Νovartis Gate: O ειδικός «κωδικός» για τις δωροδοκίες πολιτικών

Στα ίχνη της διαδρομής του μαύρου χρήματος του σκανδάλου Novartis βρίσκονται ήδη οι εισαγγελικές αρχές, σε μια παράλληλη έρευνα για την υπόθεση που, κατά τις πληροφορίες, ακουμπά και τα πολιτικά πρόσωπα.

Στο στόχαστρο των Εισαγγελέων Διαφθοράς βρίσκεται το δίκτυο μέσω του οποίου γινόταν το «ξέπλυμα» χρήματος πριν καταλήξει στους έλληνες γιατρούς, κρατικούς λειτουργούς, κι ενδεχομένως και πολιτικούς – ένα δίκτυο, το οποίο κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αφήσει ίχνη στην Ελβετία, στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη.

Το δίκτυο «ξεπλύματος»

Το δίκτυο αυτό βασιζόταν σε δύο τροφοδότες λογαριασμούς στην Ελβετία, τρεις – τουλάχιστον – offshore εταιρίες  κι ένα εν Ελλάδι σύστημα με εταιρίες «βιτρίνα» που «ξέπλεναν» και μοίραζαν το μαύρο χρήμα. Κομβικό πρόσωπο σ’ αυτή την διανομή φέρεται να ήταν – με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και στοιχεία της έρευνας του FBI που έχουν στην διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, – ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής.

Το εισαγγελικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, και στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνας γα την νομιμοποίηση μαύρου χρήματος που παραμένει ανοιχτή και μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, εστιάζει κυρίως σε τρεις εξωχώριες εταιρίες, καθώς και σε συγκεκριμένους λογαριασμούς στο εξωτερικό μέσω των οποίων η μητρική Novartis της Ελβετίας φέρεται να διοχέτευε ποσά εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για δωροδοκίες. Τους επίμαχους λογαριασμούς έχουν υποδείξει οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ σύντομα αναμένεται να αξιοποιηθούν και στοιχεία από το υλικό που βρέθηκε σε σκληρούς δίσκους κατά την έφοδο στα γραφεία της Novartis στην Αθήνα.

Οι τροφοδότες λογαριασμοί

Αποκαλυπτική ως προς την αφετηρία της ροής του χρήματος είναι η κατάθεση του μάρτυρα με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» η οποία ανέφερε ότι το σύστημα δωροδοκιών λειτουργούσε με πηγή δύο τροφοδότες λογαριασμούς στην Ελβετία: Ο ένας αφορούσε  τις πληρωμές σε γιατρούς, και ο δεύτερος ήταν ένας ειδικού “κωδικού” λογαριασμός για τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων. Τον λογαριασμό αυτό, και για ποσά μέχρι 1.000.000 ευρώ, φέρεται να διαχειριζόταν αποκλειστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Ο Φρουζής», αναφέρεται στην κατάθεση, «διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήματος μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα από το 2008 έως το 2015. Τα χρηματικά αυτά ποσά τα οποία προέρχονταν από λογαριασμό της εταιρίας, αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλευ. Ο ανωτέρω είχε πάντα στην διάθεση του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του και μόνο με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν τα χρήματα έφθαναν από τους τροφοδότες λογαριασμούς της Ελβετίας στην Ελλάδα μοιράζονταν σε διάφορες εταιρίες-βιτρίνα για «ξέπλυμα». Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες εμφανίζονταν να παρέχουν υπηρεσίες προβολής, επικοινωνίας και συμβουλευτικής – υπηρεσίες όμως, οι οποίες  ήταν πλασματικές. Η ίδια μάρτυρας στην κατάθεσή της αναφέρει ότι οι εν λόγω εταιρίες κρατούσαν ένα ποσοστό 5% και στην συνέχεια «επέστρεφαν τα χρήματα στον Φρουζή, ο οποίος αφού παρακρατούσε το δικό του μερίδιο, εν συνεχεία κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους».

Την λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου έχει επιβεβαιώσει, με βάση την δικογραφία και ο προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Μάξιμος Σαράφης». Ο «Σαράφης» έχει καταθέσει υπήρχαν τουλάχιστον 5 εταιρίες «βιτρίνα» οι οποίες, έναντι μικρού ποσοστού, ξέπλεναν τα χρήματα και τα επέστρεφαν στον αντιπρόεδρο της εταιρίας για να κάνει πληρωμές σε πολιτικούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα