Ν. Παππάς: Οι μέθοδοι Μητσοτάκη εφαρμόστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα και κάνουν το ρίσκο τρόπο ζωής

«Η ομιλία και οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν είχαν “ναι μεν αλλά”. Ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης προσδοκά να εφαρμόσει δια της ψήφου του ελληνικού λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, σχετικά με τις εξαγγελίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, ως μια πορεία οπισθοδρόμησης. «Το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που οι συνταξιούχοι θα παίζουν “πάμε στοίχημα” για να δουν αν θα πάρουν σύνταξη στο τέλος του μήνα, εξαρτώμενοι από τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, προσθέτοντας ότι «η σύγχρονη οικονομική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα χρεοκοπιών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες άφησαν πολλούς ανθρώπους χωρίς σύνταξη και ασφάλιση. Είναι μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα, δυσκολεύονται να αποσπάσουν την κοινωνική συναίνεση και κάνουν το ρίσκο τρόπο ζωής. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα, καθώς στην Ευρώπη το σύστημα Πινοσέτ δεν κυριαρχεί» τόνισε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «η δική μας ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απολύτως επιτυχημένη. Κληρονομήσαμε 1 δισ. ευρώ έλλειμμα και αυτή τη στιγμή έχουμε 1 δισ. πλεόνασμα και χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό « κομβική για το μέλλον της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει να πορευτεί με την αξίας της αλληλεγγύης και όχι την αξία του ατομικισμού».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντάξεων, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε «παράλογο τα κόμματα να μην διατυπώνουν ξεκάθαρη θέση για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων: θέλουν ή δεν θέλουν να εφαρμοστεί το μέτρο;» διερωτήθηκε. Είπε ότι «η καλή πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ δεν καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Οι εκτιμήσεις όσων ζήτησαν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο έχουν καταρρεύσει παταγωδώς». Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα που ενσωματώνει αυτά τα μέτρα και μάλιστα παρακινούσε τη νυν κυβέρνηση να τα υπογράψει όταν τα ζητούσε το ΔΝΤ». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε επίσης ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το που πηγαίνουν τα πράγματα αναφορικά με τις συντάξεις».

Υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση προγραμμάτων ή υπό την επιτήρηση που θα ήθελε ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ, αυτής της προληπτικής γραμμής στήριξης».

«Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 οι Έλληνες θα πάρουν μια απόφαση που θα αφορά το 2023. Τότε που η Ελλάδα ή θα έχει επιστρέψει στο 27% ανεργία ή αυτή θα έχει πέσει κάτω από το 10%. Η σύγχρονη ιστορία έχει δείξει ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία και να τη βάλει σε τροχιά ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη θα έρθουν εάν καταφέρει να πείσει τους θεσμούς να μειώσει τα πλεονάσματα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι τώρα «η χώρα έχει τη μέγιστη αξιοπιστία από την αρχή της κρίσης και μετά, και αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, άρα οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη είναι ένα καρότο που θα βρίσκεται στο τέλος του δρόμου που έχει πάρα πολύ μαστίγιο».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «τη στιγμή που έχουμε κερδίσει το 1:1 (πρόσληψη/απόλυση) ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο 1:5. Θέλει να φτιάξει ένα στρώμα εργολάβων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν αυξάνουν ούτε την παραγωγικότητα ούτε μειώνουν το κόστος για το Δημόσιο» υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφέρθηκε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, λέγοντας ότι «κάποιοι είχαν συνηθίσει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι παρίες της ενημέρωσης. Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΡΤ», συνέχισε ο Ν. Παππάς «έχουν αρχίσει και ενοχλούν πολλούς. Η δική τους προσδοκία ήταν ένα τηλεοπτικό τοπίο όπως το 2014: δηλαδή την ΕΡΤ γονατισμένη και τα ιδιωτικά κανάλια ασύδοτα. Αυτά αποτελούν παρελθόν. Η ΕΡΤ έδειξε πως μπορεί να είναι παντού, σε όλα τα αθλητικά γεγονότα και να προσφέρει δωρεάν το αθλητικό παρελθόν. Η ΕΡΤ μπορεί να εργαλειοποιείται στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ο ρόλος της είναι αναντικατάστατος».

Επίσης, σημείωσε ότι «η ΕΡΤ στα χρόνια των μνημονίων είχε την υποχρέωση να επιστρέψει στον προϋπολογισμό 60-70 εκατ. ευρώ. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και μειώνεται αυτή η υποχρέωση, η ΕΡΤ θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη υψηλότερου επιπέδου προϊόν στους τηλεθεατές». «Δυστυχώς», συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «εργαλειοποιείται η επίθεση στην ΕΡΤ, όπως έγινε και με το ΑΠΕ. Το ΑΠΕ στοχοποιήθηκε γιατί μετέδωσε μία είδηση, αναφερόμενο σε μια ευρωπαϊκή πηγή για τις συντάξεις. Το ίδιο πράγμα έχουν πει και άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και δεν υπέστησαν επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση όμως» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ζήτημα «καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα