Ν. Φίλης: Με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα νέο προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία

Αποστασία είναι να ρίχνεις την κυβέρνηση και όχι να την στηρίζεις, όταν μάλιστα είχες ψηφίσει τις προγραμματικές της δηλώσεις, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Πίσω από αυτά τα «καλαμπούρια Βενιζέλου», κατά τον ίδιο, κρύβεται το γεγονός ότι ο χώρος του κέντρου πληρώνει την επιδίωξη να είναι συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας αντί να έχει δικό του λόγο ύπαρξης.

«Και για εσωτερικούς και για διεθνείς λόγους, είμαστε μπροστά σε μία νέα αφετηρία. Η προοδευτική διακυβέρνηση … σήμερα λαμβάνει μία νέα μορφή. Είναι πράγματι επιστροφή στην κανονικότητα … δεν αφορά μόνο το ζήτημα της εξόδου από τη μνημονιακή σύμβαση (το πρώτο βήμα) … είναι το δεύτερο βήμα, οι Πρέσπες και το συνακόλουθο, η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών συμμαχιών και συσχετισμών», είπε ο κ. Φίλης, τονίζοντας τέσσερα μείζονα θέματα:

  • αντιμετώπιση της ακροδεξιάς με όλα τα πρόσωπά της, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής και πρακτικής, είναι στοιχεία που συνδυάζονται με το γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα της έκρηξης της ακροδεξιάς
  • η οικονομική πορεία της χώρας, το κοινωνικό κράτος και η ανάπτυξη με πρόσημο υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Στην Ελλάδα ο νεοφιλελευθερισμός και μορφές της ακροδεξιάς συνυπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όπως υπογράμμισε
  • το ευρύτερο ζήτημα της Δημοκρατίας στη χώρα, που συναρτάται και με την αντιμετώπιση του εθνικισμού και με την απάντηση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, αλλά έχει και σημαντική αυταξία. Πρέπει κανείς να είναι σαφής: συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα ελευθεριών, κτλ.
  • η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια, δημιουργούνται προβλήματα από τις δικονομικές και άλλες προϋποθέσεις. Και σε αυτό τον τομέα, δεν νοείται να μην πάρουν θέση όλα τα πολιτικά κόμματα και δυνάμεις
Τα παραπάνω «είναι μαζί σε ένα τετράπτυχο», υπογράμμισε ο κ. Φίλης, «συγκροτούν μία πολιτική ατζέντα, ένα πρόγραμμα θα έλεγα για την νέα διακυβέρνηση της χώρας, μία αριστερή διακυβέρνηση … είναι μία τομή μέσα στη συνέχεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Οι εκλογές θα δώσουν την δυνατότητα να εκφραστούν με ακριβέστερο τρόπο οι πολιτικές συμμαχίες στο νέο πολιτικό χάρτη».
Ο χώρος του κέντρου πληρώνει την επιδίωξη να είναι συμπλήρωμα της ΝΔ
Σχολιάζοντας την κινητικότητα που σημειώνεται σε κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «οι εξελίξεις έχουν ξεκινήσει από την αδυναμία των μορφωμάτων, των κομματικών σχηματισμών στο χώρο του κέντρου, να καθορίσουν μία δική τους αυτόνομη πορεία και δυναμική, έναν δικό τους λόγο ύπαρξης. Το να δίνεις την εντύπωση ότι θα είσαι συμπληρωματική δύναμη προς την Νέα Δημοκρατία παίχτηκε. Και αυτό πλήρωσε ο χώρος του κέντρου».
Οι θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώνονται «με τρόπο όχι και πολύ εύστοχο», συνέχισε, όπως από τον κ. Βενιζέλο «που έλεγε ότι έχουμε να κάνουμε με ενδοκυβερνητική αποστασία». Είναι «καλαμπούρια, αποστασία -να ξέρουμε- είναι όταν ρίχνουμε μία κυβέρνηση. Όταν οι βουλευτές αφίστανται, απομακρύνονται, προδίδουν, μία εντολή με την οποία εκλέχτηκαν, την οποία ψήφισαν με τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό δεν ισχύει με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, ούτε με τους άλλους που συμπράττουν σε μία πολιτική με εθνικό πρόσημο, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών».
Ειδικά για τον Σπ. Δανέλλη, σημείωσε ότι παρά τις διαφωνίες κατά την κοινή κομματική πορεία «ποτέ δεν έπαψα σαν πρόσωπο να αναγνωρίζω την εντιμότητά του και να του έχω μία εκτίμηση. Με την ίδια εντιμότητα υπερασπίζεται αξίες που … τώρα υπάρχει δυνατότητα ξανά, στην ενιαία προοδευτική κοίτη, να εκφραστούν», προσθέτοντας ότι το να πηγαίνει η Κεντροαριστερά με την Δεξιά «είναι το παράδοξο της περασμένης δεκαετίας, με τον Βενιζέλο και τους άλλους».
Πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ
«Για να διευρυνθεί οποιαδήποτε συμμαχία», τόνισε ο κ. Φίλης, «το βασικό θέμα είναι η κοινωνία, να ανταποκρίνεται η συμμαχία σε ανάγκες κοινωνικές, σε ένα πρόγραμμα για την γενικότερη ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτή είναι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόθεση όλων αυτών των παλαιών συντρόφων και φίλων που βλέπουν ότι στις νέες πολιτικές συνθήκες πρέπει να συγκροτηθεί με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ μία συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων και να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου, ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα … τώρα μπαίνουν οι βάσεις που δείχνουν ότι επιστρέφουμε όλοι -και η Αριστερά- στην κανονικότητα … ακόμη και ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο Π. Καμμένος είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα, την “κανονικότητα Καμμένου”».
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πολιτική συγκυρία, με πρωταγωνιστή και πάλι τον χώρο της Αριστεράς», κατέληξε.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα