Ν. Ξυδάκης: Η κυβέρνηση επιδιώκει σύγκλιση με δανειστές σε ρεαλιστική βάση

«Πάντα σε μια διαπραγμάτευση και εφόσον προκρίνεις ποιος είναι ο στρατηγικός σου στόχος, μπορείς να κάνεις κάποιες προσαρμογές, και οι δύο πλευρές. Πάντα σε μια διαπραγμάτευση είσαι ανοιχτός. Έχεις τις θέσεις σου, σε μερικά πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσεις, σε άλλα πράγματα μπορείς να κάνεις μια τροποποίηση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Για τη διαπραγμάτευση : «Πάντα σε μια διαπραγμάτευση, εφόσον θέλεις να ολοκληρωθεί, μπορείς να κάνεις κάποιες προσαρμογές. Να δεχτούμε ότι για τα επόμενα δύο – τρία έτη να υπάρχει το πλεόνασμα του 3,5 % αλλά από αυτό το πλεόνασμα το 1 % να μπορεί να πηγαίνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Αυτό είναι μια πολιτική πρόταση που αλλάζει την διαπραγμάτευση»

«Μπορεί να μειωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σημειωθεί και στις εκλογές αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Τι θα μπορούσε άλλο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να ρίξει τη συμφωνία ένα χρόνο μετά αφού την έχει ψηφίσει και αυτός και ολόκληρη η Βουλή και ο ελληνικός λαός; Ο ελληνικός λαός κάπως ήξερε και δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει να γίνει ένα τυφλό αντάρτικο απέναντι στους δανειστές»

Για το ενδεχόμενο εθνικής γραμμής: «Σωστά το λέει ο κ. Κακλαμάνης αλλά επίσης έχει απευθύνει αυτή την πρόσκληση ο Πρωθυπουργός με κάποιους τρόπους στο παρελθόν και όχι μία φορά. Έχουνε ανοιχτεί πεδία και μπορεί να ξανανοιχτούν, δεν το αποκλείω»

Για ενδεχόμενη προσέγγιση με Δημοκρατική Συμπαράταξη και απλή αναλογική: «Θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τέτοιου είδους συγκλίσεις και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τώρα φαίνεται ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο καθοριστικός παράγων στις εξελίξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ας το σκεφτεί η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ας ανοίξει ένας διάλογος»

Αναλυτικότερα:

Ανοιχτή άφησε την πιθανότητα η Κυβέρνηση να δεχτεί κάποιες «προσαρμογές» στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη. «Πάντα σε μια διαπραγμάτευση και εφόσον προκρίνεις ποιος είναι ο στρατηγικός σου στόχος, μπορείς να κάνεις κάποιες προσαρμογές, και οι δύο πλευρές. Πάντα σε μια διαπραγμάτευση είσαι ανοιχτός. Έχεις τις θέσεις σου, σε μερικά πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσεις, σε άλλα πράγματα μπορείς να κάνεις μια τροποποίηση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα που αλλάζει την διαπραγμάτευση και για την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια απάντηση. «Αυτό το οποίο υπάρχει στο τραπέζι και δεν υπήρχε πριν δύο χρόνια ή πριν ένα χρόνο, είναι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως τη θέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτή είναι μια πρόταση στην οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση. Ενώ έχει γίνει ακουστή και έχει σχολιαστεί ευμενώς, δεν έχουμε λάβει την πολιτική απάντηση, ότι ναι μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια συμφωνία, ας πούμε να δεχτούμε ότι για τα επόμενα δύο – τρία έτη να υπάρχει το πλεόνασμα του 3,5 % το οποίο είναι όντως έτσι, πιεστικό για τις αντοχές της οικονομίας αλλά από αυτό το πλεόνασμα το 1 % να μπορεί να πηγαίνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων, το οποίο είναι ακριβώς μέσα στο πολιτικό πνεύμα των επικλήσεων των δανειστών. Αυτό είναι μια πολιτική πρόταση που αλλάζει την διαπραγμάτευση».

Στο ερώτημα εάν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία των συμβιβασμών υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαϋλωθεί πολιτικά, ο Νίκος Ξυδάκης αφού εκτίμησε ότι «μπορεί να μειωθεί η δύναμη, μπορεί να σημειωθεί και στις εκλογές αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις» επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν βλέπει κάποιον άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή να πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση». «Τι θα μπορούσε άλλο να κάνει; Να ρίξει τη συμφωνία ένα χρόνο μετά αφού την έχει ψηφίσει και αυτός και ολόκληρη η Βουλή και ο ελληνικός λαός; Ο ελληνικός λαός κάπως ήξερε και δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει να γίνει ένα τυφλό αντάρτικο απέναντι στους δανειστές» για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Νομίζω ότι στο επίπεδο της Συμφωνίας και αυτής της σκληρής, της σχεδόν εξουθενωτικής σχέσης με τους δανειστές, υπάρχει κάποια ανοχή από τον ελληνικό λαό, βλέπει ότι δεν είναι εύκολο να τα τινάξεις όλα. Είναι μια μεγάλη γεωπολιτική, μια ιστορική απόφαση για την οποία δεν ξέρω καν αν ο ίδιος ο λαός είναι έτοιμος να μπει σε μια περιπέτεια απομόνωσης».

Αναφερόμενος τώρα στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής στα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης από κοινού με την Νέα Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτίμησε πως σχετικά με αυτό το θέμα «σωστά το λέει ο κ. Κακλαμάνης» υπενθύμισε πως «έχει απευθύνει αυτή την πρόσκληση ο Πρωθυπουργός με κάποιους τρόπους στο παρελθόν και όχι μία φορά» για να αφήσει στη συνέχεια ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως «έχουνε ανοιχτεί πεδία και μπορεί να ξανανοιχτούν, δεν το αποκλείω». Συμπλήρωσε ωστόσο πως ο κ. Κακλαμάνης «λέει κάτι μετριοπαθές και έχει και ένα στοιχείο ρεαλισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, η σημαία του, είναι άλλη. Είναι μια μετωπική σύγκρουση στην οποία καταγγέλλει την Κυβέρνηση η οποία κάνει, μερικά από αυτά που κάνει, οι δεσμεύσεις της απέναντι στο πρόγραμμα είναι ό,τι έκανε και ο ίδιος ως υπουργός κυβέρνησης ή και χειρότερα» καταλογίζοντας στην συνέχεια ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αντίστοιχες προσπάθειες όπως αυτή για το Κυπριακό: «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εντελώς σαφής ούτε επανέρχεται τις ώρες που πρέπει, την ώρα που ας πούμε διεξάγονται οι συνομιλίες στη Γενεύη. Αντιθέτως η κα Γεννηματά ήταν πιο σαφής και το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΠΟΤΑΜΙ που είναι πιο μικρό κόμμα».

Κλείνοντας και κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε αρχικά ότι «Θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τέτοιου είδους συγκλήσεις και η Δημοκρατική Συμπαράταξη» για να προσθέσει στη συνέχεια πως ο «παραγκωνισμός» του Ευάγγελου Βενιζέλου δημιουργεί την ευκαιρία για να ανοίξει ένας διάλογος ως προς το θέμα αυτό: «Όλοι νομίζω πρέπει να μιλήσουνε αλλά κυρίως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία τότε είχε αρνηθεί. Είχε αρνηθεί απ’ ό,τι γνωρίζουμε υπό το βάρος της γνώμης του κ. Βενιζέλου. Τώρα φαίνεται ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο καθοριστικός παράγων στις εξελίξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ας το σκεφτεί η ηγεσία της και ας ανοίξει ένας διάλογος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα