και η απαξίωση του συστήματος υγείας.

Ο απολογισμός της διοίκησης του Παπανικολάου

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παπανικολάου, Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, ο οποίος προέβη σε έναν δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων στο νοσοκομείο, από το 2016 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του “Παπανικολάου”, που περιλάμβαναν επισκευές των μονώσεων κτιριακών υποδομών ύψους 10.000 ευρώ, αναβάθμιση του κέντρου παραγωγής πεπιεσμένου αέρα για ιατρική χρήση στον οικίσκο ιατρικών αερίου του κτιρίου 10 του νοσοκομείου, αντικατάσταση της απαρχαιωμένης αντλίας νερού στον οικίσκο ιατρικών αερίων του κτιρίου 5 του νοσοκομείου, παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο χώρο αποδυτηρίων των τραυματιοφορέων και τοποθέτηση δύο ψυκτικών θαλάμων και ενός ψυκτικού θαλάμου κατάψυξης στο χώρο των μαγειρείων.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δομών του νοσοκομείου, ο κ. Εμμανουλίδης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης της Μονάδας Γονιδιακής -Κυτταρικής Θεραπείας, της αναδιαρρύθμισης των χώρων για την εγκατάσταση Στεφανιαίας Μονάδας στο κτίριο 10, της ανακαίνισης της Καρδιολογικής Κλινικής, της προμήθειας υλικών και των επισκευών κατεστραμμένων δομών του νοσοκομείου, της ανακατασκευής των τμημάτων Εξωτερικών Ιατρείων και συγκέντρωσής τους στο πέτρινο κτίριο, της παραχώρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κτιρίου και του εξοπλισμού του πρώην ΠΕΔΥ, και της ανακαίνισης-εκσυγχρονισμού της Α’ ΜΕΘ. Μεταξύ των μελετών που έχουν ολοκληρωθεί, ο διοικητής του νοσοκομείου απαρίθμησε τις μελέτες αναβάθμισης των κτιρίων, της πυρασφάλειας του νοσοκομείου και της αναδιαρρύθμισης των χώρων της Πνευμονολογικής Κλινικής για τη δημιουργία θαλάμων ανθεκτικής φυματίωσης.

Στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων που έγιναν στο νοσοκομείου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εφαρμογή της λίστας και του προγράμματος χειρουργείων, η λειτουργία Γραφείου Προστασίας Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, η σύσταση του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας-Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, η επικαιροποίηση των σχεδίων Περσέας και Σώστρατος, η πρόσληψη προσωπικού φύλαξης, η δημιουργία 13 θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, η αποκέντρωση του γραφείου κίνησης με παρουσία στο πέτρινο κτίριο, τα ΤΕΠ και την Αιματολογική Κλινική, η κατασκευή δύο σηπτικών χειρουργείων στα ΤΕΠ, η επαναλειτουργία του χειρουργείου της Πλαστικής Χειρουργικής, η πιστοποίηση εργαστηρίων και κλινικών και η έγκριση εσωτερικών κανονισμών μολυσματικών, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και χειρουργείων.

Ο κ. Εμμανουηλίδης ανέφερε ακόμη ότι στις καινοτομίες που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν στο νοσοκομείο, εντασσόμενες στο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των νεφροπαθών ασθενών εκτός νοσοκομείου και ο έλεγχος της διατροφής μέσω κινητού τηλεφώνου, η κεντρική συλλογή και η ψηφιακή επεξεργασία απεικονιστικών δεδομένων στην Καρδιολογική Κλινική, η κωδικοποίηση μοσχευμάτων και ψηφιακή σύνδεση με διεθνείς οργανισμούς. Ως καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στο νοσοκομείο ανέφερε την εγκατάσταση συστήματος εποπτικού ελέγχου και συλλογής δεδομένων BMS το οποίο είναι στην ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας, την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών ανά κλινική και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου.

Τέλος, ο κ. Εμμανουηλίδης ανέφερε ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου φιλοξενεί 19 κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων, διαθέτει 622 ανεπτυγμένες κλίνες, 9 ειδικές μονάδες, 14 χειρουργικές αίθουσες εφημερεύει κάθε τέταρτη ημέρα και εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, πλην των ουρολογικών, γυναικολογικών και παιδιατρικών κλινικών. Έχει 1367 εργαζόμενους (ενώ ο αριθμός θέσεων συνολικά είναι 1.069), νοσηλεύει 50.446 ασθενείς το χρόνο, πραγματοποιεί 10.809 χειρουργικές επεμβάσεις, δέχεται 118.626 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 68.719 στα επείγοντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα