Ν. Φίλης: Θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνθήκη της Λωζάννης

Θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο τόνισε βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, τ. υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μέτωπο ενάντια στη μικροπολιτική εκμετάλλευση και εθνικιστική αναδίπλωση που επιλέγει η Ν.Δ.

Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται με τους όρους που θέτει η ελληνική πλευρά υποστήριξε ο κ. Φίλης ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σημείωσε ότι «έχει μια πολιτική η Τουρκία, τα έχει ξαναπεί αυτά, έχει απαντήσει η χώρα μας. Προφανώς τα λέει για μια διευθέτηση που θέλει να επιδιώξει στο ανατολικό του σύνορο».

Απέρριψε την μικροκομματική αντιμετώπιση τόσων σοβαρών ζητημάτων και απαντώντας στη Ν.Δ. και τον κ. Δένδια  που προηγήθηκε στο πλατό του ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «μερικά θέματα είναι εκτός της τρέχουσας αντιπολιτευτικής ατζέντας, χρειάζεται μια σοβαρότητα».

«Καμία κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα που έθεσε ο κ. Ερνογάν» ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης. «Η συνθήκη της Λωζάννης είναι μια διεθνής πολυμερής συνθήκη και αφορά τη μοιρασιά της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τι παίρνει η Τουρκία τι παίρνουν οι γύρω χώρες. Ενώ στο θέμα των δικών μας συνόρων είναι «απολύτως ξεκάθαρο τι γίνεται» δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο στο ανατολικό της σύνορο εκεί που γίνεται ο πόλεμος τώρα. Το ότι ανακινεί η Τουρκία με ένταση το θέμα αυτό είναι για αλλού και είναι λάθος να το ενσωματώνουμε. Τα έχει πει και άλλες φορές αυτά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τα μεγεθύνουμε».

«Φθηνή αντιπολίτευση και όχι εξωτερική πολιτική  είναι να λέμε τώρα ότι δεν πρέπει να έρθει. Μην εσωτερικεύουμε θέματα που θέτει για δικούς του λόγους ο κ. Ερντογάν», επανέλαβε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι «καμία ανησυχία δεν υπάρχει για την επίσκεψη στη Θράκη» είναι άλλωστε κάτι που έχει ξαναγίνει και γίνεται βάση συγκεκριμένου προγράμματος.

«Μεγάλη σημασία αντίθετα έχει να προωθείται η διμερής οικονομική, ενεργειακή και άλλη συνεργασία. Όπως θα πρέπει να πιέζουμε στην κατεύθυνση της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών» εξήγησε ο κ. Φίλης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει πει ανακρίβειες, διότι το ζήτημα των 8 αφορά την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αποφασίζει. Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι εσωτερικής κατανάλωσης».

Αντίθετα ο κ. Φίλης εξέφρασε την ανησυχία του καθώς αποτελεί “στοιχείο όξυνσης ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ“.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι υπάρχει μεν η νομοθεσία που προστατεύει την πρώτη κατοικία ως το τέλος του 2018 και αφορά ένα μέρος της α’ κατοικίας. Υπάρχει και η «σιωπηρή συμφωνία» με τις τράπεζες για τις πρώτες κατοικίες ως 300.000 ευρώ. Δεν θα πρέπει να το αποκλείσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει για την πλήρη προστασία.

Αρνήθηκε ότι είναι «βόμβες στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ» όπως χαρακτήρισαν στο ΣΚΑΙ, το θέμα της ΔΕΗ μετά από επίσημη ενημέρωση θα δούμε όλα τα στοιχεία και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει η ΔΕΗ εν συνόλω σε δημόσιο έλεγχο.

Πηγή: Αυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα