Ν. Τόσκας: «Στα Εξάρχεια μας απασχολεί η εγκληματικότητα και όχι η διακίνηση των ιδεών»

Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τους Μάνο Τσαλδάρη και Γιώργο Πετρόπουλο

 

(Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας με τους συντάκτες της «Εφ.Συν.»)

Σημαντικά χαρακτηρίζει τα ευρήματα από την υπόθεση Ρούπα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».

Ο υπουργός θεωρεί μεγάλο κίνδυνο για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπογραμμίζει:

Η δημοκρατία, ως γνωστόν, ισορροπεί ανάμεσα στους κινδύνους και την επιβολή ποινών με βάση την αναλογικότητα και όχι με βάση την αυστηρότητα που θα αγγίζει τις υπερβολές

Αναφορικά με τα Εξάρχεια, διαχωρίζει την εγκληματικότητα από την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και απαντάει στην πρόσφατη κριτική του Κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας για όσα ο τελευταίος είπε:

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μέλος προηγούμενων κυβερνήσεων. Γιατί όσα λέει δεν τα εισηγήθηκε και δεν τα εφάρμοσαν τότε;

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημειώνει ότι «είναι αρκετά περίπλοκο και δεν θα τελειώσει σύντομα», καθώς «διαφοροποιείται καθημερινά». Με αφορμή τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, λόγω κακοκαιρίας, στιγματίζει τη στάση εκείνων που αρνήθηκαν να συμβάλουν στην προστασία των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ακόμα και με επιτάξεις.

«Η επικράτεια είναι συνολική, το κράτος είναι ενιαίο και οι κανόνες εφαρμόζονται παντού», λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, προαναγγέλλει τη μείωση στο 50% των προστίμων για κλήσεις και δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των ενστόλων.

• Με αφορμή τις τελευταίες συλλήψεις από τον χώρο της τρομοκρατίας έχετε μιλήσει για σημαντικά ευρήματα και έχετε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Η ίδια η σύλληψη της Ρούπα είναι σημαντικό γεγονός. Είναι γνωστό ότι έπαιζε κεντρικό ρόλο σ’ αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες. Εχουν βρεθεί σημαντικά στοιχεία, αλλά μπορεί να βρεθούν σημαντικά περισσότερα, γιατί ένα μεγάλο μέρος των πειστηρίων δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, όπως είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια κ.λπ. Γι’ αυτό και είμαι επιφυλακτικός αναφορικά με το τι θα προκύψει. Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα για να εξεταστούν όλα τα ευρήματα.

Οι ομάδες αυτές αποτελούν την ουρά της παλιάς γνωστής τρομοκρατίας. Η εξουδετέρωσή τους αποτελεί σημαντικό γεγονός και δίνει το μήνυμα ότι η κοινωνία μπορεί να προχωρήσει με σταθερότητα μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις της, τις νόμιμες και τις μαζικές και όχι μέσα από τις ατομικές αντιδράσεις της τρομοκρατίας, που ως γνωστόν δεν βγάζουν πουθενά και ιστορικά έχουν αποτύχει σε όποια πολιτική προσπάθεια.

Αυτοί οι άνθρωποι δρουν με δεδομένα του προηγούμενου αιώνα. Νομίζουν ότι θα αλλάξουν την κοινωνία με τέτοιες ατομικές ενέργειες. Η βάση αυτών των ενεργειών, δηλαδή η προβολή της ατομικότητας και η προβολή μιας ψευδεπίγραφης αγωνιστικότητας, έχει την ίδια ιδεολογική βάση με τον νεοφιλελευθερισμό, που προβάλλει μια άλλη ατομική βάση, σε οικονομικό επίπεδο.

• Ωστόσο, η εμπειρία από άλλες χώρες για το φαινόμενο της τρομοκρατίας παλαιάς κοπής είναι ότι υποχώρησε σε αυτές τις χώρες το κράτος δικαίου και περιεστάλησαν τα ατομικά δικαιώματα.

Ακριβώς εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος και εκεί είναι και η μεγάλη αντίθεσή μας με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρέπει να καθιερωθούν φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτι αντίστοιχο με τα «λευκά κελιά» στη Γερμανία. Η λύση δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, η λύση είναι, πιστεύω, σε κατεύθυνση που εφαρμόστηκε και στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πολλές και μεγαλύτερες οργανώσεις εκμηδενίστηκαν και μόνο ιστορικά κάποιος τις αναφέρει.

Ο πραγματικός κίνδυνος για όλη την Ευρώπη είναι ο κίνδυνος που σχετίζεται με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών και όχι με αυτούς τους ψευδεπίγραφους επαναστάτες, που το μόνο που μπορούν να κατορθώσουν είναι να συντηρητικοποιήσουν περαιτέρω την κοινωνία και να επιφέρουν μείωση των ατομικών ελευθεριών, κάτι που όλοι μας απευχόμαστε.

Η δημοκρατία, ως γνωστόν, ισορροπεί ανάμεσα στους κινδύνους και την επιβολή ποινών με βάση την αναλογικότητα και όχι με βάση την αυστηρότητα που θα αγγίζει τις υπερβολές.

• Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια όταν γίνει πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Πώς το σχολιάζετε;

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μέλος προηγούμενων κυβερνήσεων. Γιατί όσα λέει δεν τα εισηγήθηκε και δεν τα εφάρμοσαν τότε; Μέσα σε 4 ώρες δεν λύνονται καταστάσεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και 40 χρόνια και τις οποίες, αν θέλετε, υπέθαλπαν προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί έσπρωχναν κάτω από το χαλί των Εξαρχείων τα προβλήματα, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για τους κατοίκους και την περιοχή.

Το ζήτημα των Εξαρχείων είναι αρκετά περίπλοκο. Εμείς τολμήσαμε και αρχίσαμε την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών, που είχε σχέση με μπαχαλάκηδες, μειώθηκαν τα ναρκωτικά μέσα στα Εξάρχεια και στη συνέχεια προσπαθούμε να ελέγξουμε και αυτές τις ομάδες, για τις οποίες δεν υπήρχε καμία ενέργεια τόσα χρόνια.

• Και σε σχέση με τους αναρχικούς, οι οποίοι απλώς θέλουν να έχουν έναν χώρο έκφρασης και δραστηριότητας;

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με εκείνους του ανθρώπους που έχουν διαφορετική ή και αντιδιαμετρικά άλλη άποψη με τις απόψεις τις δικές μας και οι οποίοι θέλουν να έχουν τον δικό τους χώρο συνεννόησης, διαλόγου και επικοινωνίας. Ομως δεν θέλουμε χώρους όπου μπορεί να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, να υπάρχουν βία και όπλα.

• Πώς είναι αυτή τη στιγμή οι δείκτες εγκληματικότητας στη χώρα;

Η εγκληματικότητα, τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και στην Αθήνα και τη Δυτική Αττική, έχει μειωθεί. Ειδικά, όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών, έχουν εξουδετερωθεί πρόσφατα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης. Δυστυχώς ένα μέρος των ΜΜΕ και κάποιοι στην αντιπολίτευση προσπαθούν να κρύψουν αυτές τις επιτυχίες, όμως ο κόσμος ξέρει καλά πόσο έχει μειωθεί η εγκληματικότητα.

Δεν έχουμε σήμερα τις πολλές και μεγάλης κλίμακας ένοπλες ληστείες ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και τελευταία έχουμε αρχίσει και την αντιμετώπιση του εγκλήματος στη Δυτική Αττική, μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη, με πολύ μεγάλη εγκληματικότητα, για την οποία κανένας πριν δεν ενδιαφερόταν.

Εμείς έχουμε μιλήσει και έχουμε κοινό σχεδιασμό με τους δημάρχους, έχουμε ενισχύσει την αστυνομία στην περιοχή και μάλιστα με θωρακισμένα αυτοκίνητα. Βέβαια, εκεί η εγκληματικότητα δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικής αντιμετώπισης.

Είναι περίπλοκο το ζήτημα και θα πρέπει να το δούμε εντατικότερα όλοι. Εμείς καταφέραμε πρόσφατα να εξουδετερώσουμε ένα μεγάλο κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος στη Δ. Αττική που δημιουργούσε προβλήματα σε όλη τη χώρα, με μια επιχείρηση στην οποία πήραν μέρος πάνω από 1.000 αστυνομικοί. Αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, που επιθυμούν να κάνουν θόρυβο και να βαφτίζουν το άσπρο, μαύρο.

• Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της πολιτικής προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος στο κύμα κακοκαιρίας;

Παρά την ένταση και τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ο κρατικός μηχανισμός και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κατορθώσαμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις που είχαμε, την αστυνομία, το πυροσβεστικό σώμα, τις δυνάμεις του στρατού που μας διατέθηκαν, με τις περιφέρειες και τους δήμους και μπορέσαμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις εθνικές οδούς, τους δρόμους προς τα νοσοκομεία και το μεγαλύτερο μέρος των οδικών αρτηριών στη χώρα. Υπάρχουν πάντως και σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες και σε μικρά νησιά.

• Στο θέμα κακοκαιρία και πρόσφυγες χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο…

Κοιτάξτε. Τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όσους διαμένουν στη χώρα μας, όπως θα βοηθήσουν και κάποιους ναυαγούς στη μέση του Αιγαίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο πήγε και το αρματαγωγό στη Λέσβο, για να εξυπηρετήσει τους πρόσφυγες. Θα ήταν ντροπή για τη χώρα να αφήναμε αυτούς τους ανθρώπους να ξεπαγιάσουν. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας.

Προφανώς και είναι λάθος η άρνηση πολλών ξενοδόχων της Λέσβου να φιλοξενήσουν για λίγες ημέρες κόσμο εν μέσω κακοκαιρίας και εδώ να θυμίσω ότι οι άνθρωποι στη Μυτιλήνη, πρόσφυγες οι περισσότεροι στην καταγωγή, υποδέχτηκαν, φιλοξένησαν, περιέθαλψαν τους πρόσφυγες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ακροδεξιά και τα συμφέροντα δεν χαρακτηρίζουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των νησιωτών, που είναι φιλόξενοι άνθρωποι.

• Σκεφτήκατε τη λύση της επίταξης χώρων;

Το κράτος δουλεύει συνολικά και το κράτος εφαρμόζει νόμους και κανόνες. Δεν μπορεί να αφήνει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, ατομικά, τις φυσικές καταστροφές και τα στοιχεία της φύσης.

Αυτή η τακτική δεν ανήκει σε μια προοδευτική κυβέρνηση, ανήκει σε άλλες συντηρητικές δυνάμεις, που αφήνουν τα πάντα στην τύχη, είτε στην οικονομία, είτε στην καθημερινή ζωή. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε ευθύνες και θα τις αναλάβουμε και όταν θα χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε και τους κανόνες για να μην πεθάνουν άνθρωποι και για να μη διασυρθούμε διεθνώς.

Ναι, ακόμη και με επίταξη. Ο,τι προβλέπει η νομοθεσία θα εφαρμοστεί, με κάθε μέσο. Η επικράτεια είναι συνολική, το κράτος είναι ενιαίο και οι κανόνες εφαρμόζονται παντού.

• Ποια είναι τα προβλήματα που εσείς εντοπίζετε στο προσφυγικό και τι πρέπει να βελτιωθεί ή να διορθωθεί;

Επανεξετάζουμε συνεχώς την απόδοση όλων μας και κάνουμε διορθώσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά και υπαρκτά. Οχι αυτά για τα οποία μερικές φορές η αντιπολίτευση, με στυγνή αντιπολιτευτική διάθεση παλαιάς εποχής, γκρινιάζει, αλλά τα πραγματικά προβλήματα, αυτά είναι ο εχθρός μας.

Χρειάζεται να βελτιωθεί όλο το σύστημα της διαμονής, της ταυτοποίησης, της κίνησης των προσφύγων προς την ηπειρωτική χώρα και της μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για όσους δεν δικαιούνται άσυλο η προώθηση προς τις χώρες προέλευσής τους.

Η εξέταση του ασύλου γίνεται αυτή τη στιγμή με κανόνες που έχουν καθιερωθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, άρα πρέπει να αλλάξουν και να εκσυγχρονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ζητάμε αυτό από τις χώρες της Ε.Ε. και υπάρχει μια αντίληψη να κινηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη έχουμε επισκεφθεί μαζί με τον κ. Μουζάλα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να πάρουμε πρότυπα ασύλου, αλλά και για να πιέσουμε στην κατεύθυνση του ενιαίου ασύλου, πιέζοντας ταυτόχρονα και στο ζήτημα των επιστροφών, για ενιαία πολιτική.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και δεν θα τελειώσει σύντομα. Επίσης, διαφοροποιείται καθημερινά. Τον περασμένο χρόνο, είχαμε εισροές κυρίως προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Τώρα, η πλειονότητα των αφίξεων είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τις χώρες της Αφρικής.

Η κατάσταση πάντως δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθώς οι ροές, όχι μόνο λόγω του καιρού, αλλά και λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, την οποία υποστηρίζουμε, έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά, από έως και 5.000 άτομα την ημέρα σε 100-150 άτομα την ημέρα.

• Θα υπάρξει νέο μισθολόγιο για τους ενστόλους;

Υπάρχουν προτάσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάποιες έχουμε αντιρρήσεις, γίνεται συζήτηση. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας δουλεύουν σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ειδικά τώρα με το προσφυγικό, που έχουμε και πολλές μετακινήσεις προσωπικού στα νησιά, δεν θα πρέπει να επηρεαστούν οι αμοιβές τους. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι αμοιβές τους.

• Υπάρχουν όμως και οι πολίτες, που είτε είναι άνεργοι είτε ο μισθός τους έχει μειωθεί δραστικά. Δεν είναι υπερβολικά τα πρόστιμα για κλήσεις;

Ηδη υπάρχει πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων, με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Μια πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε μαζί με τον συνάδελφο κ. Σπίρτζη από το υπουργείο Μεταφορών. Είναι θέμα ημερών η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης.

• Τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση ιδεών ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία είστε μέλος, δείχνει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα με δημόσιες συγκεντρώσεις και ομιλίες. Σημαίνει κάτι αυτό;

Το ΠΡΑΤΤΩ είναι μία κίνηση της πατριωτικής Αριστεράς. Επιδιώκουμε να έχουμε διάλογο με τους φίλους, τα μέλη, τους ανθρώπους που έρχονται και παρακολουθούν τις εκδηλώσεις μας.

Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα εκδηλώσεων είχε πάει λίγο πίσω, αλλά τώρα αρχίσαμε και πάλι την παλιά, καλή μας συνήθεια του διαλόγου και της δημόσιας παρουσίασης θεμάτων της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό ή θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν αποφεύγουμε ούτε την επικαιρότητα, ούτε και τον διάλογο και την κριτική.

Οι συγκεντρώσεις μας είναι ανοιχτές και συμβάλλουμε στο μεγάλο μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης της χώρας και τη βελτίωσή της. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Πιστεύω ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, απλώς βάλαμε λίγο καύσιμο στη μηχανή μας και αυτό δεν είναι κακό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα