Ν. Ξυδάκης: Οι τρεις παράγοντες που θέτουν το όνομα της ΠΓΔΜ στην ατζέντα

Στην εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεις πάντα εσύ τα πράγματα, υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες και καλείσαι να πάρεις θέση, υπάρχουν παράγοντες αρκετά ισχυροί ώστε να θέσουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην ελληνική ατζέντα, μπορείς να ελιχθείς με διάφορους τρόπους, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Για την πολιτική επιλογή να ανακινηθεί το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «η εύκολη επιλογή θα ήταν να το αφήσεις εκεί να σαπίζει, “να μένει”. Στην εξωτερική πολιτική όμως δεν καθορίζεις πάντα εσύ τα πράγματα, υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες … καλείσαι να πάρεις θέση».
«Η ορατή αλλαγή είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θέλει να κάνει αίτηση ένταξης η ΠΓΔΜ και εκεί πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Η θέση της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι αιτιολογημένη και η διαφωνία για το όνομα είναι αυτή η αιτιολογία», σημείωσε.

Επίσης, συνέχισε ο ίδιος, «άλλοι παράγοντες που έχουν ενδιαφέρον να ασκήσουν επιρροή στη ζώνη των Βαλκανίων, πιέζουν -για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- για την επίλυση αυτής της διαφοράς».

Τρίτον, «το γειτονικό μας κράτος πέρασε την προηγούμενη διετία μία μεγάλη περίοδο αστάθειας που κορυφώθηκε το περασμένο Καλοκαίρι με απειλές για διαμελισμό, σύρραξη, με ξένες επεμβάσεις για την αποκατάσταση μίας τάξεως … το αποτέλεσμα ήταν μία κυβέρνηση που είναι πιο συμβιβαστική, συζητήσιμη, μετριοπαθής, θέλει να αποκαταστήσει ένα κλίμα καλής γειτονίας».

«Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, «είναι παράγοντες αρκετά ισχυροί ώστε να θέσουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην ελληνική ατζέντα και στρατηγικά δεν μπορείς να το αποφύγεις. Τακτικά, μπορείς να ελιχθείς με διάφορους τρόπους και θα δούμε το επόμενο διάστημα εάν θα προχωρήσει, αν θα γίνει μία αναδίπλωση, αν θα πάρει μία προσωρινή παύση. Δεν μπορείς πάντα να τα αποφύγεις, μπορείς να τα χειριστείς με διάφορους τρόπους και να κάνεις χειρισμούς απόσβεσης ή απομείωσης των δυσμενών σεναρίων».

Για την παρουσία της λέξης «Μακεδονία» σε μία επόμενη, συμφωνημένη ονομασία, ο κ. Ξυδάκης θύμισε ότι «ήδη υπάρχει, de facto, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ -ακόμη και ως προσωρινή ονομασία- και αυτή η προσωρινή ονομασία είναι αναγνωρισμένη από την Ελλάδα. Στο μέλλον, θα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει δεκτή οποιαδήποτε ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία», όπως εκτίμησε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα