Ν. Ξυδάκης: Χωρίς παραγωγή πλούτου, θα διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας

Στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου και το δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή έδωσε την ακόλουθη συνέντευξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης:

Χρήστος Τσιγουρής: Μετά το μνημόνιο, τι;  Ποια θέματα θα πρέπει να ανοίξει η κυβέρνηση για άμεση υλοποίηση;

Νίκος Ξυδάκης: Οι δυνάμεις μας θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ανόρθωση της παραγωγής. Χωρίς παραγωγή πλούτου, θα διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας. Αν θέλουμε να ανορθώσουμε την κοινωνία πρέπει να στοχεύσουμε στο παραγωγικό μοντέλο. Πρώτη μέριμνα, η εμπέδωση της πίστης στη δημοκρατία και της αξίας στον ελεύθερο πολίτη παραγωγό. Η έμπνευση αυτοπεποίθησης και η αποτίναξη της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας.

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πολιτική, πέραν των μνημονίων. Με κάθε τρόπο, με όλες τις δυνάμεις της. Να σκεφτεί πώς θα διορθώσει τις αδικίες και τις ατέλειες του ΕΦΚΑ και της υπερφορολόγησης, πώς θα βοηθήσει τον μικρό επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία που στενάζει αυτή τη στιγμή, πώς θα δώσει νέο περιεχόμενο και σχέδιο στη μεταποίηση, πώς θα αξιοποιήσει στρατηγικά το πλεονέκτημα της ενέργειας και των ενεργειακών δρόμων.

Σε δύο κλάδους οι οποίοι συχνά υποτιμώνται ή αφήνονται στον αυτόματο μπορούμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα: Ο τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε πραγματικά βιώσιμο πεδίο ανάπτυξης χωρίς υπερεκμετάλλευση των υποδομών. Και ο πολιτισμός να αποτελέσει πυρήνα για την ανάπτυξη των δημιουργικών βιομηχανιών.

Χ.Τ.: Μετά τις αερομαχίες για τα Α/Ω στην αγορά των Φ16, και την ιστορία του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, πόσο απόθεμα διπλωματικού κεφαλαίου απομένει στην κυβέρνηση για να το κάνει «ασπίδα» στα αντιπολιτευτικά πυρά για τον κυβερνητικό της εταίρο;

Ν.Ξ.: Δεν νομίζω ότι αποκομίσαμε εικόνα κάποιας διπλωματικής ασπίδας. Ο υπουργός Άμυνας κλήθηκε στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις και εκτίμησή μου είναι ότι το έκανε.

Το πολιτικό στοιχείο της υπόθεσης ήταν το ισχυρό. Η Επιτροπή Εξοπλισμών επανεξέτασε το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική συγκυρία στην Υεμένη και ήρε τη θετική της γνώμη για την πώληση. Οι Επιτροπές του κοινοβουλίου πρέπει να αναβαθμιστούν πολιτικά, να καλούν σε ακρόαση ειδικούς και να γίνονται συζητήσεις με σοβαρό, εμπεριστατωμένο τρόπο.

Ήδη νωρίτερα, από το βήμα του Κοινοβουλίου, είχα αναδείξει την ηθική διάσταση του ζητήματος, που πρέπει να συζητείται σε μια δημοκρατική κοινωνία. Τον τελευταίο χρόνο συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη σε βάρος αθώων αμάχων. Δεν ακούστηκε όμως κάτι από άλλους πολιτικούς, πριν ανοίξει το θέμα με τη διαδικασία πώλησης. Εκ των υστέρων όλοι είχαν κάτι να πουν για την ηθική διάσταση.

Ο πολιτικός ρεαλισμός μάς οδηγεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να είμαστε ουδέτεροι, να εξάγουμε ειρήνη και σταθερότητα, όχι όπλα για εμφύλιους και ανθρωπιστικές κρίσεις. Και ας το κάνουν αυτό με μεγάλη ένταση χώρες της ΕΕ που μας κουνάν το δάχτυλο για την οικονομική κρίση και κλείνουν τα σύνορα στην προσφυγική κρίση. Εχει αποκαλυφθεί άλλωστε η τεράστια έκταση που είχαν οι πωλήσεις όπλων από ευρωπαϊκές χώρες μέσω Βαλκανίων, σε έρευνες έγκυρων οργανισμών και διεθνών ΜΜΕ.

Πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας;

Χ.Τ.: Πλειστηριασμοί Α΄κατοικίας γίνονται; Χρειάζεται επιπλέον νομοθετική πρωτοβουλία όπως ζητά ο Νίκος Φίλης;

Ν.Ξ.: Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τηρείται η άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει όλες τις αναγκαίες διασφαλίσεις στον κόσμο ότι δεν θα έχουμε ασύμμετρη πίεση στους μικρούς δανειολήπτες, γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, χωρίς κανένα προφανές οικονομικό όφελος για τις τράπεζες.

Μπορεί να κοστολογηθεί σε ποιο βαθμό δάνεια για πρώτες κατοικίες 100, 300 χιλιάδων ευρώ το πολύ, τα οποία εξυπηρετούντο πριν από την κρίση, επιδρούν επί της ουσίας στην κατάσταση των τραπεζών. Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες θέλουν να μαζέψουν μικρά ακίνητα για να τα ξεπουλήσουν στο 2% της αξίας του δανείου.

Αν διαπιστώσουμε εντέλει ότι δεν τηρείται η συμφωνία, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ένα δίκαιο δίχτυ προστασίας.

Προσφυγικό

Χ.Τ.: Ασφυκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πέρα από την ένταση των ροών, υπάρχουν λάθη ή ανεπαρκείς χειρισμοί που πρέπει να αλλάξουν;

Ν.Ξ.: Βλέπω ότι γίνονται ενέργειες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά με γοργό ρυθμό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τους δημάρχους, έχει πάρει το θέμα πάνω του, νομίζω ότι προχωράμε. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αλλάζει με έναν απλό χειρισμό. Το πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας ήταν αυστηρό ως προς τη μετακίνηση των προσφύγων προς την ενδοχώρα. Οι ροές ήταν αρχικά τεράστιες για τις δυνάμεις της χώρας μας, η Ευρώπη μεταλλασσόταν σε φρούριο, η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλούσε διάχυτη ανησυχία. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχα επί ένα χρόνο αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της δράσής μου για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι δεν ήταν δυνατόν να μη διασώζουμε ναυαγούς. Έπρεπε δηλαδή να επιστρέψουμε στις βάσεις του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, αυτές που θεωρούσαμε αυτονόητες. Νομίζω το πετύχαμε, το κλίμα άλλαξε, η χώρα κέρδισε μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο. Τα νησιά όμως έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογούσε.

Χ.Τ.: Πόσο ευνοεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό το πολιτικό τοπίο ακινησίας που διαμορφώνεται -ως τώρα- στην ΕΕ;  

Ν.Ξ.: Στα άμεσα ζητήματα περάτωσης της αξιολόγησης και της διαμόρφωσης της εξόδου στις αγορές θα έλεγα ότι ούτε ευνοεί ούτε δυσχεραίνει. Έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και είμαστε στο τέλος.

Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, όπως τέθηκαν από τον  Μακρόν, πράγματι η παράλυση της Γερμανίας δεν είναι το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί. Ούτε για την ίδια τη χώρα ούτε για την Ευρώπη. Και για την Ελλάδα είναι καλό να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στη Γερμανία. Η χώρα μας έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή και είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και δυναμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να ξεδιπλώσει και να διεκδικήσει τη θέση της μέσα στο νέο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα