Ν.Φίλης: Ανοιχτό το στοίχημα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και την 83η ΔΕΘ «είναι μία προσπάθεια να αλλάξουμε σελίδα στο χώρο της οικονομίας, να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες που δημιουργούνται με την έξοδο της χώρας από την δανειακή σύμβαση και την κατά κάποιο τρόπο χαλάρωση της μνημονιακής επιτήρησης. Μπορούμε πλέον να θέτουμε εμείς ως κυβέρνηση στόχους για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, που θα προκύπτει όμως στην βάση δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέχρι το 2022, για πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο, δηλαδή για εσωτερική αποταμίευση που θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5».

«Με αυτό δεδομένο», όπως είπε, «δημιουργούνται δυνατότητες στην οικονομία που προσδιορίζονται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για το δημοσιονομικό χώρο, π.χ. 800 εκατ. ευρώ φέτος, 1 δισ. ευρώ του χρόνου. Αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση με δική της επιλογή και απόφαση θα τα κατευθύνει εκεί που νομίζει, για να την ανακούφιση κοινωνικών τάξεων, την αναθέρμανση της οικονομίας, την μείωση της φορολογίας, κτλ. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες ελπίδες», όπως σημείωσε.
Από την άλλη πλευρά, τόνισε πως «δεν υπερβάλλω, λογικό είναι να υπάρχουν και τα εμπόδια … από την διεθνή αστάθεια που συνεχίζεται … είμαστε λίγο “σάντουιτς” ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία … έχουν να κάνουν και με τον καταναγκασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% που βαραίνει πάρα πολύ τον σχηματισμό της εσωτερικής αποταμίευσης και περιορίζει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η όποια οικονομική μεγέθυνση να είναι αρκετά περιορισμένη, αναιμική. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «ακόμη και στα αισιόδοξα σενάρια για το 2,5% αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε γρήγορα το μείζον θέμα της οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Στο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στους θεσμούς, ο στόχος είναι να έχουμε το 2022 14,2% ανεργία, δυστυχώς πολύ υψηλός στόχος. Προχθές ο πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να πάμε στο 10% στην πενταετία», πρέπει «να δούμε τι σχεδιάζουμε, τι αλλάζουμε, αλλά τα πλεονάσματα είναι ένας μηχανισμός ανάσχεσης αυτών των θετικών στόχων, σε μεγάλο βαθμό. Ας μην βιαστούμε όμως».

«Θετικό στοιχείο φέτος», συνέχισε ο ίδιος, «είναι η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης μετά από πολύ καιρό, κατά 1%. Η αύξηση αυτή μπορεί να ενισχυθεί και με τα μέτρα αύξησης του κατώτατου μισθού το 2019. Από την άλλη, έχουμε μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να εκτιμήσουμε».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχουν γίνει βήματα, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, τα εμπόδια είναι μπροστά μας και έχουν να κάνουν και με το πρόγραμμα που έχει προβλέψεις που είναι καταναγκασμοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Όσον αφορά την εικόνα των δημοσκοπήσεων και την δυνατότητα να ανατραπεί με την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «το στοίχημα είναι ανοιχτό. Τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας, που δεν πρέπει να χάνουμε ούτε ώρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στον κόσμο όχι αντιλήψεις δημοσκοπικές, αλλά πραγματικές, στη ζωή του».

«Αν δει στην ζωή του ο κόσμος και νομίζω ότι μπορεί να δει, τότε ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πάλι ρεαλιστικά να διεκδικήσει την νίκη στις εκλογές», όπως είπε. Σχολίασε μάλιστα ότι «σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η ΝΔ.

Όταν ο πολίτης ακούει ότι η ΝΔ θέλει να φέρει στην Ελλάδα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, ε, δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις για να πείσεις για το κακό που έρχεται. Θα πει κανείς “θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το μικρότερο κακό;”.

Πράγματι, δεν θέλουμε αυτή την ψήφο, θέλουμε θετική, προγραμματική ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, των προβλημάτων που λύνει, της πορείας που έχει χαράξει. Αλλά όταν ακούν τον Μητσοτάκη και την ΝΔ, βλέπουν ότι είναι λόγος που στηρίζεται στα συμφέροντα των λίγων».

Εξάλλου, αναφορικά με την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην φετινή ΔΕΘ, ο κ. Φίλης θύμισε την φράση του Λαοκόοντα «”timeo Danaos et dona ferentes” δηλαδή να φοβάσαι τους Δαναούς ακόμη κι αν φέρνουν δώρα”. Έχει μεγάλη σημασία να μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μία περίοδο που στην περιοχή μας επιχειρούνται αναδιατάξεις και ανατροπές γεωπολιτικές, φτιάχνονται δυστυχώς άξονες και προνομιακές συμμαχίες στις οποίες σπρώχνεται και η χώρα μας. Το ότι έχουμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ένα πλεονέκτημα, που ωστόσο πρέπει να αξιοποιηθεί».

«Έχει σημασία η Ευρώπη. Σε αυτήν ανήκουμε. Έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από μία πολιτική ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης στην περιοχή. Έχουμε τον Τραμπ που ανοίγει πολέμους, πληγές, σε όλο τον πλανήτη, αλλά και για το περιβάλλον, για τους μετανάστες, τη Μέση Ανατολή, τώρα ετοιμάζει επίθεση στην Τεχεράνη. Εμείς είμαστε στο επίκεντρο, θέλει μία προσοχή», όπως είπε.
Υπογράμμισε μάλιστα την σημασία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτική, ήδη από το ’74 από όλες τις κυβερνήσεις, Καραμανλή, Παπανδρέου, «όλες, προσπαθούσαν από το έδαφος της ΕΕ να ανοίγονται, και στη Ρωσία, και στον αραβικό κόσμο. Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά αυτή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική πρέπει να διαφυλαχθεί, από την πλευρά της Ελλάδας»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα