Ν. Ξυδάκης: Επικίνδυνο το θεσμικό ολίσθημα Μητσοτάκη

«Λίγο-πολύ στα αναμενόμενα» κινήθηκε το χτεσινό συλλαλητήριο, «πλην των επεισοδίων, που είναι πάντα μία πράξη βίας. Για το πώς προκλήθηκαν, ποιοι αναμίχθηκαν, υπάρχουν πολλές εκδοχές … υποστηρίχθηκε ότι ήταν εκεί στοιχεία ακροδεξιά τουλάχιστον από τις δύο η ώρα, έτοιμα να προκαλέσουν επεισόδια … αλλά είναι η πολιτική επίγευση που ενδιαφέρει», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Για τις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη περί υπέρμετρης αστυνομικής βίας και τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη για τραυματισμούς παιδιών, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «από τον κ. Γεωργιάδη περίπου αυτά περιμένεις, μία ροή ψευδών ειδήσεων χωρίς έλεγχο … είναι εκπληκτικό, όλα γίνονται για να παραχθούν εντυπώσεις την επόμενη μισή ώρα. Τι θα γίνει μετά, αν ισχύει, δεν ενδιαφέρει. Το πολύ σοβαρό είναι για τον κ. Μητσοτάκη, κάνει μία διαπίστωση, ότι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ένα συλλαλητήριο αμφισβητεί ή ανατρέπει οποιαδήποτε καταγεγραμμένη πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου. Είναι ενδιαφέρον να το ακούς από έναν συντηρητικό πολιτικό, έχει μπει πια σε μία τροχιά όχι μόνο δημαγωγίας αλλά και θεσμικού ολισθήματος».

Αυτή την στιγμή, “όλα γίνονται”, ποιος λέει τι, σε ποιο πλαίσιο και συμφραζόμενα, τι γίνεται, δεν ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη. Τον ενδιαφέρει να λέει με κάθε τρόπο ότι δεν έχουμε μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, που δρα για λογαριασμό του ελληνικού λαού σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά μία “εντύπωση”. Αυτή η “εντύπωση” δημιουργείται στο κεφάλι του κ. Μητσοτάκη. Είναι ανακριβές, αλλά κυρίως είναι επικίνδυνο το κλίμα που δημιουργείται», προειδοποίησε ο κ. Ξυδάκης.

«Δεν είναι το ίδιο, στοιχειώδη λογική να έχει κάποιος, ή να έχει διαπιστώσει “ιδίοις όμμασι” τι κόσμος κατεβαίνει», είπε εξάλλου για αυτούς που προσπαθούν να παραλληλίσουν τα συλλαλητήρια αυτά με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια. «Τότε ήταν γνήσιο το αυθόρμητο στοιχείο, η αυθόρμητη προσέλευση. Υπήρχε κοινωνική ποικιλία, όλο το πολιτικό φάσμα. Το αίτημα ήταν εναντίον των μνημονίων, μία αντίδραση στο τεράστιο κοινωνικό σοκ που είχε επιβληθεί και είχε οδηγήσει σε μαζική απόφτώχευση τον μισό τουλάχιστον ελληνικό πληθυσμό. Επίσης, ήταν στο πλαίσιο μίας διεθνούς κίνησης. Είχαν προηγηθεί οι “αγανακτισμένοι” των ισπανικών πλατειών, που οδήγησαν στην αποκρυστάλλωση μίας πολιτικής κίνησης, των Podemos, που αυτή την στιγμή στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ. Έγιναν και στην υπόλοιπη Ευρώπη κινήσεις, στην Ιταλία, κ.α».

«Εδώ, έχουμε έναν κόσμο που κινείται από μία συναισθηματική αντίδραση ενός συμφωνίας που αφορά ένα εθνικό θέμα. Δεν είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα. Έχουμε επίσης την “σύμπτωση” μέσα σε αυτό τον κόσμο οι οργανωμένες δυνάμεις να είναι αυτές ακροδεξιών και νεοναζιστικών σχηματισμών. Επίσης, έχουμε όλο αυτόν τον κόσμο που βλέπουμε να διαδηλώνει όταν απειλείται κάτι το παλαιό, το παραδοσιακό, ο “γνήσιος, ορθόδοξος Έλληνας”, από τον “Τελευταίο Πειρασμό” μέχρι θεατρικές παραστάσεις. Και η μόνη μεγάλη πολιτική δύναμη είναι η Νέα Δημοκρατία, με επιφανείς εκπροσώπους και πρώτο τον κ. Σαμαρά, που προσπαθεί να υιοθετήσει αυτό το κίνημα. Από την μία προσπαθεί να το υιοθετήσει ο Μιχαλολιάκος, από την άλλη ο Σαμαράς και, σε μία γωνίτσα, νομίζω ήταν και η κα Καϊλή», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, «είναι πολλές οι διαφορές, και κατά τα αιτήματα και κατά τη σύνθεση και κατά τις συμπεριφορές. Όλη αυτή η πολιτική κίνηση και συμπεριφορά χαρακτηρίζει τις ημέρες μας».

Όπως εκτίμησε, «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία πολιτική πρωτοβουλία που παράγει ήδη αποτελέσματα και θα συνεχίσει και μετά την ψήφισή της αυτή την εβδομάδα».

Για τις αλλαγές στο Κοινοβούλιο, με την απώλεια της δυνατότητας συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το Ποτάμι και την απώλεια κάθε άλλης συνιστώσας του ΚΙΝΑΛΛ πέραν του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξυδάκης σχολίασε ότι «είναι ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας. Όταν αρχίσει, με μία-δύο κινήσεις … τα πράγματα μετατοπίζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα συνεχίσει, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου και μετά έχουμε τις βουλευτικές εκλογές και οι μεθεπόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτό που άρχισε να συμβαίνει το 2009-2010 και συνεχίζεται, θα αποτυπωθεί πολιτικά με διάφορους τρόπους … πλέον το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει παρέλθει, είμαστε ενώπιον μίας νέας αντίληψης της πραγματικότητας, μίας νέας κοινωνικής κατάστασης, με νέες ταξικότητες. Πολύς κόσμος διαπιστώνει ότι υπάρχουν βαθιές ανισότητες. Μόνο με πολιτική βούληση και πράξη μπορεί να αλλάξει, να θεραπευτεί».

«Κάποιοι θα πουν ότι οι ανισότητες είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, ένας θεϊκός νόμος … υπάρχουν όμως και πάρα πολλά πολιτικά υποκείμενα, στην Ελλάδα ίσως πλειοψηφικά σε όλη την Μεταπολίτευση, που θεωρούν ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι σαν κοινωνία για να τις διορθώσουμε ή τουλάχιστον απαλύνουμε», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη υπάρχουν διαρκείς μετατοπίσης, με ανάδυση της Ακροδεξιάς, ανακατατάξεις στην Χριστιανοδημοκρατία, αλλά και μείζονες ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά, άλλα στο Νότο, άλλα στο Βορρά, άλλα στην κεντρική Ευρώπη. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες αυτές τις επιδράσεις, αλλά και στις πιο μικρές, αλλά ουσιαστικές μετατοπίσεις στα Βαλκάνια. Ευτυχώς, εκεί είμαστε συμμέτοχοι και μάλιστα με θετικό τρόπο», είπε ο κ. Ξυδάκης, ενώ «δεχόμαστε τα κύματα αλλαγών από την Μέση Ανατολή, τις μεγάλες μετατοπίσεις στην Μεσόγειο».

Σήμερα το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την Συμφωνία, «το πολύ μέχρι την Παρασκευή» θα ψηφιστεί, καθώς «τρεις ημέρες προβλέπεται η συνολική διαδικασία», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα