Ν.Παππάς: Η αδειοδότηση πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή

nikos-pappasΟι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και η οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών είναι στοιχεία που εξασφαλίζουν την ποιότητα του προγράμματος των καναλιών. Αυτό λέει μιλώντας στην «Αυγή» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή τη δημοσίευση της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες, που βρίσκεται αυτές τις μέρες, και ώς την Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση. Ο Νίκος Παππάς υπογραμμίζει ότι η έκδοση των τηλεοπτικών αδειών είναι μόνο ένα στοιχείο που οδηγεί στο σπάσιμο της διαπλοκής, από κοινού με πλέγμα άλλων ρυθμίσεων που αφορούν τη διαφάνεια της κρατικής και τραπεζικής διαφήμισης και το on line media μητρώο.

 

Συνέντευξη στην Αγγέλα Νταρζάνου και στον Ανδρέα Μπελεγρή

 

Δύο φορές στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκχώρηση νόμιμων τηλεοπτικών αδειών. Και τις δύο απέτυχε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο διαγωνισμός αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί;

 

Η πολιτική βούληση, που εξέλιπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί την κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στην αδειοδότηση μέσω συνθηκών πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας. Στον χρόνο που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας έχουμε τηρήσει με σταθερά βήματα την προεκλογική μας δέσμευση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τον τερματισμό της ανομίας και της ασυδοσίας που χαρακτήριζε τον χώρο αυτό. Για την τηλεόραση εθνικής εμβέλειας βρισκόμαστε ήδη, με την ανάρτηση της προκήρυξης για τον διαγωνισμό των αδειών των ψηφιακών καναλιών, στην τελική ευθεία.

 

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το αδιάβλητο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Επειδή ακούγονται διάφορα, π.χ. ότι «ο Παππάς διαμορφώνει τη δική του διαπλοκή», ποιες είναι οι διασφαλίσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για το αδιάβλητο της διαδικασίας;

 

Οι όροι που τίθενται μέσω του νόμου και της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών απαιτούν την εκπλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων από τους συμμετέχοντες ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα και την προέλευση των κεφαλαίων τους, με σκοπό τη διαφάνεια και τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Επίσης, μέσω της απλοποίησης της διαγωνιστικής διαδικασίας με τη διενέργεια δημοπρασίας και όχι μοριοδοτούμενων κριτηρίων, της διενέργειας του διαγωνισμού από επιτροπή που θα συγκροτηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου φορέα και της συνδρομής στον έλεγχο των δικαιολογητικών από διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών διασφαλίζεται πλήρως το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

 

Βασικός στόχος της αδειοδότησης, όπως επαναλαμβάνετε συνεχώς εσείς, όσο και ο πρωθυπουργός, είναι το σπάσιμο της διαπλοκής, της πολιτικής εξουσίας με τους μιντιάρχες. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς θα επιτευχθεί αυτό; Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διαπλοκή θα μετατοπιστεί και θα γίνεται σε πιο στενό κύκλο…

 

Πάμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου τα σχήματα θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Τώρα έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, ανάγκη τραπεζικού δανεισμού πέραν των ορίων και πίεση για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις. Έτσι συγκροτείται το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής κόμματα – ΜΜΕ – τράπεζες. Κρατήστε ότι η χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελεί και μέρος της συνολικής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο των media, που συμπληρώνεται από την ίδρυση μητρώου on line εταιρειών του Ίντερνετ, με τη θέσπιση ελέγχου και όρων διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τη διαφήμιση των τραπεζών. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στη διάσπαση της υπάρχουσας διαπλοκής και την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας εμφάνισης ενός νέου μοντέλου αυτής.

 

Έχουν ακουστεί πολλά για νέους παίχτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό. Από Τούρκους, μέχρι Ελληνορώσους, Γάλλους κ.ά. Επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία, θα εμφανιστούν νέοι παίχτες; Εχετε υπόψη σας κάτι συγκεκριμένο;

 

Ένας διεθνής διαγωνισμός, για να είναι επιτυχημένος, θα πρέπει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους. Η αυξημένη αυτή προσέλκυση θα διευκολύνει και τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο διαγωνισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο σε ήδη λειτουργούσες όσο και σε υπό ίδρυση τηλεοπτικές επιχειρήσεις.

 

Μετά την ανακήρυξη των τεσσάρων πλειοδοτών / δικαιούχων των αδειών, θα χρειαστεί μια συνεργασία τόσο με την ΕΕΤΤ, όσο και με την Digea, η οποία μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη συνεργασία;

 

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών της ΕΕΤΤ και του προέδρου της, προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργικότητά της. Ως προς το θέμα της DIGEA, επισημαίνω ότι, εφόσον έχει τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων, οφείλει να παρέχει το δίκτυό της αποκλειστικά και μόνο για την αναμετάδοση των αδειοδοτημένων για την ελληνική επικράτεια ψηφιακών καναλιών.

 

Η λειτουργία θεματικών καναλιών θα εμπλουτίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει πρόθεση να προκηρυχθούν θεματικές άδειες και πότε; Πότε να αναμένουμε τη διαδικασία για τους περιφερειακούς σταθμούς;

 

Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των ενημερωτικών καναλιών γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια, και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αδειοδότηση αυτή, θα κρίνουμε την αναγκαιότητα αδειοδότησης θεματικών καναλιών. Ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας.

 

Το Mega βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, καθώς οι μέτοχοί του αρνούνται να το στηρίξουν. Υπάρχει κάποια νόμιμη οδός παρέμβασης από την πλευρά σας, ώστε το κανάλι να καταφέρει να κατέβει στον διαγωνισμό για τις άδειες;

 

Το εάν το κανάλι θα κατέβει στον διαγωνισμό είναι μια απόφαση που αφορά τους μετόχους. Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση ή όχι των δανειακών υποχρεώσεων του καναλιού. Η υπέρμετρη δανειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και το στρεβλό πλαίσιο λειτουργίας τους εκθέτουν τις επιχειρήσεις αυτές στον κίνδυνο χρεοκοπίας τους, όπως τη συγκεκριμένη στιγμή συμβαίνει στο Mega. Για τον λόγο αυτό και προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο πρωτίστως αποσκοπεί στο να καθιερώσει ένα μοντέλο λειτουργίας των αδειοδοτούμενων τηλεοπτικών σταθμών σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και οικονομικής βιωσιμότητας. Έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί και η ποιότητα. Ένα κανάλι που έχει πανελλαδική άδεια δεν κάνει παραγωγές και είναι γεμάτο τηλεπωλήσεις, συγχωρείστε με, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που δικαιούται ο τηλεθεατής.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοπρατούνται τέσσερις άδειες;

 

Επιτρέψτε μου να πω το εξής. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι κακώς ορίζουμε των αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Ότι είναι πολύ λίγες. Ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η «αγορά». Αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να σταθεί όταν και μόνο όταν δημοπρατηθεί και μάλιστα σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια. Τότε θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για παραπάνω. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις πάντως δεν δείχνουν να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα.

 

Ελπίζω όλοι να μείνουν στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας

 

Ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η ατζέντα του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι πρέπει να σηματοδοτήσει το πέρασμα της οργάνωσης του κόμματος σε καινούργια εποχή. Να ανταποκριθεί, δηλαδή, το κόμμα σε αυτό που ο λαός τού ζήτησε να ανταποκριθεί. Να γίνει η καρδιά, ο κορμός της αριστερής μεγάλης παράταξης στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές. Να αντιστοιχίσουμε, το ευρύ εκλογικό μας ακροατήριο με την οργανωμένη μας βάση. Να οικοδομήσουμε ένα κόμμα μεγάλο και ισχυρό, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί τη μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο βλέπετε και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε σε επίπεδο κομμάτων είτε σε επίπεδο προσώπων;

 

Η προσδοκία της διεύρυνσης της συναίνεσης γύρω από την πολιτική μας είναι μια στόχευση μόνιμη. Δεν είναι κάτι καινούργιο και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες κάτι τέτοιο να το πετύχουμε.

 

Βλέπετε πριν ή μετά το Πάσχα το κλείσιμο της αξιολόγησης;

 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσουμε. Είμαστε πολύ κοντά στη λύση και ελπίζω πως όλοι θα μείνουν στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας.

 

Υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη ή ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος;

 

Σε καμία των περιπτώσεων. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής, δεδομένη και είναι η μόνη λύση για τη χώρα αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα