Ξανθός:Οριακή η κατάσταση στο σύστημα υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,μιλώντας στο Mega προχώρησε στην παραδοχή ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακή, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά για μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Παράλληλα,ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην υγεία, καθώς υπάρχουν πολύωρες αναμονές όχι μόνο στα επείγοντα, αλλά και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και πως οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά για να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία.

Ο κ.Ξανθός υπογράμμισε«Πολλές φορές υφίστανται και εκμετάλλευση κατά τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας και αυτό επίσης το ξέρουμε»ενώ πρόσθεσε «Έχουμε την πολιτική βούληση και τη φιλοδοξία να την αλλάξουμε. Όχι ριζικά και γρήγορα, γιατί αυτό ξέρουμε δεν είναι εύκολο, αλλά με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα. Σήμερα όντως είναι πάρα πολύ οριακή η κατάσταση».

Επίσης,ο κ. Ξανθός μίλησε για τον διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ στην υγεία, κάτι που επισημαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, «αν δεν καταφέρουμε πολύ γρήγορα να προσθέσουμε μια κρίσιμη μάζα προσωπικού». Και εκτίμησε ότι θα δοθεί επιπλέον παράταση στους περίπου 1.000 εργαζόμενους που δόθηκε παράταση μέχρι τις 31/12, ενώ σχετικά με την ενίσχυση μόνιμων προσλήψεων στο σύστημα είπε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς υπήρχε ένα 9μηνο μη κανονικότητας για τη χώρα και όλα ήταν στον αέρα.

Οι ανάγκες στο σύστημα υγείας κάνουν λόγο για περίπου 25.0000 νοσηλευτές και 6.000 γιατρούς. Έχουν ήδη επικυρωθεί, όπως είπε ο υπουργός 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού από τον ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα αρχίσουν να διορίζονται από τις αρχές του 2016, ενώ επεσήμανε ότι έχει δοθεί η έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για περίπου 2.440 θέσεων εργασίας. Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε εξοπλισμό και κάποια μηχανήματα σε νοσοκομεία αναβαθμίζονται μέσα από δωρεές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα