Ξαναμαυρίζουν οι παραλίες από την πετρελαιοκηλίδα

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα από ιδιωτικές εταιρίες, Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία των δήμων, η εικόνα σε θαλάσσια επιφάνεια και ακτές εξακολουθεί να «ξεβράζει» μαζούτ, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγίου Κοσμά που όπως δήλωσε σε προσωπικό λογαριασμό του ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, «το πρόβλημα επανεμφανίστηκε την Κυριακή, καθώς η ρύπανση είναι μεγάλη».

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης του παραλιακού μετώπου στα νότια προάστια της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή των Σεληνίων – Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα, μετά τη βύθιση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, πλησίον της νήσου Αταλάντη και της Ψυττάλειας.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής, η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την απάντληση καυσίμων του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου συμφερόντων Θεόδωρου Κουντούρη, ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο ότι έχει ολοκληρωθεί η απάντληση πετρελαίου από τις δεξαμενές Νο2 και Νο1 και ότι στις 13.10 ξεκίνησε και η απάντληση από τη δεξαμενή Νο4. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πλήρους απάντλησης και σήμερα, με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ρύπανση της περιοχής. Συνολικά μάλιστα, μέχρι τις 15.30 περισυλλέγησαν 774 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών (350 κυβικά μέτρα από αυτά ήταν προσμίξεις πετρελαιοειδών), ενώ ήδη είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα η πλήρης στεγανοποίηση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Η ρύπανση έφτασε στο Λαγονήσι

Η πρώτη αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε πως η εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ σημείωσε ότι η αντίδραση του λιμενικού σώματος ήταν άμεση και τηρήθηκαν ακριβώς όλα τα σχέδια τα όποια προβλέφθηκαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού, Νικόλαο Λαγκαδιανό, μικρή και περιορισμένη ρύπανση διαπιστώθηκε και στην παραλία του Λαγονησίου.

Ο υφυπουργός υπέδειξε πως οι αγωγές αποζημίωσης θα πρέπει να στραφούν κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας και της ασφαλιστικής της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα