Ν. Παππάς: Σπάει ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής και των ανάρμοστων σχέσεων πολιτικής εξουσίας – ΜΜΕ – Τραπεζών

pappas_9«Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε ομιλία του χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, που είχε ως θέμα «Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι, «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας-ΜΜΕ και των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ-τραπεζών».
Ο κ. Παππάς, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να «βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ». «Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε «για να βάζει στην άκρη υποθέσεις».

«Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι «φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού», προσθέτοντας, “Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την ‘απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας'”.
«Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση – «όπως σε κάθε πολίτη» – και επισήμανε ότι «υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο ‘κράδαινε’ πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της».

Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει «να περάσει στην κινητή τηλεφωνία”, ενώ τόνισε ότι “βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα».

«Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας», είπε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι «μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας».

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς», τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρχει κανάλι με offshore και ‘αυτοφωράκια’, ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή».

Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών και πλουραλισμού, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι “είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό – παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων».

«Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση «θα βρει τον βηματισμό της», έφερε ως παράδειγμα ότι «το Euro2008 το είχαν πάρει (με) 13 εκατ. ευρώ και εμείς το φετινό το πήραμε (με) 2.700.000 ευρώ», και πρόσθεσε «ερχόμαστε για να δείξουμε και να αναδείξουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας».

«Στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση. Οφείλω ως υπουργός να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων», είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε επισήμανση από το ακροατήριο.

Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.

Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για «χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα, όπως η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση όσων εγγράφονται, η παροχή κωδικού πρόσβασης ώστε να ελέγχεται η λογοκλοπή καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των εγγεγραμμένων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο κ. Παππάς είπε ότι “δεν συζητάμε καθόλου για το περιεχόμενο (των sites)”, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι η ρύθμιση “παραμένει ατελής” καθώς, για παράδειγμα, “δεν λύνει τα εργασιακά προβλήματα”.

«Για τέτοια θέματα θα χρειαστεί και το κράτος και το κίνημα των δημοσιογράφων», πρόσθεσε. Ο υπουργός Επικρατείας, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται «επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα», τις οποίες ενέταξε στην «τακτική αντιπερισπασμού» της αντιπολίτευσης.

«Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια “(η ΝΔ) υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της ‘παρένθεσης’ και ‘ανοίγουν τα στόματα’: Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015”.

Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ «προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη – έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε».

«Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία», είπε ο κ. Παππάς, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, «Ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;» και επικρίνοντας την ΝΔ ότι «προσπαθεί να δείξει ότι η αριστερά είπε ψέμματα».

«Αυτό θα ήταν τεκμηριωμένο αν ο Τσίπρας παρέμενε πρωθυπουργός μετά τον Ιούλιο, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Ανέφερε ότι η στρατηγική της ΝΔ «βασίστηκε στο ότι η αριστερά θα βγάλει την χώρα από την Ευρώπη, αυτό κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «τώρα προσπαθούν να πουν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της πρώτης κατοικίας έως 35.000 ευρώ και διαπραγμάτευση χωρίς την προστασία αυτή, ομοίως υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της μέγιστης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων και διαπραγμάτευση με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις».

«Καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, στην επανέναρξη μεγάλων έργων και στην εξοικονόμηση πόρων και έκανε λόγο για συνεκτική και συμπαγή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία «για να μην είναι ατελής, πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική».

Είπε ότι ο κ. Τσίπρας «ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς», πρόσθεσε ότι «η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα» και ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος «διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα «η Ευρώπη να είναι ένα περιεκτικό και ανεκτικό project», είπε οτι η Γερμανία πρέπει «να έχει και τα δύο της πόδια εντός του project αυτού» και επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επισήμανε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προτείνει την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόταση που έγινε δεκτή.

«Έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή και τις απώλειες και να βάλουμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να γευτούν όλοι τους καρπούς της προόδου και της ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Παππάς.

stokokkino.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα