Ν. Παππάς: Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τα «καπέλα» από τις κυκλοφορίες των εφημερίδων μια και καλή

«Η αντιπολίτευση και όσοι διετέλεσαν υπουργοί Ενημέρωσης ας εξηγήσουν γιατί δεν τόλμησαν αυτό που εμείς καταφέρνουμε: Ρύθμιση, αδειοδότηση τίμημα, προστασία εργαζομένων», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Σημειώνει ότι «η δημόσια τηλεόραση δεν παίζει παιχνίδια και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, όπως συμβαίνει με τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν κρύβει σπίτια στο Παρίσι, “πόθεν έσχες” ή δάνεια σε επιχειρήσεις πολιτικών. Η ΕΡΤ είναι παντού, από τον Εβρο ως τη Γαύδο».

Ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι «θα καταφέρουμε να βγάλουμε τα “καπέλα” από τις κυκλοφορίες των εφημερίδων μια και καλή» και υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την ύπαρξη ενός και μόνο πρακτορείου διανομής Τύπου. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καθυστερεί να απαντήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού», τονίζει.

Τέλος σε ερώτηση για το ψηφιακό ραδιόφωνο και την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, ο υπουργός Ενημέρωσης υπογραμμίζει ότι «η μετάβαση στη νέα εποχή θα γίνει σίγουρα, σταδιακά και ομαλά, με στόχο να μας δοθεί η δυνατότητα -από την νέα τεχνολογία- για εκπομπή άνω των 1.300 ραδιοφωνικών σταθμών πανελληνίως. Χωρίς αλληλοκαλύψεις, χωρίς προβλήματα εκπομπής και ακρόασης».

Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός στη Εφημερίδα των Συντακτών:

Επειτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τους 6 συνολικά υποψηφίους για τις τηλεοπτικές άδειες, μήπως τελικά ήταν λάθος η επιμονή σας πέρυσι για 4 άδειες;

Κάθε άλλο. Ο περυσινός διαγωνισμός επιβεβαίωσε τη δυνατότητα είσπραξης τιμήματος και απέτρεψε εναρμονισμένες πρακτικές οι οποίες θα έφερναν στο Δημόσιο απλώς την τιμή εκκίνησης. Θυμίζω ότι πέρυσι ήταν 3 εκατ. Φέτος αποδείχθηκε και ότι η αγορά μπορεί να «σηκώσει» συγκεκριμένο αριθμό αδειών: με 7 υπό δημοπράτηση άδειες, κατατέθηκαν 6 αιτήσεις συμμετοχής. Τώρα θα έχουμε ρυθμισμένη αγορά και κανάλια που πληρώνουν για άδειες με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τους 400.

• Εσείς κλείνετε το Mega;

Μόνο για τις 7 πληγές του Φαραώ δεν έχει κατηγορηθεί τελικά αυτή η κυβέρνηση. Η μη συμμετοχή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού στη διαδικασία αποτέλεσε επιχειρηματική απόφαση. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα άλλο.

• Μήπως μπορούσε να κάνει κάτι η κυβέρνηση για το Mega και δεν το έκανε;

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

• Θέλετε να εγκαθιδρύσετε καθεστώς Βενεζουέλας στα ΜΜΕ;

Νομίζω ότι με όσα έχουν συμβεί αυτό ακούγεται πραγματικά αστείο. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν είναι μόνο το τι λέγεται αλλά και «ποιοι το λένε». Η αντιπολίτευση και όσοι διετέλεσαν υπουργοί Ενημέρωσης ας εξηγήσουν γιατί δεν τόλμησαν αυτό που εμείς καταφέρνουμε. Ρύθμιση, αδειοδότηση, τίμημα, προστασία εργαζομένων.

• Είστε ευχαριστημένος από την ΕΡΤ; Πιστεύετε πως είναι πραγματικά ανεξάρτητη;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η δημόσια τηλεόραση δεν παίζει παιχνίδια και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, όπως συμβαίνει με τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν κρύβει σπίτια στο Παρίσι, «πόθεν έσχες» ή δάνεια σε επιχειρήσεις πολιτικών. Η ΕΡΤ είναι παντού, από τον Εβρο ώς τη Γαύδο. Οχι μόνο δεν έχει την πολυτέλεια να υποκλέπτει εικόνα από άλλους σταθμούς, αλλά έχει υποχρέωση να οδηγεί τον κλάδο στην επόμενη ημέρα, όπως έκανε με τη μετάβασή της στην εποχή της υβριδικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ είναι σε καλό δρόμο. Και συνεχίζει με τον νέο πρόεδρο, τον Χρήστο Λεοντή, και συμπληρωμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Και επειδή πολλά ακούγονται για τη δήθεν κοστοβόρα ΕΡΤ, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΕΡΤ έχει έσοδα 180 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη, από τα οποία εισέφερε 55 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό το 2017 και θα εισφέρει ακόμα περισσότερα, περίπου 64 εκατ. ευρώ, το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα