Ν. Ξυδάκης: Για να αρθεί ο κλονισμός εμπιστοσύνης στους θεσμούς, να δείξουν γενναιότητα και οι δικαστές

Η δημοκρατία έχει ταλαιπωρηθεί, η πίστη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι κλονισμένη τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Real. FM

 

 Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι συγκεκριμενοποίησε και έδωσε ευρύτερη νομική βάση σε παλαιότερο νόμο, στο δικαίωμα των βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικά ένα επιπλέον ποσό εκ των αποζημιώσεων τους, σχολίασαν στην αρχή της συζήτησης οι δημοσιογράφοι.

Η εξίσωση βουλευτικών και δικαστικών αμοιβών προβλέπεται συνταγματικά από το 1975, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Οι δικαστές έχουν κάνει επανειλημμένως χρήση αυτής της συνταγματικής πρόβλεψης, οσάκις δίνονταν στο παρελθόν αυξήσεις στους βουλευτές. Σε αυτή τη φάση κάνουν χρήση κάποιοι βουλευτές, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είναι εκείνοι που υπέστησαν μειώσεις. Τυπικά μπορούν να κινηθούν. Ουσιαστικά και και πολιτικά νομίζω ότι οφείλουν να κάνουν πίσω.

Υπάρχει τρόπος να ρυθμιστεί νομικά το ζήτημα ή δεσμεύεται η πολιτεία συνταγματικά;

Πρέπει να περιληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Θα είναι ευκαιρία ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον ούτε εκ μέρους των δικαστών η πρωτοβουλία να επικαλούνται τη συνταγματική πρόβλεψη αλλά και να αποφεύγουμε αυτό που γίνεται τώρα από τους βουλευτές. Θεωρώ ότι  πρέπει να γίνει μία ρύθμιση στο Σύνταγμα.

Τι γίνεται με τη βουλευτική σύνταξη;

Δεν υπάρχει βουλευτική σύνταξη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αμοιβή του βουλευτή είναι αποζημίωση, δεν είναι μισθός. Ισχύει όσο είναι εκλεγμένος. Η δε σύνταξη καταβάλλεται από το ταμείο της προηγούμενης, της κύριας εργασίας. για την οποία εξακολουθούν να καταβάλλονται εισφορές, χωρίς να προκύπτει καμία ευνοϊκή μεταχείριση.

Θα κάνετε κάτι για το ταμείο των δημοσιογράφων; Δεν πρέπει να πάρει η κυβέρνηση μία πρωτοβουλία επί του ζητήματος;

Η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες αλλά πρέπει να έχουμε και κάποια σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Χρειάζεται ένα ικανό ποσό ετησίως. Ελπίζουμε να βρεθεί, για να σωθεί ένα ταμείο που περιθάλπει μία από τις πιο αναξιοπαθούσες επαγγελματικές τάξεις.

Πώς κρίνετε  την ιστορία με την ειδική συμπεριφορά απέναντι στο πόθεν έσχες των δικαστών;

Υπάρχουν δύο σκέλη: Στο ένα, το τυπικό μέρος, ίσως είναι βάσιμες οι ενστάσεις που προβάλλει η δικαστική  απόφαση. Το να δηλώνει κανείς πόσα μετρητά, τιμαλφή ή έργα τέχνης έχει στο σπίτι του πρακτικά δεν μπορεί ούτε να ισχύσει ούτε να εφαρμοστεί. Θα είναι πλήρως αυθαίρετη η κρίση. Ποιος μπορεί να εκτιμήσει την αξία αυτών; Αυτό είναι το τυπικό μέρος, του οποίου το νομικό πλαίσιο εύκολα μπορεί να αναπροσαρμοστεί.

Εκείνο το οποίο είναι προς σχολιασμό και θα έπρεπε να το εκτιμήσουν οι δικαστές, είναι όλη αυτή η παρελκυστική τακτική, η δυσφορία από τη μεριά τους να υπαχθούν μαζί με τις άλλες κατηγορίες στην δήλωση του πόθεν έσχες. Και αυτό που μάλλον τελικώς ενοχλεί είναι το επιχείρημα που προβάλλουν ότι θα πρέπει οι ελεγκτές για το πόθεν έσχες των δικαστών να είναι δικαστές.

Αυτό είναι  εξωφρενικό…

Κατά τεκμήριο  οι δικαστές είναι οι άριστοι νομικοί που κρίνουν όλους τους συμπολίτες τους και θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί και νομικά αλλά και πολιτικά. Ο δικαστής δεν είναι υπεράνω της πολιτικής ευαισθησίας και της ισοπολιτείας. Η ελληνική κοινωνία είναι μία κοινωνία που δοκιμάζεται και δοκιμάζεται εκτός των άλλων και αξιακά. Δεν μπορεί ο έλεγχων να είναι και ελεγχόμενος,  ο κρίνων και κρινόμενος. Όλοι πρέπει να ελέγχονται από κάποιο άλλο σώμα για να  υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία.

Βρίσκεται η κυβέρνηση σε πολιτική σύγκρουση με το δικαστικό σώμα;

Δεν νομίζω. Τώρα, αν το δικαστικό σώμα θέλει να δώσει ένα μήνυμα ότι μένει ανεπηρέαστο αυτό είναι μία άλλη συζήτηση αλλά η ουσία είναι ότι προσπαθούμε να στήσουμε ένα ολόκληρο θεσμικό σύστημα στα πόδια του. Η δημοκρατία έχει ταλαιπωρηθεί, η πίστη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι κλονισμένη. Αυτό το βλέπουμε σε κάθε δημοσκόπηση και από την εμπειρία μας στην επικοινωνία με τους πολίτες. Όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και δύο βήματα  μπροστά. Πίσω στις εμμονές μας και μπροστά προς μία σύνθεση.

Θα υπάρξει τροποποίηση επί του πρακτέου;

Η βουλή έχει δώσει δύο παρατάσεις, εκτιμώ ότι δεν μπορεί να δώσει κι άλλη. Είναι και θέμα κύρους της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Όπως σεβόμαστε διαρκώς τη δικαιοσύνη και σε κάθε περίπτωση όσοι μιλάμε δημοσίως ξεκινάμε με την αρχή ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα πρέπει όλοι να  σεβόμαστε την νομοθετική εξουσία, τη Βουλή εν προκειμένω. Οι νόμοι μπορεί να ελέγχονται στην πράξη,  στη δικαστηριακή πρακτική και κατά τις προσφυγές για την ισχύ τους, αλλά η δημοκρατία δεν είναι μόνο τύπος,  είναι και ουσία. Είναι πολύ βασικό να αρθεί ο κλονισμός εμπιστοσύνης στους θεσμούς, να δείξουν μία γενναιότητα και οι δικαστές.

Έχει γίνει μεγάλο ζήτημα και συζήτηση για τα F16. Υπήρξε μία διάσταση μεταξύ του κ. Φίλη και του κ. Βίτσα. Ο τελευταίος μίλησε για άγνοια ενώ ο κ. Φίλης έθεσε θέμα προτεραιοτήτων.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια σχετική  άγνοια. Έγινε κάποια ενημέρωση στην επιτροπή Άμυνας. Η Επιτροπή Άμυνας θα συγκληθεί εκ νέου και είναι μία ευκαιρία να γίνει συζήτηση. Για μεγάλες ενέργειες που αφορούν την ασφάλεια της χώρας και τη γεωπολιτική της σταθερότητα και ισχύ και ταυτόχρονα αγγίζουν το ευαίσθητο σημείο των δημοσιονομικών σε μία ταλαιπωρημένη κοινωνία, το πρώτο που πρέπει να γίνεται είναι διαφανής και σε βάθος ενημέρωση και επιχειρηματολογία. Να μη μένουμε σε φωτοβολίδες ένθεν κακείθεν των ερτζιανών. Υπό αυτή την έννοια έστω και αυτή τη στιγμή που έχει ληφθεί μία απόφαση της οποίας το στρατηγικό βάθος δεν αμφισβητείται, είναι καλό να συζητηθούν πώς θα γίνει η αναβάθμιση, σε πόσο χρόνο, ποιο θα είναι το πλαφόν της δαπάνης, ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη. Όλα αυτά είναι καλό να είναι καθαρά.

Ας έρθει στην επιτροπή Άμυνας ο υπουργός να τα εξηγήσει, να ξέρουμε όλες τις πτυχές. Ακόμη και στην Ολομέλεια θα μπορούσε να γίνει μία ενημέρωση. Με επιχειρηματολογία, με σοβαρότητα, χωρίς διαρροές με ένα ρεπορτάζ από δω και μισό από την άλλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα