Ξανθός:Δεν θα υπάρξει νέος αντικαπνιστικός νόμος,θα υπάρξει αυστηροποίηση

b6a587c4e8c8bde5fa8399d59e92ad50_LΔεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ. Ξανθός τόνισε, πάντως, ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, μέσω και της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα, αλλά και του πρωτοκόλλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ενώ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας αλλά απαιτείται ο συντονισμός της δράσης πολλών υπουργείων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας, ζήτησε να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα δια του παραδείγματος, όταν υπουργοί και γιατροί καπνίζουν μπροστά στις κάμερες και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία» για να προσθέσει ότι «εάν συνέβαινε σε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό και επιστημονικό σεισμό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το κάπνισμα «αντικοινωνική συμπεριφορά», αποδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση «εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων παρενεργειών».

«Είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα», είπε ο κ. Ξανθός και επεσήμανε ότι θα υπάρξει η στήριξη της επιστημονικής κοινότητας ακόμη και μεγάλου μέρους των καπνιστών ενώ «το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα