Ξανθός: Διακρατική συνεργασία για τη φαρμακευτική πολιτική

Ο υπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας, στάθηκε ιδιαίτερα στην «καθολική πρόσβαση» στην Υγεία, «ως πολιτική προτεραιότητα και δικαίωμα όλων για ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική φροντίδα υγείας (προληπτική και θεραπευτική), χωρίς άτυπες πληρωμές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις – Γράφει η Μαρία Καλυβιώτου

Την προσπάθεια της προεδρίας της Μάλτας για την «προώθηση της συνεργασίας των κρατών – μελών στον τομέα των φαρμάκων και των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς», χαιρέτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη σημερινή Σύνοδο υπουργών Υγείας, στο Λουξεμβούργο.

«Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο Συμπερασμάτων που μας παρουσιάζετε σήμερα και στο συμβιβαστικό κείμενο», το οποίο η πολιτική ηγεσία θεωρεί ως μια «κοινή αφετηρία που διευκολύνει την περαιτέρω συστηματική και εξειδικευμένη συνεργασία των χωρών μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς, περιορίζοντας τις ανισότητες στην Υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στη Διακήρυξη της Μάλτας. που υπεγράφη τον Μάιο από έξι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με θέμα τη διακρατική συνεργασία και τον συντονισμό για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, σε προσιτές τιμές για τα συστήματα Υγείας.

«Επένδυση στα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα»

Επιπλέον, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμών να προωθήσουν ως «διακήρυξη τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα, ο οποίος συγκεντρώνει, συνοψίζει και εμπεδώνει σε ένα κείμενο το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Το κείμενο αυτό, σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, «αναδεικνύει τη ζωτική ανάγκη της κοινής προσπάθειας για μια διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη. Αντί για την Ευρώπη των ανισοτήτων, της λιτότητας,του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τώρα είναι ώρα για περισσότερο αλληλέγγυα, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα για εδραίωση και διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, για την ισότιμη πρόσβαση στην Εργασία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνική Προστασία, για επένδυση στα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα».

Κρίσιμος δείκτης ανάπτυξης η καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην «καθολική πρόσβαση» στην Υγεία, «ως πολιτική προτεραιότητα και δικαίωμα όλων για ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική φροντίδα υγείας ( προληπτική και θεραπευτική), χωρίς άτυπες πληρωμές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, κατά την άποψη μας συμπυκνώνει τον πολιτικό στόχο ενός βιώσιμου και κοινωνικά ανταποδοτικού συστήματος υγείας και ταυτόχρονα συνιστά ίσως το προσφορότερο πεδίο σύγκλισης και συνεργασίας των εθνικών συστημάτων υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Υγεία και η κοινωνική προστασία», υπογράμμισε, «ως καθολικό δικαίωμα και όχι ως συνάρτηση της εργασίας και της ασφάλισης, η διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης και κοινωνικής πρόνοιας, είναι κρίσιμοι δείκτες δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική και πολιτική συνοχή της Ευρώπης».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι «ορθά προτείνεται η παρακολούθηση των 3 συγκεκριμένων δεικτών για την μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του κοινωνικού πυλώνα στην υγειονομική περίθαλψη και της εφαρμογής του από όλα τα κράτη μέλη. Είμαστε πεπεισμένοι», επεσήμανε, «πως αν πραγματικά επιδιώκουμε την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, θα πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στην αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών – μελών, αλλά επίσης και στους δείκτες κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, στην κοινή μεθοδολογία αποτίμησης των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα