Ν. Σαντορινιός: Θετική δυναμική για να εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης των νησιών

Γίνεται πλέον αντιληπτό, στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ότι απαιτούνται πολιτικές στήριξης της νησιωτικότητας ώστε να ισχύσει και στα νησιά η έννοια της εδαφικής συνοχής, εκτίμησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Ο κ.Σαντορινιός σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, με τις επαφές στην Μάλτα και τις Βρυξέλλες, ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Π. Κουρουμπλής συνέχισαν την προσπάθεια να εφαρμοστούν στην πράξη και να επεκταθούν οι πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας για τη νησιωτική πολιτικής.

«Το ζητούμενο δεν είναι θα θεσμοθετηθούν … αλλά να εφαρμοστούν», όπως σημείωσε, καθώς ήδη στην κοινοτική νομοθεσία, τις Συνθήκες του Άμστερνταμ και της Λισαβόνας, υπάρχουν οι σχετικές ρήτρες, αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά».

Ένα σημαντικό θέμα που προωθείται είναι η δημιουργία ειδικού Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύει τις παρεμβάσεις για την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, συνέχισε ο κ.Σαντορινιός.

Όπως εκτίμησε, οι τελευταίες επαφές είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα και τόσο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας Καρμένου Βέλα όσο και άλλοι παράγοντες της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου έδειξαν ότι «πράγματι πιστεύουν» στην προώθηση των πολιτικών της νησιωτικότητας, «μπορούμε να αρχίσουμε μία συζήτηση για την νησιωτική πολιτική, στην ΕΕ και την Ελλάδα».

Ο κ.Σαντορινιός σημείωσε ότι το προσφυγικό δεν είναι το βασικό πρόβλημα, απλώς αναδεικνύει συνολικά τις συνθήκες απομόνωσης που προκαλεί, μεταξύ άλλων, το μικρό μεταφορικό έργο για τις περιοχές αυτές, που φιλοξενούν μόλις το 4% του πληθυσμού της ΕΕ.

Γίνεται αντιληπτό πλέον ότι με τις παρούσες συνθήκες και την απουσία υποστηρικτικών για τα νησιά πολιτικών, «δεν υπάρχει η έννοια της εδαφικής συνοχής, που αποτελεί κυρίαρχη έννοια στην πολιτική της ΕΕ … αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε και να πετύχουμε» και υπάρχει μία θετική δυναμική σήμερα, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα