Ν. Ξυδάκης: Οι δικαστικοί κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία

Στον Real fm 97,8 μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των δικαστών και εισαγγελέων.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη: 
Πώς τοποθετείστε στην αντιπαράθεση δικαιοσύνης κυβέρνησης;  Είναι θέμα αντοχής; ήταν η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων.
Το θέμα έχει ξεφύγει από κάποια λογική. Σε αυτή τη φάση οι δικαστές, ακόμα και αν υπάρχει ένα νομικό σκεπτικό σε αυτά τα οποία υποστηρίζουν, κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρίσκονται ήδη απέναντι σε μία ολόκληρη κοινωνία. Είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Είναι σαν να πολιτικολογούν.
Έχει πολιτικό περιεχόμενο η σύγκρουση;
Το προσέδωσαν οι δικαστές πριν από μερικές μέρες στη συνέλευση της Ένωσης  Εισαγγελέων  όπου παρενέβη με κάποιο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Εκεί, τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σακελλαρίου όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Ασπρογέρακας απάντησαν με πολιτική γλώσσα.  Επιπλέον και τα δύο γεγονότα τα οποία επισημάνθησαν πριν από τη συνέλευση αλλά και κατά τη διάρκειά της δεν είχαν μόνο λεκτική και πολιτική χροιά. Εκδηλώθηκαν -για να χρησιμοποιήσω μία κομψή έκφραση- με έναν πολύ δυναμικό και έμπρακτο τρόπο.
«Βόμβα»
Το ένα συνέβη πριν από μερικές μέρες και πέρασε στα ψιλά. Δεν ξέρω καν αν σχολιάστηκε ακόμα και στις εκπομπές πολιτικής ανάλυσης. Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται για κακουργήματα οι υπεύθυνοι για τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα. Αυτό δεν το είδα σε κανένα πρωτοσέλιδο. Είναι βόμβα! Έγινε ένα σχόλιο από τη μεριά του υπουργού Δικαιοσύνης και είχε γραφτεί ότι επί 13 μήνες δεν προχωρούσε το βούλευμα και ότι έχει κλειδωθεί σε ένα συρτάρι. Μόλις δημοσιεύτηκε το βούλευμα ο Άρειος Πάγος το αναίρεσε. Και να δούμε τώρα αν θα γίνει η δίκη.
Αμέσως μετά από αυτό καταργείται ο νόμος για το πόθεν έσχες στην ολότητά του. Το θέμα παίρνει διαστάσεις. Η διάλυση του νόμου είναι απέναντι στην κοινωνία,  απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η δικαστική εξουσία δεν υποστηρίζει με λόγια και με έργα αυτό που όλοι οι συνταγματολόγοι ονομάζουν ήπια διάκριση των εξουσιών, αλλά προκαλεί μία μετωπική ρήξη. Η ρήξη είναι μετωπική με την κοινωνία όταν οι δικαστικοί λειτουργοί υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τις συντάξεις και τα μισθολογικά προνόμιά τους και εκφράζουν δυσαρέσκεια όταν νομοθετείται μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης που συνταγματικά συμπαρασύρει και τα δικά τους μισθολόγια.
Στην περίπτωση του πόθεν έσχες ζητάνε με κάποιους τρόπους νομικά θεμελιωμένους ίσως, αυτό δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού του. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση, δεν έχει άλλη επιλογή. Θα πρέπει να νομοθετήσει ακαριαία λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.
Έτσι όπως τα λέτε δεν πρέπει να παρέμβει μόνο στο θέμα του πόθεν έσχες.  Αν αυτή η δικαιοσύνη όπως την περιγράφετε είναι το μακρύ χέρι κάποιου χώρου θα πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει γενικότερα.
Σωστά το επισημαίνετε. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης να πάρουν θέση σε αυτά τα ζητήματα.
Θα πουν ότι παρεμβαίνετε στην δικαιοσύνη…
Τότε θα φανεί ότι κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον ελληνικό λαό. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης όταν δεν μπορεί να βρεθεί μία άκρη στο νόμο για το πόθεν έσχες ο οποίος νόμος πάει και έρχεται δύο και τρεις φορές; Ή να κατηγορείται η κυβέρνηση για παρέμβαση όταν δεν εμφανίζεται για μήνες ποτέ ένα βούλευμα για κακουργήματα ή όταν εντέλει εμφανίζεται αναιρείται;
«Δεν θέλουν να τους αγγίζει κανένα μέτρο πολιτικής»
Λέτε όμως ότι μπορεί νομικά να έχουν δίκιο και πολιτικά να μην έχουν δίκιο…
Άλλο όμως είναι η νομοτεχνική παρατήρηση στην οποία με καλή θέληση μπορεί αμέσως να βρεθεί μία λύση.  Ας γίνουν προτάσεις, να γίνει ένας καλός νόμος για το πόθεν έσχες.  Εδώ όμως έχουμε μία σθεναρή αντίσταση των δικαστών το τελευταίο διάστημα με αφορμή το πόθεν έσχες.
Γιατί κατά τη γνώμη σας;
Νομίζω ότι είναι διαχρονική αυτή η στάση του δικαστικού σώματος, να θεωρεί ότι δεν μπορεί να αγγιχτεί από οποιοδήποτε μέτρο πολιτικής. Και όταν λέω μέτρο πολιτικής εννοώ πολιτική η οποία εκκινεί από την εκτελεστική εξουσία και επικυρώνεται από τη νομοθετική.
Τότε μιλάτε για αλλοίωση του πολιτεύματος αυτή τη στιγμή από την πλευρά των δικαστών εφόσον η κίνηση του Αρείου Πάγου για το βούλευμα είναι πολιτική κίνηση και όχι ενταγμένη στο πλαίσιο του νόμου.
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να πουν τι σκέφτονται. Υπήρχε μία εξαιρετική παρέμβαση του πρώην υπουργού, νυν ακαδημαϊκού καθηγητή της Νομικής, του κ. Σταθόπουλου ο οποίος υπενθύμισε ότι όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης είχε προτείνει τροποποίηση του άρθρου του Ποινικού Κώδικα ώστε να μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιταχύνει κάποιες υποθέσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Τότε ήταν επίκαιρη η υπόθεση της Ρικομέξ, της πολύνεκρης κατάρρευσης από το σεισμό και πράγματι συνέβη αυτό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το απολύτως νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να θέσουν σε μία προτεραιότητα κάποια ζητήματα.  Νομίμως και ρητά.
Η παρέμβαση αυτή του ακαδημαϊκού και διακεκριμένου νομικού κ. Σταθόπουλου έχει μία σημασία. Δεν είναι ούτε συμπολιτευόμενος ούτε Συριζαίος. Και με αυτή την έννοια θα πρέπει και οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και νομικά πρόσωπα που βαρύνει η γνώμη τους, να μιλήσουν.  Μίλησε η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου κα Καμτσίδου, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, πολύ ήπια αλλά ενδελεχώς και με πλήρες νομικό και συνταγματικό σκεπτικό.  Έχουμε φτάσει σε διάσταση και δεν μπορεί να φταίει διαρκώς η κυβέρνηση δηλαδή η εκτελεστική εξουσία και δι’ αυτής και η νομοθετική εξουσία.  Θα πρέπει και τα πολιτικά κόμματα να βγουν και να μιλήσουν.
Ο κ. Κοντονής όμως προΐσταται ενός χώρου και αυτός ο χώρος είναι σε πολεμική κατάσταση. Έχει κάποια ευθύνη.  Δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι δικαστές.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο φροντίζει τα δικαστικά. Στα διοικητικά μόνο είναι που έχει λόγο η εκτελεστική εξουσία. Το πόθεν έσχες δεν επηρεάζει σε τίποτα τη δικαστική κρίση, διοικητικό μέτρο είναι. Άρα η εκτελεστική εξουσία έχει μία γνώμη.  Θα μπορούσε να είχε γίνει μία χαμηλών τόνων συζήτηση και να φτάσουμε σε μία συνδιαμόρφωση. Δεν μπορεί όμως να αποκλείονται οι μη δικαστικοί κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες των δικαστών.
Ας μιλήσουν όλοι και ας πάρουν θέση σε αυτό το μείζον ζήτημα. Δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα