Ν. Ξυδάκης: Επενδύσεις και μεγάλα έργα στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν γρήγορα και σωστά

Στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» με τη Ράνια Τζίμα και τον Σπύρο Λάμπρου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, Νίκο Δένδια και της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Ζητήθηκε αρχικά από τη δημοσιογράφο σχόλιο για το περιστατικό στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου 106 φοιτητές παρέδωσαν την ίδια εργασία αλλά και τη στάση ακολούθως των φοιτητικών παρατάξεων.

Αυτό γίνεται εδώ και μερικές δεκαετίες, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Πίσω από το εμπόριο μιας πτυχιακής εργασίας η ενός μεταπτυχιακού που γράφουν με εργολαβία κάποια γραφεία, κρύβεται η αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ήδη από τη στοιχειώδη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να εκπαιδεύσει τον μαθητή και τον φοιτητή να σκέφτεται, να γράφει, να βρίσκει πηγές, να οργανώνει μία στοιχειώδη βιβλιογραφία. Ακούσαμε τις ομιλίες του προέδρου Μακρόν, στο Σαν Ελιζέ όταν ανέλαβε καθήκοντα, και στην Πνύκα.

Είναι πολύ πιθανό ο κ. Μακρόν να γράφει ο ίδιος τις ομιλίες του ή τουλάχιστον τη κυρίως δομή τους. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει μία δομή σκέψης, ρητορικής και συγγραφής από τα χρόνια του Λυκείου. Έτσι οι φοιτητές μπαίνουν στο πανεπιστήμιο έχουν τη δυνατότητα να γράψουν μία εργασία. Μιλάμε ουσιαστικά, όπως και στο αγγλοσαξονικό σύστημα, για την ικανότητα να διαβάζεις ένα κεφάλαιο και να γράφεις 300 έως 500 λέξεις για αυτό. Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουμε το -ισοπολιτειακό κατά τα άλλα- αυστηρό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο όμως ωθεί σε μία αποστήθιση της εξεταστέας ύλης. Αυτή είναι η ρίζα του ζητήματος.

Ρωτήθηκε ακολούθως για το θέμα των μεταλλείων και τη ρίψη χημικών στους εργαζόμενους έξω από το ΥΠΕΝ.

Είναι ένα στενόχωρο γεγονός. Από κει και πέρα, ας δούμε αυτό που γράφει αυτή τη στιγμή ο τίτλος σας, «οι επενδύσεις πεδίο αντιπαράθεσης»: ποιες είναι οι επενδύσεις και ποιο το πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο τους όταν υπερασπίζονται τη δουλειά τους. Πλάι όμως σε ανθρώπους που φωνάζουν για τη δουλειά τους, υπάρχουν και άλλοι χιλιάδες άνθρωποι που φωνάζουν για μία άλλη δουλειά. Δεν είναι έτσι απλό και γραμμικό το θέμα. Υπάρχουν πολλές μελέτες από τα ελληνικά πανεπιστήμια, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, από τη δασολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την επιτροπή που ορίστηκε να ελέγξει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπάρχει τεκμηριωμένο επιστημονικό υλικό το οποίο μιλάει για τις επιπτώσεις στην αλλοίωση του τοπίου και στη μορφολογίας. Κάθε επένδυση έχει τα υπέρ και τα κατά.

Η επένδυση αυτή ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν με έναν τρόπο μάλλον επιλήψιμο και κατέληξε σήμερα στο σημείο μία εταιρεία επικαλούμενη την επένδυσή της, δηλαδή το συμφέρον της, να απειλεί κυβερνήσεις και να προσβάλει συνολικά την Ελληνική Δημοκρατία. Από το 2011 επτά φορές η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοινώνει ότι θα φύγει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Απλώς είναι τέτοια η πολιτική συγκυρία, τέτοιο το πολιτικό μομέντουμ που δημιουργεί που δημιουργεί το συνειρμό ότι πρόκειται για άλλον έναν άκομψο εκβιασμό. Δεκαπέντε επιμέρους άδειες έχει πάρει η εταιρεία. Η κρίσιμη άδεια των Σκουριών είναι στη διαιτησία. Υπάρχουν δύο όροι οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν εκπληρωθεί. Ο ένας είναι να γίνεται η επεξεργασία του μεταλλεύματος στην Ελλάδα για να υπάρχει προστιθέμενη αξία και όφελος για το ελληνικό Δημόσιο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ο δεύτερος είναι να γίνεται η επεξεργασία με την πιο ήπια μέθοδο για το περιβάλλον, με δοκιμές που θα γίνουν σε πραγματικές συνθήκες, επί του πεδίου. Αν δεν εκπληρώνονται δύο από τους πιο βασικούς όρους της σύμβασης, τότε δεν υπάρχει σύμβαση.

Τέλος, η δημοσιογράφος ζήτησε τη γνώμη του Ν. Ξυδάκη για την επ’ αόριστον αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό, αμφισβητώντας το «αφήγημα» μιας κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις.

Η πολιτεία, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης είναι υποχρεωμένη βάσει του Συντάγματος να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον. Αυτό λέει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Πρόκειται για ένα από τα πιο ρητώς, σαφώς και προοδευτικά διατυπωμένα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος, από το 1975 που διατυπώθηκε έως το 2001 που βελτιώθηκε και επεκτάθηκε. Η συνολική εικόνα είναι αυτή: πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα.

Να σας πω πώς γίνονται τα έργα. Το πιο φιλόδοξο και πιο εντυπωσιακό, αυτό που τελείωσε στο συντομότερο δυνατό χρόνο, είναι το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Θεμελιώθηκε πάνω στη σημαντικότερη νεκρόπολη του λεκανοπεδίου Αττικής. Η ανασκαφή έγινε υποδειγματικά και το έργο τελείωσε σε ενάμιση χρόνο. Απεκαλύφθη η η νεκρόπολη, έγιναν οι εργασίες, ένα μέρος έμεινε αποκεκαλυμμένο, ένα άλλο μέρος θα γίνει μουσείο και ολόκληρο το έργο ολοκληρώθηκε. Όλα γίνονται στην Ελλάδα, υπάρχει τρόπος.

Στο μετρό Θεσσαλονίκης δαπανήθηκαν για αρχαιολογικά έργα 130 εκατομμύρια ευρώ, από 15 που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Πήγα στο σταθμό Βενιζέλου, έκανα αυτοψία- κανένας υπουργός δεν είχε κάνει αυτοψία- επρόκειτο αντίθετα να γίνει αποξήλωση και μεταφορά των αρχαιοτήτων. Πρόκειται για την περίφημη Μέση Οδό που διέσχισε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αναπέμφθηκε στο ΚΑΣ, διατηρούνται τελικώς κατά χώρα οι αρχαιότητες και προχωρά ταχύτατα το μετρό της Θεσσαλονίκης. Όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα όπως οι οδικοί άξονες, το μετρό Αθηνών, το μετρό Θεσσαλονίκης μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα και πολύ σωστά.

Υπάρχει αρχαιολογικός νόμος. Ο χαρακτηρισμός του Ελληνικού δεν θα καθυστερήσει καθόλου την επένδυση. Μήπως όμως κάποιοι δεν θέλουν να γίνει αυτή σύμφωνα με ένα business plan το οποίο θα σέβεται τη φυσιογνωμία της Αττικής και τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα