Ξένα ΜΜΕ για Σκόπια: Μακρά και δύσκολη η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης

Στη μακρά διαδικασία που θα απαιτηθεί έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, στέκεται στα πρώτα του σχόλια ο διεθνής Τύπος.

«Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή της ονομασίας. Το δημοψήφισμα για τη συμφωνία απέτυχε να περάσει το όριο συμμετοχής του 50%, αφήνοντας τη διευθέτηση του ζητήματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, αυτή της Παρασκευής ήταν απλά το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο», αναφέρει το Reuters.

Ο Guardian κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα. «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian, που σημειώνει ότι με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 ενεργοποιήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες και πως η κίνηση θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μπλοκάρει από την Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι η «Μακεδονία» υποδήλωνε εδαφικές αξιώσεις σε μια ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα.

Τέλος, η Telegraph με τίτλο: «Οι βουλευτές της πΓΔΜ ψηφίζουν να αλλάξουν το όνομα της χώρας, χαλαρώνοντας την ένταση με την Ελλάδα» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά σημειώνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια.

Προσθέτει δε ότι θα καταρτιστούν τροπολογίες για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα, μετά από την οποία θα απαιτηθεί μια άλλη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να κατοχυρωθούν οι αλλαγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα