Ν. Τραμπ: Η Ουκρανία βοήθησε προεκλογικά την Χ. Κλίντον

Επέκρινε δριμύτατα σήμερα την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και ταυτόχρονα έθεσε ερωτήματα, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, για τη στήριξη που πρόσφερε η Ουκρανία στην αντίπαλό του, την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δύο μηνύματα που ανήρτησε νωρίς το πρωί στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Τζεφ Σέσιονς επέδειξε “πολύ αδύναμη στάση” απέναντι στην Κλίντον, επικαλούμενος “τις ουκρανικές προσπάθειες να σαμποταριστεί η προεκλογική εκστρατεία” του ιδίου και υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο “εργαζόταν αθόρυβα για να προωθήσει την Κλίντον”.

Ο πρόεδρος πάντως δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε αποδείξεις για τον ενδεχόμενο ρόλο της Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει το θέμα. Η ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όμως διέψευσε ότι το Κίεβο προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. “Εμμένουμε στη δήλωσή μας ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν βοήθησε κανέναν υποψήφιο στις εκλογές. Η Ουκρανία είναι υπερήφανη για τη διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ” της οποίας τυγχάνει, ανέφερε το κείμενο που αναρτήθηκε στο Twitter από την ουκρανική διπλωματική αποστολή.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ντμίτρο Κούλεμπα, σχολίασε σκωπτικά, επίσης στο Twitter: “Ο Τραμπ γράφει ότι αναμιχθήκαμε στις εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ ο Πούτιν λέει ότι απειλούμε τη Ρωσία.

Κάποτε ήμασταν φιλήσυχοι, εσωστρεφείς καλλιεργητές μαυροσίταρου”.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές. Η Μόσχα το διαψεύδει ενώ ο Τραμπ δηλώνει ότι το προεκλογικό επιτελείο του δεν συνεργάστηκε με τους Ρώσους.

Οι πληροφορίες αυτές διερευνώνται από επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ και από έναν ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα