Ν. Παππάς: Δικαιωθήκαμε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών- Και τίμημα θα υπάρξει, και όριο στον αριθμό των αδειών

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τη μετάβαση των ραδιοφωνικών σταθμών στην ψηφιακή εποχή, καθώς και για την ολοκλήρωση των μνημονίων μίλησε μεταξύ άλλων Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παππάς ανέφερε πως «όποιος νομίζει ότι το συλλαλητήριο μπορεί να δώσει λύση ή να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, μπορεί να κάνει αυτήν την επιλογή. Είμαστε μία δημοκρατική χώρα», προσθέτοντας ωστόσο πως «εμείς θεωρούμε ότι δεν βοηθάνε σε κάτι αυτή τη στιγμή, δεν θα βελτιώσουν ούτε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

«Πρέπει με πολλή ψυχραιμία να προσεγγίσουμε το ζήτημα, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ότι από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, έχουμε δεχτεί να υπάρχει μία σύνθετη ονομασία. Η γειτονική μας χώρα, με τη δική μας συμφωνία, λέγεται πΓΔΜ, και να ευχηθούμε να πάνε καλά τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, και να ευχηθούμε να βγει μία λύση η οποία θα υιοθετηθεί και από τους γείτονες, ούτως ώστε να αρθεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο που δεν αφήνει και τη βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει τον ρόλο που πρέπει να αποκτήσει, και την Ελλάδα συνολικά την αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο για τη σταθεροποίηση στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε πως «όταν καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί, να την κρίνουμε κιόλας», συμπληρώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει απαράγραπτες ευθύνες για το που έχουνε φτάσει τα πράγματα». «Έχουν οικοδομηθεί πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η Ελλάδα έχει χάσει έδαφος» και «τώρα βλέπω και χαϊδολογούν και κάποιους οι οποίοι κινούνται με τρόπο ακραίο, κάποια στελέχη λένε κάτι διαφορετικό. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει η ΝΔ».

Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι δικαιωθήκαμε μετά από μία πάρα πολύ σφοδρή αντιπαράθεση η οποία αφορούσε ένα ζήτημα άλυτο για 30 χρόνια». Αναφερόμενος στη ΝΔ σημείωσε πως προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με δύο θέσεις ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ότι οι άδειες έπρεπε να είναι άπειρες, υπογραμμίζοντας πως «και αυτά τα δύο έχουν καταρρεύσει. Και τίμημα θα υπάρξει, και αποδείχθηκε ότι υπάρχει όριο στο πόσες άδειες θα πρέπει να εκδοθούν».

Κληθείς να εκτιμήσει εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την εναπομείνασα άδεια, ανέφερε πως «ο νόμος είναι απολύτως σαφής πάντως ότι αν μέχρι την προκήρυξη των θεματικών πανελλαδικών αδειών δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον», η άδεια θα προσμετρηθεί στις διαθέσιμες θεματικές άδειες. «Δεν μπορώ να το πιθανολογήσω, αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι υπήρχαν 7 διαθέσιμες και προσήλθαν μόνο 6, είναι μία ένδειξη».

Όσον αφορά τα ραδιόφωνα, για τα οποία έχει προαναγγελθεί η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης και μετάβασής τους στην ψηφιακή εποχή, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και οι δήμοι μας και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι ότι οι χωρητικότητες με το ψηφιακό ραδιόφωνο διευρύνονται». «Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί για δύο λόγους: Πρώτον αυτή η διαδικασία θα είναι μία διαδικασία σταδιακή και δεύτερον διότι είναι προφανέστατο ότι οι σταθμοί οι οποίοι έχουν προσωπικό, παράγουν πρόγραμμα, έχουν έναν ειδικό κοινωνικό ρόλο, δεν έχουν κανένα λόγος απολύτως να ανησυχούν». «Και θα εξαντλήσουμε- μαζί και με τους δήμους- όλα τα περιθώρια για να έχουμε ενδεχομένως και ένα μειωμένο απολύτως τίμημα το οποίο προφανέστατα δεν θα είναι της κλίμακας που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί».

Όπως υπογράμμισε «η πίεση που δέχτηκαν εμείς από τους θεσμούς στην προηγούμενη περίοδο αφορούσε την αδειοδότηση του αναλογικού ραδιοφώνου», κάτι το οποίο «θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα και εκεί θα είχαμε πραγματικά μία κατάσταση στην οποία πάρα πολλοί θα αναγκάζονταν να κλείσουν», καθώς στο αναλογικό ραδιόφωνο οι χωρητικότητες είναι πολύ μικρότερες. Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν στο αναλογικό σήμα, όπως παρεμβολές, θέματα με την ασφάλεια πτήσεων, αλληλοεπικαλύψεις στις συχνότητες, χαμηλή ποιότητα σήματος καθώς και όχληση, υψηλή εκπομπή ακτινοβολίας κλπ.

«Είχαμε τρία προαπαιτούμενα τα οποία τα καλύψαμε και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα», μεταρρυθμίσεις που όπως σημείωσε θα έπρεπε να έχουν γίνει παραπάνω από μία δεκαετία, και αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου του ψηφιακού ραδιοφώνου, την κατάθεση χθες του χάρτη συχνοτήτων και σήμερα η Νέα Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων εκδίδει και την προκήρυξη για τον πάροχο δικτύου του ψηφιακού ραδιόφωνου. «Νομίζω έχουμε μία πολύ αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης ως προς την προετοιμασία της διαδικασίας μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο».

Από εκεί και πέρα, σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «η ρεαλιστική τοποθέτηση είναι ότι τελειώνει το καθεστώς επιτροπείας, του τύπου δανεικά για προαπαιτούμενα. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σημαίνει ότι παρόλο το μεγάλο μας χρέος, έχουμε όπως όλες οι χώρες βεβαίως, την υποχρέωση να έχουμε τα δημοσιονομικά μας σε μία τάξη και έχουμε δεσμευθεί να έχουμε πολύ συγκεκριμένα πλεονάσματα από δω και μπρος. Και βεβαίως από τη στιγμή που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται θα αποκτήσουμε πάρα πολύ σοβαρούς βαθμούς ελευθερίας για την άσκηση και άλλων πολιτικών οι οποίες αφήνουν το αποτύπωμά τους».

«Ολοκλήρωση των μνημονίων είναι μία τομή στην άσκηση πολιτικής και πριν την ολοκλήρωση των μνημονίων όμως. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει το σθένος και τον τρόπο και κοινωνικό μέρισμα να δίνει για παράδειγμα και θεσμούς κοινωνικού κράτους να αναπτύσσει και να παίρνει πρωτοβουλίες προάσπισης των χαμηλότερων εισοδημάτων», τόνισε προσθέτοντας πως ολοκληρώνεται η φάση όπου στις εφαρμοζόμενες πολιτικές υπάρχει και το αποτύπωμα των αιτημάτων των δανειστών.

«Μπαίνουμε σε μία φάση όπου κανείς στη διεθνή οικονομική κοινότητα δεν θεωρεί ότι θα κινδυνεύσει η δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες και αυτό έγινε κατορθωτό πρώτον διότι τακτοποιήθηκαν τα δημοσιονομικά στη χώρα μας και δεύτερον διεκδικήσαμε και πετύχαμε μία ευρωπαϊκή λύση για το χρέος», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Το κλίμα στον οικονομικό περίγυρο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ θετικό και αυτή η πραγματικότητα είναι η πραγματικότητα η οποία υπονομεύει θεμελιακά την εξιστόρηση των γεγονότων της πρόσφατης οικονομικής και πολιτικής μας ιστορίας όπως αυτή την κάνει η Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», την χρηματοδότηση του οποίου ανέλαβαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πρόκειται όπως τόνισε ο κ. Παππάς για μία «συγκλονιστική» έκδοση, μία έκδοση «κόσμημα», «μία δουλειά που στέλνει ένα μήνυμα ακατανίκητο μέσα στα χρόνια, για το πόσο πρέπει ο δημοκρατικός κόσμος να έχει διαρκώς τις κεραίες του ανοιχτές διότι το τέρας του φασισμού, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι οι οποίοι θέλουν να το ταΐσουν».

Αναφερόμενος στην ιστορία της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί εκτοπίστηκαν, υπογράμμισε πως είναι ένα «κορυφαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας», που όπως πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να φύγει από τη συλλογική μας μνήμη και να μας υπενθυμίζει πώς έχουμε συγκροτηθεί ως λαός», καθώς «αναγεννηθήκαμε ακριβώς μέσα από τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, αναγεννηθήκαμε μέσα από τον αγώνα ενάντια στον ναζί κατακτητή και αυτό δεν είναι δυνατόν να φύγει από τη συλλογική μας συνείδηση».

Σημειώνοντας δε το γεγονός ότι «δυστυχώς στο ελληνικό κοινοβούλιο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν χαραγμένο στο μπράτσο τους το ναζιστικό σύμβολο», επισήμανε πως «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, η διανόηση, η νεολαία μας, σε κάθε στιγμή πρέπει να είναι έτοιμοι να υψώνουν ένα ανυπέρβλητο τοίχος» απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και σε αυτές τις αποκρουστικές ιδέες, οι οποίες «απειλούν να δηλητηριάσουν τα μυαλά των ανθρώπων και να τους πείσουν ότι ο πόνος ο οποίος βιώνουμε σε περιόδους κρίσης μπορεί να γιατρευτεί με το μίσος για τον διπλανό». «Δεν είναι έτσι», συνέχισε, «ο πόνος γιατρεύεται με την αλληλεγγύη, με την κινητοποίηση, με τον αγώνα, με πολιτικές οι οποίες προστατεύουν την κοινωνία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα