Ν. Ξυδάκης: Με επιτυχίες και αδυναμίες, με λάθη από τα οποία μαθαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μηνύματα κοινωνικής αλλαγής

Για τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό Action FM 104,6. Ρωτήθηκε καταρχάς για τα θετικά και τα αρνητικά της κυβερνητικής διαδρομής. Στα πρώτα ανέφερε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με νέες δομές και ανθρώπους, κάτι που μετά από δεκαετίες καθεστωτισμού αποτελούσε κοινωνικό αίτημα.

 

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία και την Υγεία. Στον τομέα της Παιδείας υπενθύμισε τις επιλογές του Νίκου Φίλη, την έμφαση που δόθηκε στην βασική και την επαγγελματική εκπαίδευση -ιδιαιτέρως η δεύτερη είχε πληγεί βαθύτατα τα αμέσως προηγούμενα χρόνια- αλλά και την ουσιαστική στήριξη της ειδικής αγωγής. Πρόκειται για συνειδητές πολιτικές επιλογές, είπε ο Ν. Ξυδάκης, που υποδηλώνουν το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της κυβερνητικής προσπάθειας.

Το ίδιο και στον τομέα της Υγείας, όπου υπενθύμισε την πρόσβαση για πρώτη φορά των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και την καθημερινή προσπάθεια του Υπουργείου για ανάταξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με παράλληλο χτύπημα στο επί σειρά ετών πλιάτσικο των δημόσιων πόρων.

Αυτά και άλλα κατοπτρίζουν τη δηλωμένη φροντίδα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει πρωτοβουλίες υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας, εκείνης που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Και υλοποιούνται μια περίοδο που ο «κουμπαράς» είναι περιορισμένος, έχοντας μέσα ελάχιστα χρήματα. Είναι ενέργειες που φανερώνουν νέα προσέγγιση και νέα αντίληψη και θα έχουν αποτέλεσμα, ακόμα και αν αυτό αργήσει να φανεί.

Στα αρνητικά εντόπισε διαχειριστικές αδυναμίες, βραδύτητα, διστακτικότητα, ακόμα και ένα «ψυχικό σοκ», όπως το χαρακτήρισε, που βιώνουν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης καθώς άλλες ήταν οι φιλοδοξίες τους και αλλιώς διαμόρφωσε την κατάσταση η οικονομική πραγματικότητα και η πολιτική της Ευρώπης. Με όλες τις υστερήσεις και τα λάθη πάντως, ό,τι επιτεύχθηκε αποτελεί μια «προίκα» του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

Το πιο σημαντικό είναι το τι βιώνει η κοινωνία. Το κοινωνικό φρόνημα έχει καμφθεί, μετά από μια σειρά καταστροφικών -λόγω της κρίσης- ετών. Η αυτοπεποίθηση του λαού έχει πληγεί. Η κοινωνία βολόδερνε όλο αυτό τον καιρό χωρίς στόχους. Η κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους, επιδοθήκαμε σε αυτοκανιβαλισμό αντί να κοιτάξουμε τις βαθύτερες αιτίες και να δούμε τη δική μας αυλή. Ένα από τα πιο φανερά συμπτώματα της πολιτικής κρίσης είναι μια πολιτική ηγεσία που στα χρόνια της ψευδούς ευημερίας διέρρηξε τους δεσμούς της με την κοινωνία, αγνοώντας τις λαχτάρες της πλειοψηφίας. Τώρα δίνουμε σαφή μηνύματα με πράξεις (και πρέπει να γίνει αυτό ακόμα πιο έντονο και φανερό) ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει.

Ως ένα πρόβλημα που πρέπει συλλογικά -πέρα από κομματικές αντιπαλότητες- να αντιμετωπιστεί, είναι το δημογραφικό. Η αδύναμη δημογραφία, η μείωση της γεννητικότητας και του πληθυσμού φέρνει κατήφεια, έλλειψη φρονήματος και πλήθος δυσμενών επιπτώσεων στη χώρα, στα νοικοκυριά, στον χώρο της εργασίας. Και φυσικά, στη θέση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό της παραγωγής. Η αναστροφή αυτής της κατεύθυνσης είναι ένας αυτονόητος στόχος που πρέπει να θέσουμε συλλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, κατέληξε, μαθαίνοντας από τα όχι λιγοστά λάθη του. Δεν είναι προφήτης ή γιατρός, είναι τέκνο της κρίσης αλλά και όχημα της αλλαγής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα