Ν. Ξυδάκης: Με όσα έχουμε δει στο παρελθόν, φοβόμαστε τα συρτάρια

Το «μεγάλο ανάλογο» της υπόθεσης που συζητά σήμερα η Βουλή και έχει διαβρώσει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου είναι το σκάνδαλο της Siemens, όπου η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε καθώς πρόσωπα-κλειδιά διέφυγαν στο εξωτερικό και ο συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία δεν ήταν ο πιο επωφελής ηθικά και οικονομικά, θύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, επίμονοι και με ισχυρότερη βούληση, υπογράμμισε.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ένα αντικείμενο, να συγκροτηθεί η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή που θα εξετάσει εάν υπάρχει βάση για παραπομπή των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για τη Novartis, «δεν κρίνεις ενόχους ή αθώους, δεν θα μπορούσες άλλωστε σε αυτή τη φάση … η Επιτροπή θα κρίνει. Είναι ένα χρέος τυπικό και ουσιαστικό της Βουλής, όπως προβλέπεται από τους νόμους», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Για την φημολογούμενη τακτική κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει από την συζήτηση, σημείωσε ότι «δεν είναι τυπικό το θέμα, φυσικά, υπάρχει μία πολιτική σύγκρουση πολύ μεγάλης σφοδρότητας … χρέος της Βουλής και όλου του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος, των δικαστών συμπεριλαμβανομένων, είναι να μην αφήσουν καμία σκιά και υποψία να βαρύνει κανένα πρόσωπο, αλλά και καμία σκιά να βαρύνει την ίδια τη Δημοκρατία, ότι συγκαλύπτει, ότι ολιγωρεί, αλλά ότι φροντίζει για την απόδοση Δικαιοσύνης».

Στην κεντροαριστερά «έχουν αλλάξει λίγο οι συμπεριφορές τις τελευταίες ημέρες. Φυσιολογικά, η κεντρώα παράταξη δεν θα θέλει να παρασυρθεί από τη ΝΔ και βασικά από τη γραμμή Σαμαρά. Από την άλλη μεριά, είναι απολύτως θεμιτό και αναμενόμενο να προσπαθήσουν να αμυνθούν. Προσωπική γραμμή των πρώην υπουργών είναι να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και το κόμμα να μπορέσει να βγάλει κάποια πολιτικά κέρδη ή τουλάχιστον να μην αποκομίσει ζημίες από αυτή την περιπέτεια», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ξυδάκης.

Τόνισε ότι «υπάρχει το ηθικό και νομικό μέρος, που δεν νομίζω ότι όποιος ακουστεί το όνομά του δεν μπορεί να θεωρηθεί κατηγορούμενος, πόσο μάλλον ένοχος. Από την άλλη είναι πάρα πολλές οι πολιτικές παρηχήσεις και δονήσεις που προκαλούνται και ο καθένας προσπαθεί να σταθεί απέναντι σε μία κοινή γνώμη που και καχύποπτη είναι απέναντι στον πολιτικό κόσμο και αυτός βαδίζει με καταρρακωμένο κύρος σε αυτή την υπόθεση. Πρέπει όλο το πολιτειακό σύστημα να αποδοθεί πιο πειστικό και πιο ισχυρό. Το κάθε ένα από τα κόμματα παίζει το ρόλο του σε αυτή την ιστορία, προσπαθεί να αποκομίσει και μεσοπρόθεσμα κέρδη, σήμερα θα δούμε και κάποιες τάσεις, αν και είναι πολύς ο επόμενος καιρός».

Από τις δύσκολες στιγμές της Δημοκρατίας

Ο κ. Ξυδάκης σχολίασε επίσης ότι «είναι μία από τις δύσκολες στιγμές της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση, τόσα πολλά πρόσωπα να έχουν ακουστεί, γι’ αυτό θα πρέπει τηρώντας την ουσία και τον τύπο να προχωρήσουμε γρήγορα. Σε αυτό πέφτει ιδιαίτερο βάρος και στη δικαστική εξουσία. Από αυτά που έχουμε ακούσει για το χειρισμό του φαρμάκου και τις μεθόδους που ακολουθούντο για να εξαγοραστούν συνειδήσεις, να διαμορφωθεί ένα κλίμα υπέρ της τάδε ή της δείνα εταιρείας, είναι μεγάλης εκτάσεως και με βαθιές ρίζες» το σκάνδαλο, αλλά «για την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα πρέπει να περιμένουμε, να δούμε τις εξελίξεις».

«Φυσικά, φοβούμαστε τα “συρτάρια” … με όσα έχουμε δει στο παρελθόν. Το μεγάλο ανάλογο είναι το σκάνδαλο Siemens, για το οποίο ακόμη συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση. Έγιναν κάποιες δίκες, πρόσωπα-κλειδιά διέφυγαν στο εξωτερικό, δεν απεδόθη δικαιοσύνη τουλάχιστον ως προς αυτούς. Και από τα πολλά που ακούστηκαν για το πολιτικό χρήμα που έδινε η Siemens, έμειναν σκιές πιθανόν και για πρόσωπα που δεν έβαλαν στην τσέπη τους χρήματα, αλλά και μία καχυποψία των πολιτών προς τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα και επί της ουσίας οι τιμωρίες είναι ελάχιστες. Ο συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens δεν ήταν ο πιο επωφελής ηθικά, αλλά ούτε και οικονομικά», θύμισε ο ίδιος.

Αυτό, «θα πρέπει να μας κάνει ακόμη περισσότερο προσεκτικούς, επίμονους και με ισχυρότερη βούληση ώστε αυτό το σκάνδαλο της Novartis που έχει διαβρώσει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου να φτάσει βαθύτερα και γρηγορότερα, να μην περάσουν 5-10 χρόνια και κανείς να μην θυμάται τίποτε, αλλά να μένουν σκιές, που είναι ακόμη χειρότερο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα