Ν. Συρμαλένιος: Δεν θα καταγγέλλονταν δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, δεν θα άνοιγαν στόματα χωρίς αυτή την κυβέρνηση

Μόλις αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία διερεύνησης των δανείων άρχισαν να καταγγέλλονται και να ανοίγουν στόματα, ας λένε Βορίδης και Λοβέρδος ότι «άνθρακες ο θησαυρός», μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν για το πόρισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Ν. Συρμαλένιος στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά. Αναφέρθηκε επίσης στην «κραυγαλέα περίπτωση» του Πρώτου Θέματος

 

Το απόγευμα πραγματοποιείται η καταληκτική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, με την ψηφοφορία των μελών για το πόρισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία, με την ενσωμάτωση παρατηρήσεων ή την κατάθεση ξεχωριστών πορισμάτων από άλλα κόμματα. «Σου σηκώνεται η τρίχα», είπε νωρίτερα Στο Κόκκινο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης.

Ήδη, αναμένεται ξεχωριστό πόρισμα να κατατεθεί από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι αναμένεται να περιοριστεί στην προσθήκη παρατηρήσεων. Το μεγάλο ερωτηματικό, είπε ο Νίκος Συρμαλένιος, είναι η στάση που θα κρατήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης). Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται τυπικά στις 12 το μεσημέρι.

Αυτούς τους μήνες έγινε πολύ σοβαρή δουλειά, η Εξεταστική αυτή είναι κατ΄αρχήν κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία. Πέραν των αποκαλύψεων από τη σειρά μαρτύρων που κατέθεσαν, αυτό έγινε σαφές από το γεγονός ότι, με το που συστάθηκε η Εξεταστική άρχισαν να καταγγέλλονται τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ που επί χρόνια έπαιρναν… θαλασσοδάνεια δανεικά κι αγύριστα, 1,3 δισ. ευρώ τα ΜΜΕ και 401 εκατ. ευρώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, εάν εκχωρείται η σημερινή, σημαντική μειωμένη κρατική επιχορήγηση, θα χρειαστούν για την αποπληρωμή από 350 χρόνια ως ποιος ξέρει πόσο, σημείωσε.

Κατά τη διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων ειπώθηκαν επίσης πάρα πολλά, ότι είναι αυτονόητες οι παρεμβάσεις πολιτικών (όπως είπε ο κ. Σκουρής), ότι λαμβάνονταν δάνεια με «αέρα» (Ψυχάρης), ότι υπήρχαν δάνεια με ακάλυπτους κινδύνους ως το 60-70% των δανείων σε ΜΜΕ. «Υπάρχουν πολλαπλά αδικήματα» που θα διερευνήσουν πλέον οι δικαστικές αρχές, στο πλαίσιο λειτουργίας που είχε διαμορφώσει επί πολλά χρόνια το τρίγωνο της διαπλοκής κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ, για να παραμείνουν στην εξουσία συγκεκριμένες δυνάμεις.

«Σήμερα έρχονται να πουν ο Βορίδης και ο Λοβέρδος ότι «άνθρακες ο θησαυρός», αλλά «δεν είναι φυσικά έτσι, έχουν καταγραφεί τόσα αδικήματα … θα προχωρήσουν οι δικαστικές αρχές», όπως έχει ήδη γίνει με την Alpha και τα δάνεια στον κ.Ψυχάρη, ή με τον κ.Σπυρόπουλο.

«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα φτάσει σε βάθος αυτή την έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες … νομικοί ερμηνεύουν τα στοιχεία μέχρι και με κακουργήματα … η δική μας δουλειά ήταν κατάκτηση για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα … δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση. Ξεκίνησε τη διαδικασία και άρχισαν να καταγγέλλονται τα δάνεια και να ανοίγουν τα στόματα, να βγαίνουν στη δημοσιότητα» όσα γίνονταν, είπε ο κ. Συρμαλένιος.

Απέρριψε εξάλλου τις αιτιάσεις για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγηθεί κανείς εμπλεκόμενος στη φυλακή, καθώς όπως τόνισε «δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο» μία τέτοια διερεύνηση. «Εμείς αποδίδουμε ευθύνες, μετά οι δικαστικοί θα τις καταλογίσουν», τόνισε.

Αναφέρθηκε εξάλλου αναλυτικά στα όσα έγιναν στο Πρώτο Θέμα, που είναι «κραυγαλέα περίπτωση», με δάνεια που πήγαιναν σε εταιρείες-φαντάσματα. Από τις τρεις εταιρείες που είχαν Αναστασιάδης – Καραμήτσος – Τριανταφυλλόπουλος, το μερίδιο του τελευταίου στο Πρώτο Θέμα εξαγοράστηκε αρχικά από τον Πήγασο και στη συνέχεια από τους άλλους δύο αρχικούς μετόχους. Οι άλλες δύο (Αναπτυξιακή και Νέο Θέμα) πήραν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές των ίδιων ανθρώπων που κατείχαν την πρώτη εταιρεία και, όταν ερωτήθηκε ο Θέμος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι ήταν «συνήθης πρακτική για να προχωρήσει η λειτουργία της εταιρείας … απίστευτα πράγματα», όπως είπε ο κ. Συρμαλένιος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα