Ν.Παππάς: Προκηρύσσεται άμεσα το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα

Για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, μίλησε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euroactiv, ανακοινώνοντας ότι προκηρύσσεται άμεσα το έργο για την ψηφιακή γεωργία, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 450.000 αγρότες.

«Η κυβέρνησή μας έχει θέσει ως κύριο στόχο τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, άρα και του ελληνικού αγροτικού τομέα και της αγροτικής παραγωγής από την παραδοσιακή καλλιέργεια στις σύγχρονες μεθόδους, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούμε με ταχύ ρυθμό. Εντός του μήνα προκηρύσσουμε το έργο και πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα γίνει κτήμα 450.000 αγροτών» ανέφερε ο κ. Παππάς.

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα “παρακολουθούν” καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα κάθε χωραφιού» συνέχισε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε: «Ο αγρότης, πλέον, θα μπορεί να λαμβάνει με ένα απλό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ενημερώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης, καθώς και προστασίας της παραγωγής του. Τα δε δεδομένα θα είναι ανοιχτά για ακαδημαϊκούς σκοπούς και με κάποιου είδους συνεργασία και για τον ιδιωτικό τομέα. Η δράση της ευφυούς γεωργίας, όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει αποφέρει μείωση κόστους για τους αγρότες ως 45%. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η επόμενη ημέρα, σε μια Ελλάδα χωρίς την μέγγενη των Μνημονίων, να μην έχει τον πρωτογενή τομέα που της αξίζει».

Χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα ως μονόδρομο, «έναν μονόδρομο στον οποίο καλούμαστε να συμπορευτούμε όλοι. Πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, startups και φυσικά οι αγρότες, παλιοί και νέοι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής μετά το 2020. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι εκείνοι που θα ζητήσουν τη συνέχεια του έργου γιατί τους λύνει τα χέρια».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης μικροδορυφόρων ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε: «η Ελλάδα επανακάμπτει στον τομέα του Διαστήματος. Θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργεί σαν πυλώνας, μέσω του οποίου θα στηρίξουμε το σύνολο της οικονομίας μας. Για αυτό τον λόγο εφαρμόζουμε την Ενιαία Εθνική Διαστημική Στρατηγική, ενώ, μεταξύ άλλων, προχωρούμε στην ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων. Σήμερα, η ανάπτυξη των μικροδορυφόρων στην Ελλάδα περιορίζεται σε εκτοξεύσεις που έχουν υλοποιηθεί από τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο και Πελοποννήσου, πανεπιστήμια τα οποία έχουν συμμετάσχει σε πραγματικές και επιτυχημένες αποστολές μικροδορυφόρων στο διάστημα μέσω της ΝΑSΑ και της ESA.

Το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων, που έχουμε δρομολογήσει, βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης και περιλαμβάνει 11 μικροδορυφόρους, που θα κατασκευαστούν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και η χρήση τους θα αφορά σε τεχνολογίες αποκλειστικής χρήσης για τους πολίτες της χώρας, κυρίως σε downstream εφαρμογές από το διάστημα.

Το διαστημικό πρόγραμμα για την Παρατήρηση Γης, το Copernicus, έχει ως κατεξοχήν πεδίο δράσης τον τομέα της γεωργίας. Η αξιοποίηση των δεδομένων του από χρήστες που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή γίνεται διαρκώς αποδοτικότερη, χάρις και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν εφαρμογές της “έξυπνης” γεωργίας».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφέρθηκε στο έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, ανακοινώνοντας ότι «μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο, ένα έργο – τομή για τη δημόσια διοίκηση, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αφορά 21.000 φορείς του Δημοσίου και συνδυάζεται με την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ είμαστε πλήρως ψηφιοποιημένοι. Αυτό σημαίνει πως οι 600 άνθρωποι που εργαζόμαστε εκεί υπογράφουμε και διακινούμε κάθε έγγραφο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού μας τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις μελέτες, με την επέκταση του έργου σε όλο το Δημόσιο, θα εξοικονομούμε 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος μας είναι να “δέσει” αυτό το έργο με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, μέσω της οποίας θα οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως» υπογράμμισε.

Μιλώντας για το μέτρο του barcode στις εφημερίδες, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στο χώρο του Τύπου, αλλά και τη διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα. Πλέον, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε και τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Ως Πολιτεία πράττουμε το καθήκον μας. Βγάζουμε τα “καπέλα” από τις πωλήσεις των εφημερίδων και καθιστούμε σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σε όλα τα επίπεδα».

Απαντώντας στις κατηγορίες τις αντιπολίτευσης περί καθυστερήσεων, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε: «με την αντιπολίτευση έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα βρέθηκε ουραγός στις εξελίξεις περί τα ψηφιακά και κινδύνευσε να απολέσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για έργα αυτής της κατηγορίας.

Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει αντιστραφεί. Με τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εθνικούς πόρους, η Ελλάδα όχι μόνο καταφέρνει να κάνει τη διαφορά με συγκεκριμένα έργα, αλλά επιτυγχάνει -αυτό που λέμε στην Ελλάδα- τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Την ισότιμη, δηλαδή, συμμετοχή όλων στη νέα εποχή. Κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει βασική μέριμνα ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα