Ν. Ξυδάκης: Ακλόνητο το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για τις συντάξεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε με τα σενάρια και τις παραδοχές του, πέρασε από την έγκριση της Κομισιόν» και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα μέσα στο Νοέμβριο θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτό»

 

«Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ατράνταχτο, ακλόνητο. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, μπορούν να προφυλαχθούν οι συντάξεις», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε με τα σενάρια και τις παραδοχές του, πέρασε από την έγκριση της Κομισιόν» και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα μέσα στο Νοέμβριο θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παπαντωνίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «είναι πολύς καιρός που σέρνεται αυτή η ιστορία με τους λογαριασμούς που βρέθηκαν στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς», επισημαίνοντας πως με την εξέλιξη της υπόθεσης «παράγεται ένα πολυσήμαντο πολιτικό γεγονός με μεγάλο βάρος για τη Δημοκρατία στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Ποταμιού σχετικά με την υπόθεση και τις αιχμές που αφήνει -χωρίς να τον κατονομάζει- για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο κ. Ξυδάκης είπε: «είναι από τις ενδιαφέρουσες πολιτικές ενέργειες αυτών των ημερών, διότι το Ποτάμι εφέρετο πάντοτε με μεγάλη αβρότητα στον κ. Σημίτη, αποδίδοντάς του κι έναν ρόλο πνευματικού πατέρα. Βλέπουμε ότι κάνει άμεσα και ακαριαία μια πατροκτονία».

Σχετικά με την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αναφορικά με τα ζητήματα Δικαιοσύνης, ο κ. Ξυδάκης σχολίασε: «δεν νομίζω ότι έχει φανεί, ότι μπορεί να πιεστούν δικαστές και εισαγγελείς σε θέσεις – κλειδιά αυτήν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να προχωρήσουν οποιαδήποτε υπόθεση στον βαθμό που κρίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει […] Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη με εργαλεία και πώς θα βάλουμε στη συζήτηση περί Δικαιοσύνης στον τρίτο πυλώνα της Πολιτείας και τη μεγαλύτερη θωράκιση την τεχνική και τη νομιμοποίηση όλων των ενεργειών βάσει του Συντάγματος και τη δυνατότητα μιας λογοδοσίας· όχι να απολογούνται γι’ αυτά που κάνουν, αλλά να υπάρχουν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν και τους ίδιους τους δικαστές. Σε όλα τα πεδία χρειάζεται ενίσχυση και βελτίωση το θεσμικό πλαίσιο της Δημοκρατίας και σε όλους τους πυλώνες- και στην εκτελεστική εξουσία, αλλά και στον πυλώνα της Δικαιοσύνης».

«Νοικοκύρεμα» ο Μητροπολιτικος Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών

Ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε επίσης στην υπερψήφιση -κατά πλειοψηφία- από την ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την «Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης», μια υπόθεση που είχε χειριστεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Κατ’ αρχάς γίνεται ένα νοικοκύρεμα και σταματάει η “αιμορραγία πόρων” για τη συντήρηση δύο μουσείων, εκ των οποίων το ένα, το Μακεδονικό, εδώ και τρία χρόνια έχει παύσει τη λειτουργία του», σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι περιττό να πούμε πόσα είναι τα οφέλη από τη συνένωση των δυνάμεων και την οικονομία κλίμακος όσον αφορά το διαχειριστικό, αλλά και τη λάμψη και τις δυνατότητες που προσφέρει ένας μητροπολιτικός μουσειακός οργανισμός, με πολλές συλλογές, πολλά πρόσωπα και ενιαία διοίκηση».

Τόνισε πως «αξίζουν πολλοί έπαινοι στους αφανείς ανθρώπους» αυτής της προσπάθειας και είπε ακόμα πως «με αυτό το νομοθέτημα εισάγεται ένα στοιχείο που θεωρούσαμε αυτονόητο στη σημερινή αντίληψη διοίκησης, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν σε κανέναν καλλιτεχνικό οργανισμό. Ο γενικός διευθυντής και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του μητροπολιτικού μουσείου Θεσσαλονίκης θα ορίζονται με προκήρυξη της θέσης και διεθνή διαγωνισμό. Αυτό είναι απολύτως σωστό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα