Ν.Φίλης:Το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργεί προβλήματα χωρίς να δημιουργεί σοβαρά δημόσια έσοδα

img_199914314578334

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης,  μιλώντας στα «παραπολιτικά»,αναφέρθηκε στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτό το μέτρο και δεν μπορεί να το καταργήσει.

Συγκεκριμένα,ο κ.Φίλης σχολίασε «Έχουμε δεσμευτεί δυστυχώς από τον Αύγουστο σε έναν προϋπολογισμό και πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Υπάρχει και μια άλλη δέσμευση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία για πρώτη φορά φορολογούνται, φορολογούνται με 23% δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις εξαρχής. Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μας έχει δημιουργηθεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε μειωμένους συντελεστές και όχι 23% με την μια ή την άλλη κατανομή αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τρόικα για το θέμα αυτό».

Παράλληλα,πρόσθεσε,«Ο προσανατολισμός είναι να λειανθεί ένα μέτρο το οποίο – το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – ένα μέτρο το οποίο δημιουργεί προβλήματα χωρίς να δημιουργεί σοβαρά δημόσια έσοδα. Διότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 140 εκατομμυρίων για φέτος και 240 του χρόνου είναι φανταστικά, είναι κατά φαντασία προϋπολογισμός».

Επίσης,υπογράμμισε , «είναι μακρόν των προϋπολογισθέντων. Συνεπώς η συζήτηση δεν θα είναι να κυνηγάμε χίμαιρες κατά την γνώμη μου δηλαδή να ψάχνουμε για ισοδύναμα τα οποία θα είναι αυτής της τάξης, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, αλλά να εκλογικεύουμε ένα μέτρο το οποίο μας απομακρύνει από τη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή που θα καταλήξει το μέτρο ωστόσο τόνισε ότι «ξεκινώ από την πιο ήπια ας πούμε αντιμετώπιση, δημοσιονομικά ήπια εννοώ. Όχι τόσο για τον πολίτη μόνο αλλά και για τις επιχειρήσεις είναι σύνθετο θέμα. Έχουμε χιλιάδες φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα τα οποία καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Αν όμως δεν υπάρξει κάποια λύση στο θέμα αυτό θα υπάρξει και πρόβλημα ανεργίας και πολλά προβλήματα όχι μόνο το λαϊκό. Ψάχνουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση από ένα μέτρο το οποίο ούτε δημοσιονομικά αποδίδει και δημιουργεί και κοινωνικές παρενέργειες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα